Μόλις ανέλαβε καθήκοντα αυτή η Κυβέρνηση κούρεψε τις καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων καταστρέφοντας στην ουσία ολόκληρες οικογένειες με κύριο στόχο να προστατέψει τις τράπεζες. Προσπάθησαν τότε να μας πείσουν ότι εάν στηριχθούν οι Τράπεζες θα στηριχθεί ολόκληρη η οικονομία του τόπου, αλλά εάν καταρρεύσουν τότε θα γκρεμιστούν όλα όσα κτίζαμε όλες αυτές τις δεκαετίες μετά από την εισβολή του 1974. Έτσι και έγινε. Το κούρεμα ήταν ένα ιστορικό οικονομικό γεγονός για όλη την ανθρωπότητα. Για πρώτη φορά ένα Κράτος πήρε τις καταθέσεις του λαού της. Φυσικά, αυτά τα λεφτά ποτέ δεν επιστράφηκαν ούτε φυσικά και τα χρήματα από τα αξιόγραφα. Από εκεί και πέρα τι έγινε όλοι το ξέρουμε. Κατέρρευσαν ολόκληρες επιχειρήσεις. Οικογένειες έπεσαν σε μαρασμό. Η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη και η ρευστότητα εξαφανίστηκε από την αγορά.

Με το κλείσιμο περίπου της θητείας της η Κυβέρνηση και πάλι συνεχίζει να προστατεύει σθεναρά τις Τράπεζες αφήνοντας τον λαό εκτεθειμένο. Να μην ξεχνάμε ότι η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, η αγορά βρίσκεται δίχως ρευστότητα και όμως ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης διατείνεται ότι έχει έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Οι Τράπεζες άρχισαν να έχουν και πάλι κέρδη. Άρχισαν να διαφημίζουν για πολυπόθητα δάνεια αυτοκινήτων και στεγαστικών. Στον λαό, όμως, δεν δόθηκε τίποτα απολύτως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αποστείλει πολυσέλιδο έγγραφο κατευθύνσεων προς όλες τις Κεντρικές Τράπεζες, άρα και στην Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα ότι για την αποφυγή αμφιβολίας, η διαγραφή μπορεί να πραγματοποιείται πριν από την ολοκλήρωση των δικαστικών ενεργειών έναντι του δανειολήπτη για την ανάκτηση του χρέους. Διαγραφή δεν σημαίνει ότι η τράπεζα αποποιείται το έννομο δικαίωμά της να ανακτήσει το χρέος, η απόφαση της τράπεζας να αποποιηθεί τη νομική απαίτηση επί του χρέους ονομάζεται «διαγραφή χρέους». Όλες οι τράπεζες αναφέρει η ΕΚΤ, θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις εσωτερικές πολιτικές τους σαφείς κατευθύνσεις σχετικά με τον έγκαιρο χαρακτήρα του σχηματισμού προβλέψεων και των διαγραφών. Ειδικότερα για ανοίγματα ή μέρη ανοιγμάτων που δεν καλύπτονται από εξασφαλίσεις, οι τράπεζες θα πρέπει να προσδιορίζουν κατάλληλες μέγιστες χρονικές περιόδους για πλήρη σχηματισμό προβλέψεων και διαγραφές.

Αυτή είναι μια πολύ καλή εξέλιξη όχι μόνο για αυτούς που βρίσκονται ήδη στα κόκκινα δάνεια, αλλά και για τους πολίτες που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, όμως, γνωρίζουν ευθύς εξ’ αρχής ότι δύσκολα θα μπορέσουν να ξοφλήσουν το δάνειό τους είτε διότι είχαν προχωρήσει σε διακανονισμό είτε το επιτόκιο παραμένει ακόμη υψηλό, άρα πολύ δύσκολα μπορεί να διευθετηθεί η αποπληρωμή.

Να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει κόκκινες γραμμές όσον αφορά στις Τράπεζες, ενώ για τον λαό τα έχει αφήσει όλα χύμα, ότι βρέξει και ότι ας κατέβασει. Δεν τρώμε, όμως, κουτόχορτο. Έχουμε αντιληφθεί το παιγνίδι που παίζεται σε βάρος μας και γι΄αυτό ο λαός της Κύπρου έχει συνέλθει από το σοκ του κουρέματος και θα συνεχίσει να τιμωρεί με την στάση και την ψήφο του αυτούς που τον οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και αυτούς που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να τον κοροίδεύουν λέγοντας ότι δήθεν υπάρχει ανάπτυξη.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ