Στις δύσκολες φάσεις που διέρχεται διαχρονικά το Κυπριακό, η ανάγκη για πρόσωπα με κύρος, που μάχονται έμπρακτα και δηλώνουν όχι περιστασιακά και σπάνια αλλά συνεχώς, υπέρ των δικαίων του Ελληνισμού της Κύπρου, είναι αδήριτη.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται, να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μενέντεζ είναι αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα για να τεθεί  εκτός προγράμματος η πώληση των Αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, εργάστηκε για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ και στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς στην Κύπρο.

Μετά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπου ο νεοσουλάνος εξήγγειλε νέα μέτρα σε βάρος των νόμιμων κατοίκων της, ο Αμερικανός Γερουσιαστής δήλωσε με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές: «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα γεγονότα της παράνομης εισβολής χρησίμευσαν μόνο για να διαφυλάξουν την ολοένα πιο επιθετική και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας. Η τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στη Κύπρο αλλά και οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής»!

Λίγους μήνες πριν την δήλωση του αυτή και με την ευκαιρία της ανάδειξης στην εξουσία  του νέου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο κ. Μενέντεζ είχε υπογραμμίσει: «Με απλά λόγια, ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν (Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ), για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει την Κύπρο από τους Κύπριους και τον έλεγχο της μοίρας τους. Ως ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης του νησιού».

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής δεν δίστασε να αναφερθεί ουκ ολίγες φορές στην παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και στην «επιθετική και επικίνδυνη στάση της Τουρκίας που αντιτίθεται στα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και των στενότερων συμμάχων και συνεργατών τους».

Κάλεσε επανειλημμένα τις ΗΠΑ «να στείλουν αποτρεπτικό μήνυμα, το οποίο θα έχει την απαραίτητη ισχύ για να αποθαρρύνει τον πρόεδρο Ερντογάν να προχωρήσει στο άνοιγμα των Βαρωσίων» και συνέστησε στον Λευκό Οίκο «να αναλάβει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών, το οποίο θα περιλαμβάνει την απειλή κυρώσεων και θα είναι ικανό να ασκήσει πίεση εναντίον της Τουρκίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

Ειδικότερα, ο κ. Μενέντεζ εκφράζει συχνά την ανησυχία του για την προσπάθεια ανατροπής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Ως εκ τούτου, ζήτησε από τον πρόεδρο Μπάιντεν να διατυπώσει με σαφήνεια τις συνέπειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία εάν συνεχίσει να επιμένει στις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα και την γύρω περιοχή.

Μπορούμε να απαριθμήσουμε δεκάδες άλλες ενέργειες και δηλώσεις του κ. Μενέντεζ. Δεν είναι απλά Φιλέλληνας και υπέρ των δικαίων του Ελληνισμού της Κύπρου. Εμφανίζεται Ελληνικότερος κάποιων «Ελλήνων» κομματαρχών και πολιτικάντηδων στην Κύπρο, που έχουν μετατραπεί άξιοι εκπρόσωποι και θιασώτες των Τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό.

 

Δημήτρης Σούγλης

Δημοσιογράφος – Διευθυντής Γραφείου Τύπου Ε.ΛΑ.Μ.