Ως μαθητής του δημοτικού θυμάμαι εκείνα τα μικρά άσπρα τετράδια με το λιμανάκι της Κερύνειας, τις αρχαίες κολόνες της Σαλαμίνας και το επίγραμμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ». Δεν πέρασαν από τότε πολλά χρόνια. Ίσα ίσα μια δεκαετία. Μία δεκαετία, όλα όμως άλλαξαν και το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ξεχάστηκε και ο αγώνας για ελευθερία έγινε αγώνας για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Μπορώ με βεβαιότητα πλέον να πω πως στα 12 μου χρόνια στα σχολεία, το σύνθημα του συγκεκριμένου τετραδίου ήταν ότι πιο πατριωτικό αντίκρυσα. Οι ανοησίες περί ειρηνικής συμβίωσης, τα ψέματα για τους ενωτικούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ Β’ και οι αντιστασιακοί μύθοι κατέκλυσαν το μυαλό μου τα τελευταία χρόνια στις σχολικές αίθουσες. Αυτό το επιβλητικό όμως ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ σε συνδυασμό με την απεικόνιση των κατεχόμενων μας εδαφών παρέμεινε για πάντα μέσα μου, απαρχή και φάρος για τον συνεχή αγώνα για ελευθερία.

Η αφαίρεση του συγκεκριμένου συνθήματος και η υιοθέτηση μίας επαναπροσεγγιστικής πολιτικής αντικατοπτρίζεται και στις αντιδράσεις της νεολαίας. Της άλλοτε αδάμαστης νεολαίας που κάποτε κατέκλυζε τα οδοφράγματα αλλά σήμερα παραμένει ερμητικά κλειστή στις καφετέριες και στις παραλίες. Είναι πραγματικά τραγικό να βλέπεις παιδιά 15 και 17 ετών να αδιαφορούν πλήρως για το μέλλον το δικό τους. Ήταν σε πολύ μικρότερη ηλικία από την δική μου όταν ο Δημητράκης πετροβολούσε τους Άγγλους στρατιώτες και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Λίγο μικρότεροι από εμένα ήταν ο Πετράκης και ο Βαγορής που βάδισαν περήφανα προς τον θάνατο, φτύνοντας στα μούτρα τον κατακτητή.

Σήμερα όμως ο Δημητράκης, ο Πετράκης και ο Βαγορής δεν φτύνουν κανέναν ξένο, αλλά τα δικά μας πρόσωπα. Τους ίδιους μας τους εαυτούς που δεν καταφέραμε να σταθούμε αντάξιοι μπροστά στους γίγαντες αυτούς.

Εσύ νεαρέ, άφησε μόνο για μια στιγμή το σήμερα και ταξίδεψε στο κοντινό παρελθόν. Φαντάσου πως στο πλευρό σου είναι όλοι αυτοί οι συνομήλικοι σου ήρωες και ζητούν από εσένα να εκδικηθείς το χυμένο τους αίμα. Δεν σου ζητούν ούτε να σκοτωθείς όπως αυτοί, ούτε καν να σπάσεις έστω και ένα σου νύχι.

Το μόνο που απαιτούν από εσένα είναι αντισταθείς. Να αποβάλεις από μέσα σου τον “επαναπροσεγγιστή” που σου φύτεψαν οι ξεφτιλισμένοι καθηγητάδες και να χώσεις μέσα σου κάθε σπιθαμή ελληνικής γης που είναι σήμερα κατεχόμενη. Ρίξε στον Καιάδα των γνώσεων σου τις ανοησίες που η συμμορία των πολιτικάντηδων σου σερβίρει και αγωνίσου επιτέλους.

Σήκωσε ψηλά την ελληνική σημαία, φώναξε με όλη τη δύναμη της ψυχής σου πως, σε αντίθεση με όλους τους άλλους, εσύ δεν ξέχασες, δεν συμβιβάστηκες και αγωνίζεσαι. Αντιστάσου στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της πατρίδας σου με τρόπο πρακτικό και τότε θα νοιώσεις ένα με όλους τους Αθάνατους που αγάπησαν και πέθαναν για την Κύπρο μας.

Σωτήρης ΙωάννουΜέτωπο Νεολαίας Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)