To μεταναστευτικό θεωρεί το 47% των Κυπρίων ως το σοβαρότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας του τακτικού Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των 28 κρατών μελών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 47% των Κυπρίων θεωρεί το μεταναστευτικό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΕ και ακολουθεί με 35% η τρομοκρατία, με 29% η ανεργία, με 28 η οικονομική κατάσταση, 14% το έγκλημα, 8% τα δημόσια οικονομικά, 4% ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής, 3 η θέση της ΕΕ στον κόσμο, 1% το συνταξιοδοτικό και 1% το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή επάρκεια δεν βρέθηκε στο δείγμα (0%).

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δική τους χώρα, οι Κύπριοι απάντησαν με 62% ότι το σοβαρότερο είναι η ανεργία, 54% το σύστημα υγείας, 12% ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής, 9% το δημόσιο χρέος, 6% το εκπαιδευτικό σύστημα, 6% η εγκληματικότητα, 5% το συνταξιοδοτικό, 4% η φορολογία, 1% το περιβάλλον και 1% το στεγαστικό ζήτημα.

Κληθέντες δε, να απαντήσουν για τα προσωπικά τους προβλήματα το 37% πρόταξε την οικογενειακή οικονομική κατάσταση, το 26% την ανεργία, το 21% την άνοδο των τιμών, το 19% την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 15% το σύστημα υγείας και πρόνοιας, το 10% το εκπαιδευτικό σύστημα, το 9% τις συνθήκες διαβίωσης, το 7% τις εργασιακές συνθήκες, το 6% τις συντάξεις, το 4% το πρόβλημα στέγης, το 3% την φορολογία, από 2% την μετανάστευση και την εγκληματικότητα και τέλος από 1% την τρομοκρατία και το περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας έρευνας το δείγμα του Ευρωβαρόμετρου στην Κύπρο ρωτήθηκε αν έχει θετική ή αρνητική γνώμη για την ΕΕ και το 26% απάντησε θετική (πτώση 1% σε σχέση με πέρσι), το 35% αρνητική (μείωση 6 μονάδων) και το 38% ουδέτερη (αύξηση 6 μονάδων).

Ωστόσο το 77% θεωρεί ότι “η φωνή του δεν ακούγεται στην ΕΕ”, το μεγαλύτερο ποσοστό στην έρευνα, πίσω μόνο από την Ελλάδα. Την ίδια ώρα το 56 είναι απαισιόδοξο για το μέλλον της ΕΕ (αύξηση 2 μονάδων) και το 39% αισιόδοξο (μείωση 1 μονάδα).

Σε σχέση με το μέλλον της εθνικής οικονομίας το 30% είναι αισιόδοξο (αύξηση 6 μονάδων) και το 70% απαισιόδοξο (μείωση 4 μονάδων). Το 85% είναι υπέρ της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στην ΕΕ, έναντι μόλις 11% κατά και το 52% υπέρ του κοινού νομίσματος, έναντι 43% κατά. Επιπλέον το 43% είναι υπέρ της μετανάστευσης πολιτών από άλλα κράτη εντός της ΕΕ (54% κατά) αλλά μόλις το 22% συμφωνεί με τη μετανάστευση πολιτών τρίτων χωρών προς την ΕΕ (75% κατά).

Τέλος το 77% έναντι 15%, συμφωνεί στη χρήση δημόσιου χρήματος για την τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας, το 53% δηλώνει πως αισθάνεται πολίτης της ΕΕ (έναντι 47% που δεν το αισθάνεται – τέταρτη θέση από το τέλος), το 90% συμφωνεί με τη θετική συμβολή του προγράμματος Erasmus και το 66% εκτιμά ότι η Συνθήκη της Ρώμης αποτέλεσε θετικό γεγονός στην ιστορία της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ