Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα της Συμμαχίας Πολιτών τις θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό κάποιος μπορεί να βρει… τίποτα! Παρά το γεγονός ότι ο κύριος Λιλλήκας σε κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει ότι οι θέσεις του κόμματος του είναι ξεκάθαρες, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές.

Στην “Πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού για ανατροπή της κατοχής μέσα από τη λύση του Κυπριακού” του κόμματος του κυρίου Λιλλήκα αναφέρεται ως στρατηγικός στόχος ο “τερματισμός της κατοχής και της διχοτόμησης, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους πολίτες του Κράτους και η απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και εποίκων.”.

Στην θεωρία είναι όλα σωστά. Ωστόσο καμία αναφορά δεν γίνεται στην μορφή της πολιτειακής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή δεν γνωστοποιείται το αν οραματίζονται ενιαίο ή ομοσπονδιακό κράτος και στην περίπτωση του δευτέρου ο τύπος του.

Αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του κυρίου Λιλλήκα (24 Ιαν. 2013) όπου σαν υποψήφιος ΠτΔ δήλωσε ότι θα δεχόταν ένα πολυπεριφερειακό σύστημα με έξι μικτά κρατίδια τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτή είναι και η θέση του κόμματος του. Δηλαδή εφτά εξουσίες εάν ληφθεί υπόψη και η κεντρική και ακόμα δύο σχετικά με τα πολιτισμικά των δύο κοινοτήτων.

Παρόμοιο σύστημα λειτουργεί στο Βέλγιο των 11 εκατομμυρίων κατοίκων καθώς η χώρα είναι χωρισμένη σε τρεις περιφέρειες και τρεις κοινότητες (βάση γλώσσας) με δικές τους κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους όλες αυτές οι εξουσίες και για λόγους διευκόλυνσης κάποιες από αυτές να συγχωνευτούν (Φλάνδρα – Ολλανδόφωνη Κοινότητα). Παράλληλα ξοδεύονται ασύλληπτα ποσά για να συντηρηθούν τα επτά κοινοβούλια και οι έξι κυβερνήσεις της χώρας.

Το μόνο που κατάφερε αυτό το σύστημα στο Βέλγιο είναι να εμβαθύνει τα υπάρχοντα προβλήματα με αποτέλεσμα χρόνο με τον χρόνο να δίνονται μεγαλύτερες ελευθερίες στα κρατίδια και στις κοινότητες. Η εμβάθυνση αυτό των προβλημάτων ενέτεινε και τον διαχωρισμό της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και έτσι στα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις του Βελγίου αυτή την στιγμή εκπροσωπούνται 19 πολιτικά κόμματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το Βέλγιο διατηρεί επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ χωρίς κυβέρνηση μετά από 541 μέρες διαπραγματεύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις διάφορες ομάδες στο Βέλγιο τις ενώνει η κοινή θρησκεία, ιστορία, πολιτιστικά χαρακτηριστικά, ήθη και έθιμα αλλά και κοινοί πόλεμοι.

Δυστυχώς αυτό είναι το όραμα των “αντιομοσπονδιακών” στην Κύπρο του 2016. Δεν τους φτάνει η “απλή” διχοτόμηση που προσφέρει η ΔΔΟ αλλά επιδιώκουν εδαφικό κατακερματισμό, κοινωνικό φατριασμό και πολιτικό φραξιονισμό.

Ανδρέας ΓιαλλουρίδηςΥποψήφιος ΒουλευτήςΕΛΑΜ Λευκωσίας