Μέχρι και Τουρκικές Βάσεις σκέφτεται να προτείνει η Άγκυρα σε περίπτωση «Λύσης» του κυπριακού, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και γενικότερα η Κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει τα κότσια να διαπραγματευτεί ούτε επί της ουσίας ούτε και να απαιτήσει τα αυτονόητα. Όλα αυτά που διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες κυρίως από τουρκικής πλευράς ευλόγως μας κάνουν να ανησυχούμε και να διερωτόμαστε που το πάει ο Νίκος Αναστασιάδης και τι λύση θέλε να φέρει ενώπιον των Ελληνοκυπρίων. Όχι μόνο καταλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο η λύση δεν θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, αλλά θα δώσει νέα δικαιώματα στην Τουρκία να έχει χέρι το νησί μας και εμείς αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Στην ίδια εξέλιξη κινούνται και οι πληροφορίες περί αποχώρησης των Τουρκικών Στρατευμάτων. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας και οι Κυβερνώντες δεν έχουν αντιληφθεί ούτε την κοροϊδία, αλλά ούτε την πονηράδα των Τούρκων όσον αφορά στον στρατό που θα παραμείνει. Για παράδειγμα όταν εννοούν ότι θα αποχωρήσει το 75% των στρατευμάτων και το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει χωρίς να υπογραμμίζεται πότε θα αποχωρήσει όπως και αυτό το 25% των στρατευμάτων θα μαζευτεί αντί στα 200 στρατόπεδα σε πολύ πιο ελάχιστα τι κέρδος θα έχουμε εμείς από αυτό; Αφού η Κύπρος είναι τόσο μικρή που ο στρατός θα μπορεί να διανύει το ένα μέρος στο άλλο σε πολύ ελάχιστο διάστημα, άρα που είναι η ασφάλεια μας; Παράλληλα, όπως αναφέρουν τουρκικές εφημερίδες η Άγκυρα μελετά την πρόταση για πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων άμεσα εφόσον τις δοθούν στρατιωτικές Βάσεις στο νησί.

Με βάση, πάντως, τις συζητήσεις που διεξάγονται επί κειμένου στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, το 75% των τουρκικών στρατευμάτων θα αποχωρήσει μετά την έγκριση της συμφωνίας και θα παραμείνουν τα υπόλοιπα τμήματα που θα αποτελούν το 25%, χωρίς να καθορίζεται η ημερομηνία πλήρους αποχώρησης. Ούτε ο αριθμός των κατοχικών στρατευμάτων αναφέρεται ούτε μηχανισμοί ελέγχου και παρακολούθησης της διαδικασίας αποχώρησης σημειώνονται. Από ε/κ πλευράς τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν ξεπερνά τους 18 μήνες αλλά αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τους Τούρκους.

Σε μια άλλη εξέλιξη και συγκεκριμένα σχετικά με τις εγγυήσεις ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως η Τουρκία επιθυμεί διατήρηση κάποιων στρατευμάτων χωρίς χρονοδιάγραμμα αποχώρησης. Είπε ακόμη πως το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα πρέπει να έχει πάντα τη δυνατότητα να καλεί την Τουρκία εάν αυτό κρίνει αναγκαίο. Η τ/κ πλευρά αποδέχεται τη δημιουργία εσωτερικού μηχανισμού ενεργοποίησης που θα λειτουργεί εντός του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Τέλος, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, ανέφερε κατά τις συζητήσεις ότι η πρόταση για μόνιμη διατήρηση τουρκικού αποσπάσματος δεν είναι μόνο χειρότερη από την αντίστοιχη του σχεδίου Ανάν αλλά και από τις συμφωνίες του 1960, ενώ ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, υποστήριξε πως η δυνατότητα επέμβασης της Τουρκίας θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συμφωνίας, να έχει δηλαδή νομιμότητα.

 

*Δείτε την φωτογραφία και αναρωτηθείτε φίλοι αναγνώστες εάν αυτούς θέλουμε στο νησί μας και εάν αυτή τη σημαία θέλουμε να κυμματίζει είτε ως Βάσεις, είτε ως στρατός άμυνας είτε ακόμη και ως εγγύητρια δύναμη.