Πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το ΕΛΑΜ να λαμβάνει 5.65% των ψήφων και να εξασφαλίζει την τέταρτη θέση.

Πολλά έχουν ακουστεί και ειπωθεί από διάφορους κύκλους μέσα στην κοινωνία όσο αφορά την απόφαση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) να συμμετάσχει αυτόνομα με δικό του υποψήφιο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Ορισμένοι επιχείρησαν να μας επηρεάσουν να μην κατέλθουμε με δική μας υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Είναι γνωστό ότι δύο επιτελεία προσέγγισαν το ΕΛΑΜ πριν ακόμη ανακοινώσουμε την υποψηφιότητας μας, για να μας προτρέψουν να μην κατέλθουμε με δική μας υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Η απάντησή μας όμως ήταν φυσικά η αρμόζουσα.

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ σε μια μερίδα πολιτών οι οποίοι ενστερνίζονταν την άποψη πως το ορθό ήταν να μην κατέλθει αυτόνομα το ΕΛΑΜ στις προεδρικές εκλογές, ούτως ώστε όλοι οι πολίτες που διαφωνούν με λύση του Κυπριακού στην βάση της ΔΔΟ να στήριζαν την υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου, δηλαδή του Νικόλα Παπαδόπουλου, με σκοπό να έφευγε το ΔΗΣΑΚΕΛ από την εξουσία, όπως διέδιδαν.

Πρέπει να ξεκαθαριστούν και να γίνουν κατανοητά ορισμένα πράγματα. Μια μερίδα συμπατριωτών μας, πλανημένη από κάποια πολιτικά παιχνίδια, έχουν την εντύπωση πως οι δυνάμεις του Ενδιάμεσου χώρου τάσσονται κατά της ρατσιστικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ουδέν αληθέστερο.

Όσο αφορά το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου, ουδέποτε αποκήρυξε την ΔΔΟ. Οι εκπρόσωποι του ΔΗΚΟ και του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου, σε ορισμένες στιγμές μάλιστα της προεκλογικής περιόδου μιλούσαν για ΔΔΟ με ορθό περιεχόμενο, αλλά τις πλείστες φορές , σκόπιμα, απέφευγαν να αναφέρουν ότι ενστερνίζονται την ΔΔΟ ως μορφή λύσης του Κυπριακού προβλήματος, με σκοπό να προκαλούσαν σύγχυση στον κόσμο, ούτως ώστε να αφαιμάξουν τις ψήφους των πολιτών που αντιτίθενται στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι), πως είναι δυνατό να είναι κατά της ΔΔΟ, ενώ ταυτόχρονα να στήριζαν υποψήφιο για την προεδρία του κράτους, που στηρίζει την ΔΔΟ;; Δεν είναι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που συμμετείχαν σε όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού συμβουλίου και όλοι τους συμφωνούσαν στο τελευταίο κοινό ανακοινωθέν που αναφερόταν  για λύση του Κυπριακού στην βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;; Άλλα λένε και άλλα πράττουν οι κύριοι του Ενδιάμεσου χώρου…

Όσο για την Συμμαχία Πολιτών (;) του Γιώργου Λιλλήκα, που το κόμμα του βρίσκεται στα  πρόθυρα αφανισμού από τον κομματικό χάρτη της Κύπρου, τόσο ο ίδιος, όσο και εκπρόσωποι της Συμμαχίας Πολιτών, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι στηρίζουν την πολυπεριφερειακή ομοσπονδία.

Το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, προεκλογικά, επικαλείτο πως θα φέρει την πολυπόθητη αλλαγή στην πατρίδα μας και τόνιζαν πως θα κτυπούσαν το κατεστημένου του ΔΗΣΑΚΕΛ. Αυτές οι “αντισυστημικές” δυνάμεις “που θέλουν να κτυπήσουν το κατεστημένο”, αποτελούν μέρος αυτού του συστήματος, που το διαιωνίζουν εδώ και χρόνια με τις πολιτικές και τις τακτικές τους. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα κόμματα κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, άρα έχουν ευθύνες και για τα δεινά που βιώνει σήμερα η Πατρίδα και ο Λαός μας.

Το ΕΛΑΜ είναι η μοναδική αντιομοσπονδιακή και αντισυστημική δύναμη του τόπου, που ήρθε στην πολιτική σκηνή της Κύπρου για να φέρει την πραγματική αλλαγή για τον Λαό και την Πατρίδα μας. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ήρθε για να γκρεμίσει το σάπιο και αμαρτωλό σύστημα και όχι για να συμβιβαστεί μαζί του. Δεν ήρθαμε για να γίνουμε ένα από τα ίδια…
Με το σύστημα ή με τους Εθνικιστές.

Σωτήρης Παπακυριακού
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)