Την Κυπριακή ΑΟΖ αμφισβητεί η Τουρκία και η τουρκο«κυπριακή» μειονότητα που όπως αναφέρουν προς τα Ηνωμένα Έθνη, δεν αποδέχονται τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτηρίζουν, συμφωνίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης» με γειτονικές χώρες για τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών και την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Λεβέντ Ελέρ, ζητά να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού και να δημοσιευτεί στο επόμενο Δελτίο του Δικαίου της Θάλασσας, επιστολή του «εκπροσώπου» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», Μεχμέτ Ντανά.

Πρόκειται για απάντηση των Τουρκοκυπρίων σε επιστολές του μόνιμου αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Νίκου Αιμιλίου, προς τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού, στις οποίες καταγγέλθηκαν «προκλητικές και παράνομες» δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των χωρικών υδάτων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Στην επιστολή η τουρκο«κυπριακή» πλευρά απορρίπτει ως «μονομερείς» τις συμφωνίες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα «συμφωνίες που αφορούν στην κυριαρχία, όπως είναι ο προσδιορισμός ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και η διεξαγωγή ερευνών για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», με το επιχείρημα ότι οι συμφωνίες αυτές έγιναν «πριν από τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος».

Στην επιστολή προβάλλεται, επίσης, ο ισχυρισμός ότι η τουρκο«κυπριακή» πλευρά προχώρησε σε «Συμφωνία Οριοθέτησης Υφαλοκρηπίδας» με την Τουρκία, στις 21 Σεπτεμβρίου 2011, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη και ότι εξέδωσε άδειες διεξαγωγής ερευνών στην Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων το 2011, σε απάντηση «μονομερών» δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να ερευνήσουμε την ύπαρξη και να εκμεταλλευτούμε τις φυσικές πηγές πλούτου του νησιού, σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση της αρχής της δίκαιης και ισότιμης διανομής» υποστηρίζεται στην επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 30 Μαΐου και κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.

Αυτά είναι τα αδέλφια κάποιων που τρέχουν να υποδεχτούν μετά βαΐων και κλάδων συζητώντας μαζί τους για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Κοινά Ανακοινωθέν, για να βρεθεί μια δήθεν βιώσιμη λύση. Για πολλοστή φορά μας δίνουν το δικό τους στίγμα, για την αδιαλλαξία τους και ότι δεν πρέπει να τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Δυστυχώς όσοι δεν μαθαίνουν από την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ζήσουν ξανά και όσα δεινά έπαθαν να τα ξαναπάθουν.

Είναι καιρός που οι κυβερνώντες πρέπει να σταματήσουν τις συνομιλίες και τις πολιτικές του καλού παιδιού και να τοποθετήσουν το Κυπριακό στις ορθές του βάσεις.