Την περασμένη Παρασκευή, στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, είχαν την ευκαιρία, όσοι θεατές έτυχαν να την παρακολουθήσουν, να διαπιστώσουν πόση οπισθοδρομικότητα, συντηρητικότητα και έλλειμμα δημοκρατίας διαχέεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό και στο ΑΚΕΛ. Πόση απουσία ανοχής της αντίθετης άποψης υπάρχει και πόση παλαιολιθική αντίληψη, για το πώς διεξάγεται ένας διάλογος, επικρατεί. Πόσο μακριά βρίσκονται από την Ευρώπη και, γενικά, τον έξω κόσμο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Μπανανίας.

«Τόλμησε» ο Παύλος Μυλωνάς, ένας εκ των τολμηροτέρων εκφραστών της νεότερης δημοσιογραφικής γενιάς, ο οποίος εξελέγη βουλευτής με τη Συμμαχία Πολιτών, να δηλώσει πως θεωρεί τον Μάρτιν Σουλτς «εντολοδόχο του ιμπεριαλισμού». Τι ήταν να «τολμήσει» τέτοιο χαρακτηρισμό; Ο Πρόδρομος Προδρόμου του ΔΗΣΥ έγινε έξω φρενών. Δεν αντέκρουσε τον Μυλωνά με επιχειρήματα. Του επετέθη επειδή τόλμησε να αρθρώσει έναν τέτοιο χαρακτηρισμό από το «κρατικό κανάλι», και κατακόκκινος από οργή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να αποκαλεί έναν Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «εντολοδόχο του ιμπεριαλισμού».

«Συμπεριφέρεσαι φασιστικά», ήταν η απάντηση του Μυλωνά.

Ο Μάρτιν Σουλτς επανειλημμένως επικρίθηκε με δριμύτητα για τις θέσεις που διατυπώνει στο Κυπριακό. Έγινε δέκτης πολύ ισχυρότερων επιθέσεων και χαρακτηρισμών στην Ελλάδα, όταν προσπάθησε κατά τρόπον προκλητικό να παρέμβει στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, και όταν χρησιμοποίησε βαρύτατους και μειωτικούς χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας. Ο ΔΗΣΥ και ο κ. Προδρόμου δεν ενοχλήθηκαν σε καμία περίπτωση. Επειδή είναι αγκυλωμένοι στις ευρωπαϊκές ψευδαισθήσεις τους. Ακόμη, ο Σουλτς ακούει πολύ χειρότερα σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από ευρωβουλευτές.

Γιατί ενοχλήθηκε τόσο πολύ ο κ. Προδρόμου; Δεν παρακολουθεί πώς διεξάγονται τα ντιμπέιτ υποψηφίων στην Ευρώπη και στην Αμερική; Δεν παρακολουθεί με πόσο θάρρος ανακρίνονται ξένοι ηγέτες από δημοσιογράφους στα ξένα τηλεοπτικά κανάλια; Και, στο κάτω-κάτω, γιατί σχίζει τα ιμάτιά του όταν χαρακτηρίζονται με πάσα ακρίβεια οι, κακή τη μοίρα, σημερινοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Έχουν σύρει, με τις φασιστικές οικονομικές πολιτικές τους, όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου στην οικονομική καταστροφή.

Κατέστησαν ανέργους, έφεραν πείνα, έστειλαν στην ανεργία εκατομμύρια νέους, τους υποχρέωσαν στη μετανάστευση. Κούρεψαν καταθέσεις, άφησαν ανέργους. Τι άλλο να τους χαρακτηρίσει ένας; Ο χαρακτηρισμός του Παύλου Μυλωνά είναι ο ηπιότερος που μπορούσε να λεχθεί…

Ερχόμαστε τώρα στον βουλευτή Λάρνακας του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου. Αφού υποστήριξε μετά πάθους την εισαγωγή διδασκαλίας Τουρκοκυπρίων λογοτεχνών στα σχολεία μας, αφού δεν είπε μία λέξη καταδίκης για τη λογοκρισία που ασκούν οι τουρκικές κατοχικές «αρχές» στα βιβλία των σκλαβωμένων παιδιών μας στην Καρπασία, και για το γεγονός ότι αφήνονται χωρίς δασκάλους και καθηγητές, τελικά αρνήθηκε να δεχθεί από τον εκπρόσωπο του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη το περιεχόμενο του ποιήματος Τουρκοκύπριου λογοτέχνη, το οποίο θα διδάσκεται στα σχολεία.

Το πέταξε προς τον κ. Γεάδη, αρνούμενος καν να διαβάσει τι περιέχει, αρνούμενος καν να ενημερωθεί για το τι θα διδάσκονται τα παιδιά μας στα σχολεία. Και όταν, λίγο νωρίτερα, έσπευσε με σαφείς υπαινιγμούς κατά του ΕΛΑΜ, να κάνει αναφορά σε φασιστικά κινήματα, λέγοντας πως «αφού καίνε τα βιβλία θα έλθει και η ώρα να κάψουν ανθρώπους». Καλά, ο ίδιος γιατί αρνείται να αναγνώσει καν ένα ποίημα, ώστε να ενημερωθεί αφού δεν γνωρίζει;

Απόσπασμα από το ποίημα αυτό, το οποίο θα διδάσκεται στα παιδιά μας, δημοσίευσε την Παρασκευή ο συνάδελφος Μάριος Πούλλαδος στη «Σημερινή». Φέρει τον τίτλο «Καρπασία». Και αναφέρει:

«Σβήνουμε τον ήλιο
με τα ούρα μας.
Ντυμένη τη νυχτικιά της με τα βρύα,
Φέραμε την εξανθηματική βραδιά
στο στήθος μας… Ποιας ανθρώπινης
κοπριάς θεός
έχει στήσει αυτή την παγίδα
που λέγεται πολιτισμός;»

Αυτά θα διδάσκονται τα παιδιά μας, και αυτή είναι η ανοχή στην αντίθετη άποψη που επικρατεί στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ.

Και ύστερα μας έλεγαν πως κινδυνεύουμε από το ΕΛΑΜ…

Κωστάκης Αντωνίου

Αναδημοσίευση από εφημερίδα “Σημερινή”