Ξεκάθαρα μηνύματα έδωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προς τις τουρκικές προσπάθειες αναθεωρητισμού στην περιοχή της Μεσογείου. Ο Αυστριακός Καγκελάριος έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της, για τη στάση της απέναντι στους τουρκικούς επεκτατισμούς.

Ο Κουρτς έδωσε το μήνυμα πως η απάντηση της ΕΕ προς την Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρη και ενιαία και ότι “δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας εκβιάζει”. Επίσης, τόνισε ότι η όποια αντίδραση από την Ευρώπη πρέπει να είναι συντεταγμένη, ούτως ώστε να “σταματήσουν και οι αντίστοιχες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων μελών της ΕΕ από την Τουρκία”.

Δυστυχώς, όμως δεν γνωρίζουμε εάν η πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ενστερνίζεται τις ίδιες απόψεις. Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας δίνουν το μήνυμα πως η πολιτική μας ηγεσία επιμένει στο ίδιο πολιτικό αφήγημα: της δικοινοτικής διαφοράς.

Εάν εμείς οι ίδιοι δεν παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή την εισβολή και κατοχή πως περιμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας στηρίξει πραγματικά;