Περάσαμε μια μεγάλη κρίση με την προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν «γλωσσάρι» για να εκμηδενίσουν τη βάρβαρη εισβολή των Τούρκων, που ξεσπίτωσαν 200.000 Έλληνες από τα σπίτια τους, ατίμασαν, έσφαξαν, σφετερίστηκαν τα σπίτια και τις περιουσίες μας και όλα τα παρεπόμενα. Ευτυχώς η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό γιατί ο λαός μας αντέδρασε. Τελευταίως διεξάγεται μια νέα ανήθικη προσπάθεια να ευνουχίσουν τον λαό μας και ιδιαίτερα τη νεολαία μας υπό το πρόσχημα ότι παρουσιάζονται «περιστατικά εθνικιστικών, σοβινιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών».

Στόχος τους, είναι να μην νιώθουμε Έλληνες, να γίνουμε ηττοπαθείς και να προσπαθούμε να αρέσουμε στους Τούρκους, οι οποίοι, αντιθέτως, καλλιεργούν τον σοβινισμό. Ο τρόπος που λειτουργούν είναι σαν να πρόκειται για όργανα της Τουρκίας και μας προκαλούν καθημερινά.

Αν ο Ελληνισμός επιβίωσε και αν θέλουμε να επιβιώσει, η βασική μας δύναμη είναι η ψυχή μας. Γι’ αυτό, αγαπητοί κύριοι, που ανησυχείτε για τους δήθεν σοβινισμούς, πρέπει να καταλάβετε ότι είναι ευτύχημα γιατί τα παιδιά μας, η νεολαία μας, παραμένουν ακόμα ζωντανοί. Αν το Ε.ΛΑ.Μ., όπως αναφέρουν κάποιοι κονδυλοφόροι, υποστηρίζει αυτή τη στάση και συμπεριφορά ως προς τη διατήρηση και ενίσχυση του Ελληνισμού στην Κύπρο, το συγχαίρουμε. Όμως είναι ντροπή αν η προσπάθεια αυτή καταβάλλεται μόνο από το Ε.ΛΑ.Μ.

Η κατάσταση έχει φθάσει στα όρια του γραικυλισμού. Εκείνο που απέμεινε να μας πουν οι θιασώτες της πολιτικής αυτής είναι να κάνομε και «σουννέττιν» (περιτομή) προκειμένου να δείξουμε την καλή και… αδελφική μας διάθεση στον κατακτητή. ΕΛΕΟΣ!

 

Θάσος Σοφοκλέους

*Πρόεδρος Συνδέσμων Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-’59.