Είχαμε σοκαριστεί ομολογουμένως με την προ ημερών μερκελική πρόταση για κοινή φύλαξη των ελληνικών συνόρων από ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις. Περισσότερο σοκαριστική, βεβαίως, ήταν η απάθεια με την οποία αντιμετώπισε την εν λόγω πρόκληση η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν προέβη ούτε καν στην έκδοση ενός διαβήματος διαμαρτυρίας περί του θέματος.

Θυμίζουμε ότι τότε στα πλαίσια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, η Μέρκελ είχε πει:

«Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, και για αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει».

Τελικώς, επειδή η Μέρκελ στην ουσία ελέγχει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόταση – πρόκλησή της έγινε επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, η οποία προβλέπει “κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο”, υπό την “διοίκηση” της Frontex.

Σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν στη συμφωνία αυτή την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθεί κατά τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Έτσι η Τουρκία επιτυγχάνει έναν στρατηγικό της στόχο, που δεν είναι άλλος από την συνδιαχείριση του ελληνικού Αιγαίου. Ο στόχος επετεύχθη μέσω της λαθρομετανάστευσης, η οποία αποτελεί ταυτοχρόνως ένα όπλο της Τουρκίας ενάντια στη χώρα μας και μία πηγή εσόδων.

Όπλο ενάντια της χώρας μας, αφού όπως διατυπώνεται στο δόγμα Οζάλ οι τούρκοι δεν χρειάζεται να κάνουν πόλεμο ενάντια στην Ελλάδα, αρκεί να την γεμίσουν με μουσουλμάνους λαθρομετανάστες. Μία πηγή εσόδων, αφού τελικά τα έσοδα από τις εργασίες του τουρκικού παρακράτους, το οποίο απαρτίζει τον «κλάδο» των δουλεμπόρων φτάνει στα ταμεία του τουρκικού κράτους. Αυτή η τουρκική πρακτική τώρα τους δίνει και την πολυπόθητη συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Κώστας Αλεξανδράκης