Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, μιλώντας στην 130η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοβουλίων στη Γενεύη, για το θέμα του Κυπριακού είπε χαρακτηριστικά: «επιθυμία μας είναι αυτή η νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων να είναι αποτελεσματική και σε σύντομο χρονικό διάστημα με την διοργάνωση των δημοψηφισμάτων, ως κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού οι δύο λαοί, στη βάση της πολιτικής ισότητας και την πραγματική ιδρυτική τους βούληση, να φτάσουμε σε μια συνολική και μόνιμη λύση. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες».

Ακολούθως ζήτησε τη στήριξη των άλλων χωρών για την υποψηφιότητα της Τουρκίας για μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ για τα έτη 2015-2016. Αναφερόμενος, ωστόσο, στο θέμα της Κριμαίας τονίζει ότι η Τουρκία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια και την υγεία των Τατάρων Τούρκων της Κριμαίας. Υπεραμύνθηκε για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την πολιτική και εδαφική ενότητα της Ουκρανίας. Εντούτοις, συνέχισε υποστηρίζοντας πως πρέπει να εξευρεθεί λύση με βάση της δημοκρατικές αρχές του διεθνές δικαίου. 

Ο Τσιτσέκ μίλησε για δύο ιδιοκτήτες του νησιού, απλά να του υπενθυμίσουμε ότι ένας είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης, και οι άλλοι είναι εισβολείς, που παραμένουν παράνομα με την παρουσία σαράντα χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων.