Διευκρινίσεις σχετικά με απόψεις τις οποίες φέρεται να εξέφρασε στην Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών. 

Οι απόψεις αυτές περιέχονταν σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση και μεταδόθηκαν ως δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Μεταξύ άλλων, φερόταν να δηλώνει πως το Κυπριακό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και αν προστεθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων, θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι αυτά που αποδίδονται στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα είναι πράγματα που δηλώνει σταθερά. Ότι, δηλαδή, αν οι πλευρές δεν είναι στο τραπέζι των συνομιλιών δεν θα υπάρξει λύση. Και αυτή τη στιγμή το πρόβλημά τους μεγαλώνει και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

“Ξεκάθαρα, δεν έχει υποστηρίξει την εισαγωγή νέων θεμάτων στο τραπέζι, αλλά οι πλευρές χρειάζεται να βρουν τρόπο να επιλύσουν τον παρόν αδιέξοδο σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες”.

Διπλωματική πηγή υποστήριξε μάλιστα ότι το τουρκικό Υουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωση παρουσιάζει αποσπασματικά κάποιες από τις απόψεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τρόπο που … να δείχνει … ότι ευνοεί τις τουρκικές θέσεις να τεθούν τα ενεργειακά στο τραπέζι των συνομιλιών και να δημιουργήσει αντιδράσεις σε βάρος του Ειδικού Συμβούλου, εν όψει των επισκέψεών του σε Αθήνα και Λευκωσία, από τις 5-7 Νοεμβρίου.

Άλλη πηγή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι η τουρκική ηγεσία  ανέφερε στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα ότι οι ενέργειές της είχαν στόχο να καταστεί σαφές πως μετά τη λύση τα οφέλη από την ενέργεια θα μοιραστούν και στις δύο κοινότητες.

Πάντως, συνομιλητές του Νορβηγού πρώην υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν ότι στις προτάσεις του για αποκλιμάκωση της έντασης συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία μιας “δεξαμενής σκέψης” με συμμετοχή μελών κι από τις δύο κοινότητες, για να αναλυθούν τα οφέλη που θα έχουν και οι δύο από τους ενεργειακούς πόρους.