Η 14η Αυγούστου επαναφέρει στις μνήμες μας θλιβερά γεγονότα, όπως την Β’ φάση της τουρκικής εισβολής, την κατάληψη της «Βασιλεύουσας» και την θυσία του Σολωμού Σολωμού.

Γεγονότα, που πρέπει να κρατούν άσβεστη την φλόγα του αγώνα, με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση και επιστροφή.

Δυστυχώς, αντ’ αυτού, οι εκάστοτε Κυβερνήσεις έχουν απεμπολήσει τα ιστορικά μας δίκαια, υποβαθμίζοντας το Κυπριακό σε μια εσωτερική διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων, εγκλωβισμένες σε πολιτικές ενδοτισμού, κατευνασμού και ηττοπάθειας, χωρίς ίχνος διεκδίκησης, αξιοπρέπειας και σεβασμού.

Τρανό παράδειγμα, η μόλις πρόσφατη απομάκρυνση του μνημείου των δύο ηρωομαρτύρων, Ισαάκ και Σολωμού, πλησίον του χώρου θυσίας τους στο οδόφραγμα της Δερύνειας, για να μην χαλάσει το «καλό κλίμα».

Επί τη ευκαιρία των σημερινών μαύρων θλιβερών επετείων, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί όλους του Έλληνες της Κύπρου να παραμείνουν πιστοί στις επάλξεις του αντικατοχικού αγώνα, ως ελάχιστο χρέος απέναντι στην Πατρίδα και τους ήρωές μας.

Άλλωστε, όπως έλεγε και ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος «όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται ζυγόν δουλείας ας έχωσιν. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.»

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)