Ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ, για τη δημαρχία Αμμοχώστου, Λίνος Παπαπαγιάννης, σε συνέντευξη στην Aftodioikisi, σημειώνει την ανάγκη δημιουργίας ομάδας στρατηγικής και διαφώτισης, με σκοπό την προβολή του θέματος της Αμμοχώστου, και πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, όπως τώρα, με την πιθανή πρόσκληση των Τούρκων για επιστροφή υπό τ/κ διοίκηση.

-Τι σημαίνει για εσάς η Αμμόχωστος, σε περίπτωση εκλογής σας ποιες θα είναι οι προτεραιότητες;

Η Αμμόχωστος είναι η πόλη που δεν έζησα ποτέ, αλλά μεγάλωσα με αυτήν. Είναι η πόλη που οι πατεράδες και οι παππούδες μας άφησαν μέρος της ζωής και της ψυχής τους και εμείς οι νεότεροι την έχουμε κλείσει στην ψυχή μας.

Οι προτεραιότητες που θέτουμε για τον δήμο Αμμοχώστου εμπεριέχονται στους ακόλουθους στόχους:

-η δημιουργία οράματος για τους Αμμοχωστιανους που να βασίζεται σε κάτι που όλοι να συμφωνούμε, ότι, δηλαδή ο λόγος που δεν έχουμε την πόλη είναι η τουρκική κατοχή και πρέπει να επανέλθουμε σε δυναμικό αντικατοχικό αγώνα σε όλα τα επίπεδα.
Ειδικά τώρα που οι προκλήσεις των Τούρκων και των Τ/κ αποθρασύνονται με εκφοβισμούς και απειλές, τώρα που κατέρρευσε ο μύθος της επαναπροσέγγισης και των οδοφραγμάτων, εμείς πρέπει να ανακτήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να ελευθερωθούμε από τα δεσμά της διχόνοιας και της αδράνειας.
Κατά την άποψή μου, κάποια μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν αυτό τον στόχο είναι η μεταφορά του Δήμου στο πολιτιστικό κέντρο, δίπλα από τα δημοτικά μας όρια ,το κλείσιμο του οδοφράγματος και η επάνοδος του κόσμου στις αντικατοχικες εκδηλώσεις.

-ο δεύτερος στόχος, που θα εξυπηρετεί και την επιτυχία του πρώτου, εστιάζεται στο ότι ο Δήμος, εκτός από τη διεκδίκηση της επιστροφής, πρέπει να έρθει κοντά στους δημότες του, όπου και να βρίσκονται, και να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους και να τους ενημερώνει για τα του Δήμου.
Πιστεύω ότι σε συνεργασία με τους άλλους προσφυγικούς Δήμους πρέπει να απαιτήσουμε να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, για δημιουργία ταμείου απώλειας χρήσης, μέσω του οποίου, με κριτήρια να στηρίζαμε οικονομικά χαμηλοσυνταξιούχους πρόσφυγες.

-ο τρίτος στόχος αφορά στη δημιουργία ομάδας στρατηγικής και διαφώτισης, με συμμετοχή ειδικών εκτός του Δήμου, με σκοπό την προβολή του θέματος της Αμμοχώστου, και πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, όπως τώρα, με την πιθανή πρόσκληση των Τούρκων για επιστροφή υπό τ/κ διοίκηση και την άρνηση του Δήμου να τοποθετηθεί και να καθοδηγήσει τον κόσμο για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας.

Δηλώσεις για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστροφή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, απόκτηση τ/κ ταυτότητας, δημιουργία κρατιδίου με τους Τ/κ και προτάσεις που φέρουν τον Δήμο να αντικαθιστά το κράτος μας πρέπει να σταματήσουν, γιατί είναι καταστροφικές. Όλα αυτά θα αποφεύγονταν σε μεγάλο βαθμό, αν ο Δήμος Αμμοχώστου λειτουργούσε στο πνεύμα της πρότασής μας.

Σε μια περίοδο απαξίωσης των κομμάτων και απογοήτευσης εκτιμάτε ότι οι Αμμοχωστιανοί θα προσέλθουν στην κάλπη;

Δυστυχώς, η προσέλευση δεν θα είναι ανάλογη με την σημασία της Αμμοχώστου. Εμείς καλούμε τους συμπολίτες μας να προσέλθουν και να στηρίξουν την διαφορετικότητα της δίκης μας υποψηφιότητας, για να δείξουμε εντός και εκτός, ότι δεν ζητιανεύουμε για λίγα δράμια γης, αλλά διεκδικούμε ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Έχετε επαφές με Τ/κ ή οργανώσεις;

Όχι, δεν έχουμε επαφές. Διερωτόμαστε όμως, αυτές οι επαφές τι έχουν προσφέρει. Κατά την άποψή μας, απολύτως τίποτα. Απεναντίας, εξυπηρετούν την προπαγάνδα των Τούρκων και ότι είμαστε ευχαριστημένοι με την διάνοιξη των οδοφραγμάτων και μερικές λειτουργίες στον Άγιο Γεώργιο. Καταντήσουμε να μας λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πόλης μας τους ανήκει, αλλά αν πάμε υπό τ/κ διοίκηση θα μας τα δώσουν με χαμηλό ενοίκιο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των επαφών και ας μην κοροϊδευόμαστε, οι Τ/κ παίζουν διπλό παιγνίδι και κάποιοι δικοί μας τους χειροκροτούν. Πρόσφατο παράδειγμα, η εκλογή Τούρκου ευρωβουλευτή με το ΑΚΕΛ, που ακόμα να πει λέξη για τις απαράδεκτες δηλώσεις των συμπατριωτών του για την Αμμόχωστο και την εισβολή στην ΑΟΖ μας.

Αλήθεια, διερωτώμαι, που είναι όλοι αυτοί που έκαναν διαδηλώσεις στο οδόφραγμα της Δερύνειας και μας έλεγαν ότι τώρα η Αμμόχωστος είναι πιο κοντά; Άραγε, πόσο πιο κοντά έφεραν την πόλη μας οι δηλώσεις Οζερσάΐ και η σιωπή των υπολοίπων;

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τα άρθρα 550 και 789 του ΟΗΕ; Αν επί δημαρχίας σας δοθεί η Αμμόχωστος υπό τ/κ διοίκηση ποια θα ήταν η τοποθέτησή σας; Θα επιστρέφατε στην πόλη;

Τα ψηφίσματα μιλούν ξεκάθαρα για επιστροφή ολόκληρης της πόλης, όχι μόνο της περίκλειστης. Με το ψήφισμα 550 του 1984, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά τη μεταβίβαση όλης πόλης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ. Το 1992 το ψήφισμα 789 επαναβεβαιώνει το προηγούμενο.

Αν υπάρξει πρόταση για επιστροφή υπό τ/κ διοίκηση, εμείς θα καλέσουμε τους συμπολίτες μας να αποφύγουν να πράξουν οτιδήποτε που θα αναβάθμιζε τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, θα δίχαζε τον τόπο και θα δυσχέραινε τη θέση των υπολοίπων συμπατριωτών μας. Κατά την εκτίμηση μου, αυτή την κατεύθυνση έχει υποχρέωση να δίνει ο Δήμος Αμμοχώστου πριν καν τεθεί τέτοιο ζήτημα, για σκοπούς αποτροπής του.

Εκτιμάτε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν ορθά το ζήτημα της Αμμοχώστου; Ίσως να χάθηκαν ευκαιρίες στο παρελθόν;

Από το αποτέλεσμα εύλογα κάποιος συμπεραίνει ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν διαχειρίστηκαν σωστά το θέμα της Αμμοχώστου και εντάξαμε την επιστροφή της πόλης στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ προνοείτο, κατά προτεραιότητα, επιστροφή ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλίων. Όμως, το μεγαλύτερο λάθος της πλευράς μας, που κατά την άποψή μας, θυματοποίησε και την Αμμόχωστο είναι η λανθασμένη βάση των συνομιλιών και ο στόχος της διχοτομικής και ρατσιστικής ΔΔΟ, με αποτέλεσμα τώρα οι Τούρκοι να συνδέουν το θέμα και με το φυσικό αέριο.

Ακούμε κάποιους να ισχυρίζονται ότι χάθηκαν ευκαιρίες. Αν αυτές θα είχαν το κόστος της ΔΔΟ για επιστροφή μικρού μέρους του Δήμου Αμμοχώστου, αυτές για εμάς δεν ήταν ευκαιρίες. Οι δηλώσεις ότι μας έδωσαν την πόλη άνευ όρων πρέπει να τεκμηριωθούν και να ζητηθούν ευθύνες από αυτούς που συγκυβερνούσαν και την αντιπολίτευση, ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, που ποτέ δεν τους εξέθεσε.

Μπορεί να επιτευχθεί επιστροφή Αμμοχώστου πριν την επίλυση του Κυπριακού;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, για να έχουμε τέτοια εξέλιξη, πρέπει να την επιδιώκεις. Εμείς δυστυχώς, παίξαμε το παιγνίδι της Τουρκίας στο πλαίσιο μιας διαδικασίας συνεχών υποχωρήσεων, που ονομάζουμε συνομιλίες.

Πηγαίνετε στα κατεχόμενα και ειδικότερα στην Αμμόχωστο; Τι νοσταλγείτε, τι σας συγκινεί σε αυτή την περιήγηση;

Όχι δεν πηγαίνω. Ελπίζω όμως, αυτό να γίνει σύντομα υπό συνθήκες πραγματικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι οι νοερές περιηγήσεις που περιγράφουν οι γονείς, οι παππούδες, οι θείοι και οι φίλοι μας. Μέσα από αυτές κάποιοι νοσταλγούν αυτά που έζησαν, όλοι μας όμως, μέσα από ένα μεγάλο γιατί, νοσταλγούμε τις στιγμές που δεν ζήσαμε ποτέ.

Αντωνία Λαμπράκη