Σίγουρα δεν μας αφήνουν ικανοποιημένους τα όσα συνέβησαν στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας στην πρώτη φάση. Μπορεί ναι μεν να διανύθηκε αρκετός δρόμος, όπως ισχυρίζονται, σε ό,τι αφορά το εδαφικό, αλλά δεν ορίστηκαν εκείνα τα κριτήρια που θεωρούνται σημαντικά όπως ο ακριβής αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, το ποσοστό του εδάφους που θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, καθώς και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά. Μελανό σημείο φυσικά και το κεφάλαιο της οικονομίας που περιλαμβάνει το περιουσιακό και τις αποζημιώσεις.
Σε σχέση με όλα τα πιο πάνω διαπιστώθηκε ότι η μια εβδομάδα στο τουριστικό αυτό θέρετρο δεν ήταν αρκετή και έτσι αποφασίστηκε ότι θα χρειαστούν ακόμη ένα ταξίδι και ακόμη μια εβδομάδα για διαπραγματεύσεις επί των διαπραγματεύσεων, ώστε να μας πουν στο τέλος το αυτονόητο. Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και της δεύτερης φάσης του Μοντ Πελεράν, το Κυπριακό οδηγείται είτε σε τουρκική λύση είτε σε καταστροφικό αδιέξοδο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης έχει ως εκ τούτου ακόμη μια ευκαιρία και θα πρέπει να την αξιοποιήσει εγκαίρως για να αλλάξει έστω και την υστάτη την πορεία των πραγμάτων. Τερματίζοντας έναν ήδη νεκρό διάλογο, καταγγέλλοντας, ασφαλώς, την Τουρκία και χαράσσοντας νέα πολιτική διότι μετά από το τέλος και της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων στο Ελβετικό Θέρετρο και η τελευταία αυτή διέξοδος που δίδεται στο ΠτΔ θα γίνει αδιέξοδο.
Το περιεχόμενο της «λύσης» που μας ετοιμάζουν δεν εμπεριέχει ούτε στοιχεία επανένωσης ούτε ευρωπαϊκού κεκτημένου, ούτε απελευθέρωσης, αλλά μια λύση με περιεχόμενο πλήρους υποταγής στους Τούρκους και για να το πετύχουν όλο αυτό μεταβαίνουν μάλιστα και δεύτερη φορά σε τουριστικό θέρετρο χρεώνοντας ακόμη περισσότερο τον Ελληνοκύπριο φορολογούμενο.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Από το κύριο άρθρο στην εφημερίδα Ελλάς του Νότου φύλλο 53