Βάσει των οδηγιών που έχει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ), η παροχή ρεύματος από τις Ελεύθερες Περιοχές προς τα κατεχόμενα θα συνεχιστεί μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Η παροχή ρεύματος στο κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου, όταν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΣΜ Χρηστάκη Χατζηλαού υπήρξε βλάβη σε σημαντική γεννήτριά τους.

«Εκείνο το οποίο έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι μέχρι τις 2/9/2016 θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι, άρα σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει βλάβη στη συγκεκριμένη γεννήτρια στα κατεχόμενα», δήλωσε ο κ. Χατζηλαού. Συμπληρώνοντας πως «Ο συγχρονισμός για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα των Τ/κ έγινε στις 11 του Αυγούστου, μετά από βλάβη σε σημαντική γεννήτρια των Τ/κ, η οποία φαίνεται ότι θα χρειαστεί χρόνο για να επιδιορθωθεί, αφού το αρχικό αίτημα που υποβλήθηκε ήταν για παροχή ρεύματος για 3-4 ημέρες, ωστόσο ακολούθησε νέο αίτημα των Τ/κ για χρονική επέκταση της διασύνδεσης».

Όσο αφορά την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που μεταφέρεται στα κατεχόμενα, ο κ. Χατζηλαού είπε πως «Μας ζητούν κατά την περίοδο αιχμής, από τις 11 μέχρι τις 4, κατά μέσο όρο 10 μεγαβάτ ημερησίως που μπορεί να ανέλθει ανάλογα με τη θερμοκρασία, μέχρι 30 μεγαβάτ».

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Ανανστασιάδη κρίνεται κατώτερη των περιστάσεων, φωταγωγώντας τη σημαία της κατοχής στον Πενταδάκτυλο. Η πρόφαση πως με αυτό τον τρόπο χτίζουν το καλό κλίμα των συνομιλιών πλέον έχει καταρρεύσει καθώς οι υποχωρήσεις είναι μονόπλευρες και υποσκάπτουν τα Εθνικά δίκαια των Ελλήνων της Κύπρου.

Αν ο Μουσταφά ήταν ο “ηγέτης της λύσης”, όπως προπαγανδιστικά αναφέρουν τα ΜΜΕ, τον προκαλούμε ανοιχτά να το αποδείξει διακόπτοντας την φωταγώγηση της σημαίας στον Πενταδάχτυλο.