Σε αυτό τον τόπο αν μη τι άλλο είμαστε και ξενόγλωσσοι. Τώρα, ήρθε ακόμη μια φράση για να την χρησιμοποιούμε όπου σταθούμε και όπου βρεθούμε. Blame Game λέγεται. Τι ακριβώς σημαίνει; “Είναι η κατάσταση στην οποία άνθρωποι προσπαθούν να επιρρίψουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για ένα δυσάρεστο συμβάν”. Παρόλο που δεν μας αρέσουν οι αγγλικοί τίτλοι χρησιμοποιήσαμε τους “εμφάνταστους” αυτούς τίτλους για να προσδώσουμε ακόμη περισσότερο υπόσταση σε αυτά που γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες ημέρες.

Καταρχήν είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν 2 ήταν δυσάρεστες για όλους, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Οι εκεί διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος σε μια νύχτα ή μάλλον από ένα τηλεφώνημα. Το τηλεφώνημα δηλαδή Ακιντζί προς τον Ερντογάν. Παρόλα αυτά η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει διαρκώς τις ευθύνες προς την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι, σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί, δεν τήρησε θαρραλέα στάση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν απάντησε στον Μουσταφά, αλλά σύντομα αναμένεται να ενημερώσει τους πολίτες και το Εθνικό Συμβούλιο και για τις δυο φάσεις των διαπραγματεύσεων στο Ελβετικό Θέρετρο. Επίσης, θα γίνει ενημέρωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ, όπως, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναμένεται να ενημερώσει και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Τώρα, τι θα τους πει μόνο ο ίδιος ξέρει.

Ο Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να αναφέρει ότι το αδιέξοδο προήλθε από στρατηγική επιλογή της τουρκικής πλευράς και γενικότερα της απροθυμίας που επέδειξε στο Μοντ Πελεράν 2 ο έταιρος συνομιλητής του Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα, η Κυβέρνηση ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιδιώξει να απεγκλωβιστεί από τη λογική της δικοινοτικής διαφοράς και ασφαλώς να κατανοήσει ότι το πλαίσιο Ομοσπονδιακής λύσης είναι καταστροφικό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σχετική με τα όσα συνέβησαν στο ελβετικό θέρετρο, αναμένεται συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των εγγυήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου, όμως, ο Τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρει ότι αυτή η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, η Άγκυρα επιμένει σε πενταμερή διάσκεψη. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού  υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτούογλου τόνισε ότι είναι ωφέλιμο να οριστεί ημερομηνία για την πενταμερή που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων. Ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Άραγε, πότε θα αντιληφθούν αυτοί που  υποστηρίζουν αυτές τις συνομιλίες ότι συνεχώς βρισκόμαστε στην μέση ενός παιγνιδιού της Τουρκίας; Πότε θα απεγκλωβιστούμε;

Πάγια θέση μας είναι ότι η συνέχιση της υφιστάμενης πολιτικής είναι άκρως επικίνδυνη διότι μας οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες για τον Ελληνισμό της Κύπρου και υποταγή στην Τουρκία. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτή την πολιτική των 42 χρόνων που στην πραγματικότητα μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Ας αλλάξουμε επιτέλους στρατηγική και ας αντιληφθούν πλέον οι οπαδοί της Ομοσπονδίας ότι οι Τούρκοι είναι αναξιόπιστοι και αυτό διεφάνη και στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

Ως εκ τούτου ας αφήσουμε τα Blame Game και ας αντιληφθούν επιτέλους το Game Over σε αυτό το παιγνίδι που λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Διευθυντής Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο