Ανυπεράσπιστους μας θέλουν οι Τούρκοι καθώς υπερπροβάλλουν τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία μετά από πολύ καιρό έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται για την Εθνική Φρουρά. Συγκεκριμένα ο λεγόμενος “υπουργός εξωτερικών” Κουντρέντ Οζερσάι εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει πως η Ε/κ πλευρά, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, αύξησε τον τελευταίο διάστημα τις εξοπλιστικές της δαπάνες, οι οποίες “ξεφεύγουν τα πλαίσια της αυτοάμυνας”.

Το θράσος του ψευδοϋπουργού είναι πραγματικά απύθμενο όταν αναφέρεται στα “τεράστια” εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς. Μιλάει για οκτώ (8) αναγνωριστικά οχήματα Milosh (και όχι ΤΟΜΑ όπως λανθασμένα αναφέρονται), για 25 αυτοκινούμενα πυροβόλα ΝΟRA B-52 155mm, και για την μελλοντική απόκτηση δύο ακόμα Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που πιθανόν να αποκτηθούν από την Γαλλία. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην διευρευνητική πρόθεση της ΕΦ για μια επιλαρχία Leopard 2 A4, από το πρόγραμμα ενοικίασης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Γραμματεία Εξοπλισμών (EDA).

Εκτός του ότι η αναβάθμιση των μοιρών πυροβολικού με αυτοκινούμενα πυροβόλα είναι επιχειρησιακή απαίτηση από την δεκαετία του 2000 (υπενθυμίζουμε πως το 2006 ακυρώθηκε αγορά 60 κινεζικών αυτοκινούμενων πυροβόλων μετά από αποκαλύψεις της εφημερίδας Πολίτης), οι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ) έχουν φέρει 77 περίπου αυτοκινούμενα πυροβόλα FIRTINA 155mm ενώ πληροφορίες μιλάνε για μεταφορά συστημάτων Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) T-300 Kasirga!  Την ίδια στιγμή έχουν ήδη εντάξει στην δύναμη της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, με έδρα την Κυθρέα τα άρματα μάχης Leopard 2 A4!

Τούρκος στρατιώτης μπροστά από Leopard 2 A4 στο Νέο Χωριό Κυθρέας. 

Είναι λοιπόν αστείες οι κατηγορίες από το ψευδοϋπουργείο εξωτερικών για δήθεν υπερεξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θεωρούμε πως η ηγεσία της ΕΦ και η κυβέρνηση, θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω την αμυντική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρχικά η απάντηση στην ενίσχυση των τεθωρακισμένων δυναμεων από τις ΤΔΚ, θα ήταν και η αναβάθμιση της αντιαρματικής μας άμυνας (με ωραίες προτάσεις από την Σερβία και το Ισραήλ). Ταυτόχρονα ο εκσυγχρονισμός των υπάρχουσων αρμάτων μάχης της ΕΦ σε συνδυασμό με την απόκτηση ακόμη μίας επιλαρχίας αρμάτων τρίτης γενεάς (Leopard 2 ή Τ-80 ή και Τ-90) θα επέφερε μια νέα ισορροπία στο ισοζύγιο δυνάμεων.

Αρμα μάχης T-80U της ΕΦ

Επιπλέον όμως ενίσχυσης χρειάζεται το πυροβολικό της ΕΦ, τόσο με την πλήρη αντικατάσταση των ρυμουλκούμενων πυροβόλων όσο και με την αγορά επιπλέον μονάδων ΠΕΠ καθώς και συστημάτων ραντάρ αντιπυροβολικού, που θα αυξήσει κάθετα τις δυνατότητές μας.

Τα πιο πάνω είναι μόνο μέρος των εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία έπρεπε να προγραμματιστούν χτες και να υλοποιούνται σήμερα…

Δυστυχως όμως την Εθνική Φρουρά την θυμούνται οι πολιτικάντηδες μόνο για βολέματα ημετέρων, είτε οπλιτών, είτε στελεχών, σε μια απαράδεκτη κατάσταση πελατειακού κράτους, αλλά και για παρελάσεις. Η άμυνα όπως συνηθίζεται να λέγεται είναι “ακριβό σπορ” και ως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αν θες ισχύ και αμυντική αποτροπή τότε θα πρέπει να επενδυθούν το λιγότερο τα χρήματα που ήδη λαμβάνει το κράτος για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.

Περιμένουμε την αντίδραση της κυβέρνησης και της λοιπής πολιτικής ηγεσίας τόσο στις προκλητικές δηλώσεις Οζερσάι, όσο και στις κινήσεις ενίσχυσης των ΤΔΚ, με ενίσχυση της Εθνκής Φρουράς.