Ενοχλήθηκε, λέει, η ΕΔΟΝ για το γραπτό Ιστορίας στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις. Φαίνεται πως η είσοδος του ΕΛΑΜ στο Κοινοβούλιο ενόχλησε τόσο πολύ το “κόμμα του λαού” που πλέον ξεσπά στο κάθετι και θεωρεί πως όλα περιστρέφονται γύρω από αντικομμουνιστικό αγώνα. Βεβαίως για να υπάρξει αντικομμουνιστικός αγώνας, θα πρέπει να υπάρξουν και κομμουνιστές και αυτοί είναι είδος προς εξαφάνισης στην Κύπρο του 2016, όσοι δε υπάρχουν δεν ανήκουν καν στο ΑΚΕΛ.

Το πρόβλημα της ΕΔΟΝ από το γραπτό είναι δήθεν η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να ταυτίσει τον κομμουνισμό με το φασισμό ως ιδεολογίες που καταλύουν τη δημοκρατία και επιβάλλουν καθεστώτα. Μόνο γέλιο, βεβαίως, μπορεί να μας προκαλέσει η συγκεκριμένη ανακοίνωση. Όποιος γνωρίζει έστω τα στοιχειώδη ιστορικά γεγονότα ξέρει πως η άνοδος των κομμουνιστών στη Ρωσία έγινε μέσω Πραξικοπήματος στα Χειμερινά Ανάκτορα τον Οκτώβριο του 1917 ενώ η απόπειρα κατάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα έγινε με ένοπλη δράση το Δεκέμβριο του 1944. Άρα καιρός είναι να αντιληφθούν ότι ζουν σε γυάλινα σπίτια και καλό είναι να μη ρίχνουν πέτρες ειδικά αν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά που κατηγορούν.

Το πιο αστείο της όλης υπόθεσης είναι ότι αναφέρονται στην “αγιότητα” του κομμουνισμού στέλνοντας μας στην εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός πολέμου που στα πρώτα του χρόνια είχαμε συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ. Όσο για το αν ήταν μπροστάρηδες τα ΚΚ αυτό φαίνεται από τους Γάλλους κομμουνιστές με την μνημειώδη απορία “Pourquoi?” αλλά και από τις επιστολές Ζαχαριάδη που χαρακτήριζε την Εθνική Αντίσταση κατά των Ιταλών ως πόλεμο κατακτητικό, ιμπεριαλιστικό και φασιστικό.

Όσο για τις άλλες ανοησίες που αναφέρονται στη συνέχεια του κειμένου δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ασχοληθούμε. Κατ’ αρχήν, δεν πρόκειται να παρίστανουμε τους δικηγόρους καθεστώτων που καμία σχέση δεν έχουν με την Πατρίδα μας ή την εποχή μας, καθεστώτων που οι παππούδες μας πολέμησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά δεύτερο, ας αντιληφθούν επιτέλους στην ΕΔΟΝ πως από τη θεωρία μέχρι την πράξη υπάρχει μία μεγάλη απόσταση και να κατανοήσουν πως ζουν στην Κύπρο του 2016, σε μία Κύπρο όπου υπάρχει ένας λαός πεινασμένος και απελπισμένος και είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτοί που φέρουν ένα μεγάλο μέρος ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση να μιλούν για σοβιετικούς παραδείσους.

Από το αντιεθνικιστικό αυτό παραλήρημα δεν μπορούσε να απουσιάσει και η ραγδαία άνοδος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, που αιτία για αυτήν σύμφωνα με την ΕΔΟΝ είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Εν μέρει, έχουν δίκαιο. Οι εκπροσώποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Κύπρο, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, έφεραν το λαό μας σε τέτοιο σημείο που πλέον στράφηκε προς το μοναδικό πατριωτικό και λαϊκό κίνημα που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο. Όσο για τα ιδανικά του σοσιαλισμού τα υιοθετούμε πλήρως, ιδανικά όμως που προστατεύουν πραγματικά την εργατική τάξη και εγγυόνται την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ εργατών και κεφαλαιούχων, ιδανικά που εγγυόνται να καταπνίξουν την εκμετάλλευση, ιδανικά που θα ανταμοίβουν τους κόπους και τον ιδρώτα του Λαού.

Τέλος, να ενημερώσουμε τα αγαπητά ΕΔΟΝόπουλα πως το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ήρθε για να μείνει και κανένα ψέμα, καμία λάσπη δεν πρόκειται να μας λυγίσει. Ούτε εμάς, ούτε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και οι οποίοι γίνονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι. 

 

Σωτήρης ΙωάννουΜέτωπο ΝεολαίαςΕθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)