Έξι μήνες μετά την απόφαση για το κούρεμα το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Ο Λιεμ Χοανγκ Νγκοκ, εισηγητής της έκθεσης που ετοιμάζει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, βρίσκεται στην Κύπρο για να συλλέξει στοιχεία για τα μέτρα που επιβλήθηκαν. Εκ των υστέρων και αφού προηγήθηκε το 47,5% κούρεμα επί των καταθέσεων, θυμήθηκαν ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν εξαιρετικά σκληρά και γίνεται εξέταση για τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις.

Κινήσεις οι οποίες προφανώς έπρεπε να γίνουν πριν την λήψη αποφάσεων και όχι έξι μήνες μετά, σπρώχνοντας τους Κύπριους κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Τα συμπεράσματα του Λ. Νγκοκ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του και ο Ότμαρ Κάρας, εισηγητής της Ευρωβουλής. Ο Ο. Κάρας υποδεικνύει πως η τρόικα δεν βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο αλλά είναι μια προσωρινή λύση.

Παράνομη και προσωρινή, λοιπόν, η επιτροπή που μας εξαθλιώνει καθημερινά καθώς μεταξύ άλλων εξετάζονται η νομική βάση της λειτουργίας της, η δημοκρατική νομιμοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και, φυσικά, τα αποτελέσματα των αποφάσεων αυτών, τα οποία έχουν κάνει δυσβάστακτη την καθημερινότητα για πολλούς συμπολίτες μας.  

Όλες οι άνωθεν ενέργειες πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις ηττοπαθητικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τονίζει πως είναι πολύ πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά το αν θα καταφέρει η Ευρωζώνη να  ξεπεράσει την οικονομική κρίση που την μαστίζει. Συγκεκριμένα είπε πως η ανάκαμψη είναι αδύναμη, συγκρατημένη και εύθραυστη και εύκολα μπορεί να υπομονευθεί.

Ο επιφυλακτικός κ. Ντράγκι δεν κατάλαβε ποτέ πως το να κάνουν την Γερμανία πιο αδύναμη στις εξαγωγές θα ωφελούσε άλλες χώρες στην Ευρωζώνη.    

Ενδεχομένως, αν περιοριζόταν η Γερμανία, ολίγον, θα δινόταν η ευκαιρία και στις άλλες χώρες-¨υπό¨μέλη να ξανοιχθούν στις αγορές; Ίσως άρχιζε να αναπτύσσεται και η οικονομία των άλλων χωρών με αυτόν τον τρόπο;

Το καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπάζει νερά από παντού.

Όλα καταδεικνύουν λανθασμένους χειρισμούς από όλες τις πλευρές και όλους εμάς παραδομένους σε αυτήν την ατέλειωτη δίνη.