95χρονη Τουρκοκύπρια λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, έδωσε πληροφορίες στην επιτροπή για αγνοούμενα πρόσωπα του ΟΗΕ, που οδήγησαν στον εντοπισμό δύο ομαδικών τάφων στους οποίους βρέθηκαν θαμμένοι τριανταέξι Ελληνοκύπριοι.

Η είδηση ειπώθηκε στην Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας, κατά την διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος Νέστορας Νέστορος και η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ.

Ο κ. Αρνί είπε ότι “το 2015 η Επιτροπή εντόπισε τα λείψανα 36 ατόμων, χάριν σε μια ηλικιωμένη μάρτυρα που ήταν 95 ετών”. Ανάφερε πως, η αποθανούσα τουρκοκύπρια φοβόταν να αποκαλύψει την συγκεκριμένη πληροφορία, αλλά παρά τους φόβους της, λίγο πριν αποχαιρετήσει τα εγκόσμια αποφάσισε να μιλήσει.

“Πολλοί άνθρωποι, που γνώριζαν από πρώτο χέρι πού βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων, που παραμένουν άγνωστοι, έχουν ήδη πεθάνει. Οι μάρτυρες που είναι ακόμη ζωντανοί βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Δεν μας έχει μείνει άλλος χρόνος για να τους πείσουμε να μιλήσουν στην Επιτροπή για το καλό όλων των οικογενειών, που ακόμη αναζητούν τους αγαπημένους τους” σημείωσε ο κ. Αρνί.

Τονίστηκε από τα μέλη της επιτροπής, η σημασία του Προγράμματος Εκταφής, Ταυτοποίησης και Επιστροφής Λειψάνων Αγνοουμένων. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται από το 2006. Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν την επιθυμία τους, για περεταίρω συνέχιση της οικονομικής και πολιτικής στήριξής που λαμβάνει από το 2006 μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το καλοκαίρι του 1974, η Τούρκοι εισέβαλαν παράνομα στην Κύπρο, σκότωσαν, βίασαν, λεηλάτησαν, εκτόπισαν χιλιάδες συμπατριώτες μας και συνεχίζουν να κατέχουν μέχρι σήμερα δια της βίας το 37% της πατρίδας μας. Τα λείψανα που εντοπίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, είναι τα αποτελέσματα της βάρβαρης τούρκικής εισβολής του 1974. Σύσσωμη η πολιτεία της Κύπρου λησμόνησε την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, υποβαθμίζοντας το πρόβλημα μας σε δικοινοτική διαφορά. Ο νυν πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε πρόσφατες δηλώσεις του, μίλησε για ξεχασμένη εισβολή. Δήλωσε επί λέξει: «Έχει σημασία αν γίνεται αναφορά στην εισβολή;; Η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και μιλούμε για λύση του Κυπριακού προβλήματος». Εμείς ως Έλληνες Εθνικιστές έχουμε να πούμε στον κύριο Αναστασιάδη και στον κάθε Αναστασιάδη πως «Κανένας δεν Ξεχνά, Τίποτα δεν Ξεχνιέται»