Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα κατεχόμενα, αφιχθείς εχθές, 25/06/2014, στη λεγόμενη προεδρία, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Τούρκος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, χαρακτήρισε εντατική τη συζήτηση και πρόσθεσε ότι, όπως συμφωνήθηκε, οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν στις 1, 9, 16 και 22 Ιουλίου και οι ηγέτες στις 4 και 7 Ιουλίου, και πως καταβάλλεται προσπάθεια να διευθετηθεί ακόμη μια συνάντηση των ηγετών, θέμα για το οποίο, όπως είπε, αναμένεται απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά.Πρόσθεσε επίσης, πως σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελλάδα και την Τουρκία, αρχές Αυγούστου, θα υπάρξουν και πάλι χιαστί επισκέψεις των Ανδρέα Μαυρογιάννη και του ιδίου σε Άγκυρα και Αθήνα, ενώ στις 23 Αυγούστου θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση των δύο διαπραγματευτών και στις 26 Αυγούστου θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες. Έκανε επίσης λόγο και για άλλες συναντήσεις αλλά και διπλωματία του “πήγαινε – έλα” με αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε επίσης ότι κατά την διάρκειας έξι ωρών περίπου συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα εσωτερικής ασφάλειας, κυρίως θέματα αστυνομίας, ενώ ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε έγγραφο.

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι πριν από τρία χρόνια οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε κάποια σημεία σε ότι αφορά την αστυνομία, τα κυριότερα εκ των οποίων αφορούσαν την ίση συμμετοχή στην ομοσπονδιακή αστυνομία και στους άλλους θεσμούς εσωτερικής ασφάλειας, αναφέροντας ότι σήμερα η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται αυτές τις συγκλίσεις.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι σχεδόν σε όλα τα θέματα και κυρίως σήμερα στο θέμα της αστυνομίας, “η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να φέρει τους Ελληνοκύπριους από το 2008 στο 2014” και δήλωσε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίσει αυτή τη στάση, τότε ζητήματα όπως η ίση εκπροσώπηση στην ομοσπονδιακή αστυνομία, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στην ομοσπονδιακή αστυνομία, οι αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής αστυνομίας και των αστυνομιών των συνιστώντων πολιτειών, ζητήματα στα οποία, όπως ισχυρίστηκε, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, επιστρέφουν στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν το 2008, δηλαδή σε σημείο μηδέν.

Πρόσθεσε δε ότι η τουρκική πλευρά επιμένει να συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο το οποίο είχαν διακοπεί και πως ο βασικός λόγος γι` αυτό είναι ότι μόνο έτσι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσαν Γενικός Γραμματέας και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πρόοδο στις συνομιλίες πριν από την καλοκαιρινή διακοπή.Ενώ επανέλαβε ότι ενδεχόμενη παραγνώριση των συγκλίσεων σημαίνει επιστροφή στο 2008, αναφέροντας ότι η τουρκική πλευρά δεν αναμένει να προκύψει μομέντουμ από τη διαδικασία των συνομιλιών.”Το μομέντουμ από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μια συνολική λύση με συγκεκριμένο σχέδιο. Γι` αυτό δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε στο 2008 και ούτε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω αλλά βήματα προς τα εμπρός. Επίσης θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με σχέδιο, ένα οδικό χάρτη. Και αυτό προσπαθούμε ως τουρκοκυπριακή πλευρά να κάνουμε”, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη αν επιθυμούν πρόοδο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, να εμποδίσουν το να γυρίσει η διαδικασία πίσω στο 2008. 

Οι τακτικισμοί των Τούρκων με το προσωπείο των συνετών συνεχίζονται αμείωτοι προκειμένου να επιτύχουν την υλοποίηση του σχεδίου “κρατική υπόσταση του ψευδοκράτους” κι όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από την μύτη των κυβερνώντων μας, οι οποίοι συστηματικώς παρακολουθούν αλλά επιλεκτικώς συμμετέχουν στην ροή των εξελίξεων, αφήνοντας την πατρίδα μας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη έναντι των τουρκικών ορέξεων.