Αυξημένη είναι η ένταση στη Μυτιλήνη όπου χθες, Δευτέρα, ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια στη διαδήλωση αιτούντων άσυλο. Οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί αυξάνονται, ενώ ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι «μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί». Παράλληλα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, περί «υποκίνησης των επεισοδίων».

Η ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι, όπου διεξήχθη πορεία τουλάχιστον 2.000 “προσφύγων” και μεταναστών, από το κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στην πόλη της Μυτιλήνης.

Η αστυνομία επιχείρησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά να ανακόψει την πορεία περίπου 500 διαδηλωτών που διέφυγαν από τα στενά και βρίσκονταν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ άλλοι 1.500 είχαν μπλοκαριστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από παλαιοπωλείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κάποιοι ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στην προκυμαία όπου συνέχισαν τα επεισόδια.

Η ένταση συνεχίστηκε και τις βραδινές ώρες, αυτή τη φορά μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί αιτούντες άσυλο αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό, επιστρέφοντας από τις διαδηλώσεις.

Άμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας, όμως, παρέμειναν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Διερωτόμαστε, αν όλα αυτά τα βλέπει η Κυπριακή κυβέρνηση και αν είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να διασφαλίσει τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να δράσει προληπτικά πριν γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εδώ και καιρό απαιτεί να ληφθούν τα κατάλληλα αποτρεπτικά μέτρα και να χαραχθεί μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική!