Μεσαίου μεγέθους κρίση χαρακτήρισε την αναστολή των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε χαρακτηριστικά “δεν θα υπερβάλω, ούτε θα την μειώσω. Αυτή είναι μια μεσαίου μεγέθους κρίση εντός του κυπριακού πλαισίου”.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, χαρακτήρισε, σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία, όπως είπε, γνωρίζει πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει προσωρινά η συνάντηση των ηγετών και η Άγκυρα μπορεί να έχει ρόλο να παίξει, συμβάλλοντας στην επίλυση αυτής της κατάστασης.

Επίσης, ερωτηθείς εάν είχε κάποια επικοινωνία με την Τουρκία αυτές τις ημέρες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε πως βρίσκονται σε επαφή με την Τουρκία δια των κατάλληλων μέσων.

Σημείωσε δε, ότι παρόλο που οι δυο ηγέτες δεν συναντώνται αυτή τη στιγμή, ο ίδιος εργάζεται  επί της ουσίας των μελλοντικών διαπραγματεύσεων, για το πώς μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πώς μπορεί να βρεθεί μια λύση στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην οποία οι εξελίξεις στη θάλασσα και στα θέματα των ερευνών εκεί έχουν δημιουργήσει μια προσωρινή διακοπή της επικοινωνίας, όπως είπε.

“Δεν διαπραγματευόμαστε τώρα, αλλά κάνω τη δουλειά μου όσο πιο σκληρά και αποτελεσματικά μπορώ για να αναπτύξω ορισμένες ιδέες γιατί θέλω να καλύψω το χαμένο χρόνο όταν οι ηγέτες επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε.

Σημειώνοντας πως δεν έχει συγκεκριμένα νέα αυτή τη στιγμή, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε πως παραμένουν δεσμευμένοι και υπάρχει θέληση και στις δυο πλευρές να δουν πώς θα γίνει η επιστροφή στις συνομιλίες.Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως ο Νίκος Ανανστασιάδης το έκανε ξεκάθαρο στην αρχή της εβδομάδας ότι δεν θα παρευρισκόταν στη συνάντηση των ηγετών αυτή την εβδομάδα.

“Όλοι κατανοούμε ότι πρέπει να γίνει κάποια προεργασία πριν γίνει μια νέα συνάντηση. Οι συναντήσεις, οι συζητήσεις δεν σταματούν ή ακυρώνονται, απλά δεν γίνονται προσωρινά”, επισήμανε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Εν κατακλείδι απαντώντας σε σχτική ερώτηση, δήλωσε πως είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές σε συχνή βάση.