Ακολουθεί η ομιλία του Βουλευτή Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνου Παπαγιάννη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ξεκινώντας την ομιλία μου, θα ήθελα να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Έλληνες και καλή Λευτεριά στην Κύπρο μας, αλλά και σε όλες τις σκλάβες πατρίδες.

Δυστυχώς όμως, δεν θα μπορέσουν όλοι οι συμπατριώτες μας να έχουν, ούτε καλά Χριστούγεννα, ούτε καλές γιορτές. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζετε δεν θα έχουν τα απαραίτητα. Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη εβδομάδα που θα μοιράζουμε τρόφιμα, ρούχα και παιδικά παιχνίδια σε χιλιάδες συμπατριώτες μας, καλό θα ήταν να περάσετε 5 λεπτά να δείτε πως συμπεριφέρονται οι «ακραίοι» ΕΛΑΜίτες και πως ξοδεύεται σωστά η κομματική χορηγία. Περάστε, να δείτε ότι δεν χωρίζουμε τους συμπατριώτες μας σε αριστερούς ή δεξιούς, δεν τους ζητάμε κομματική ταυτότητα, ούτε τους βάζουμε εισοδηματικά κριτήρια.

Τις τελευταίες μέρες ακούστηκαν πολλά για τους προϋπολογισμούς. Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα για να αντιληφθεί κάποιος τους λόγους που θα τους καταψηφίσουμε. Δεν υπάρχει ούτε και φέτος κάποια πρόνοια που να διορθώνει μια τεράστια αδικία. Το συνταξιοδοτικό.

Την ίδια στιγμή που οι χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν 356, 400, 500 ή 600 ευρώ, οι βουλευτές, οι αξιωματούχοι λαμβάνουν σύνταξη στα 60, πολλών χιλιάδων ευρώ. Κάτι που πριν μερικά χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών το ψήφισε και το θεωρείτε σωστό και λογικό.

Την ίδια στιγμή που μια μερίδα προνομιούχων λαμβάνει πολλαπλές συντάξεις χιλιάδων ευρώ, οι πολεμιστές του ‘74 παίρνουν επίδομα 8, 10, 20, 30 ή 40 ευρώ.

Επιτρέπετε, σαν Κυβέρνηση, να υπάρχει ακόμα η τιμωρία του 12% για άτομα που, είτε δεν μπορούν να εργαστούν, είτε ανήκουν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όταν αιτηθούν σύνταξη στα 63.

Επιτρέπετε, εν έτη 2019, άτομα που έχουν κλείσει τα 68 και τα 69, να μην λαμβάνουν ούτε καν την κατώτατη σύνταξη, επειδή έλειπαν από την Κύπρο για αρκετά χρόνια και δεν συμπλήρωσαν τις απαραίτητες εισφορές τους.

Καταφέρατε σαν Κυβέρνηση να χωρίσετε σε δύο κατηγορίες ακόμα και όσους έχουν χάσει την γυναίκα τους. Η σύνταξη χηρείας για τους άντρες έχει γίνει πλέον δικαίωμα, μόνον για όσους έχασαν την γυναίκα τους πρόσφατα. Όλους τους υπόλοιπους τους αφήσατε εκτεθειμένους και αδικημένους, την ώρα που εκμεταλλεύεστε τις εισφορές των αποθανόντων συζύγων τους για άλλες ανάγκες του ταμείου.

Ένα άλλο πολύ σημαντικότατο θέμα, είναι ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Την ίδια στιγμή που σαν κράτος χάνουμε το χαλούμι, οι εισαγωγές κρέατος, γεωργικών προϊόντων και σκόνης γάλακτος αυξάνονται. Το κόστος των γεωργών και των κτηνοτρόφων αυξάνεται. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του γεωργικού πετρελαίου, του γεωργικού ρεύματος, η τιμή των φυτοφαρμάκων, αλλά και το γενικό πρόβλημα με το νερό τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όμως, εσείς συνεχίζετε το δικό σας παραμύθι για δήθεν στήριξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Όσον αφορά την παιδεία, ζητούμε για ακόμα μια φορά την στροφή προς την Ελληνοκεντρική και Ελληνορθόδοξη παιδεία και για αυτό τον λόγο, με την νέα χρονιά θα καταθέσουμε πρόταση για να επανέλθει στα σχολεία, το εξώφυλλο με το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Είναι ένα μέτρο ενάντια στην λήθη και την υποταγή.

Επειδή σε λίγη ώρα, σχεδόν όλα τα κόμματα, θα ψηφίσετε κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για να έχουν δωρεάν φοίτηση οι τουρκοκύπριοι μαθητές σε ιδιωτικά σχολεία της ελεύθερης Κύπρου, διερωτώμαι, αυτό δεν είναι ρατσισμός ενάντια στον ίδιο σας τον λαό;

Ένα τεράστιο κεφάλαιο που επίτηδες αφήσατε να ξεχαστεί, είναι οι κουρεμένοι καταθέτες. Ενώ κλέψατε τα λεφτά του λαού, 6 χρόνια μετά δεν τους επιστρέψατε τίποτα. Δεν τους δώσατε ούτε κάποιο κίνητρο για να δικαιωθούν, δεν τους δώσατε καν τις φοροαπαλλαγές που δικαιωματικά θα έπρεπε να πάρουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κατάσταση με τους κατόχους αξιογράφων. Εκτός από τα λόγια που τους ταΐζετε προεκλογικά, δεν τους δώσατε καν το δικαίωμα στην διατήρηση της επαγγελματικής τους στέγης, ούτε καν το δικαίωμα στην πρώτη κατοικία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, για όσους δεν το γνωρίζετε, υπάρχουν κουρεμένοι καταθέτες που είτε θα χάσουν τα σπίτια τους το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε βρίσκονται προ τους φάσματος αυτής της απειλής.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η αναφορά μου θα είναι σύντομη, καθώς μας έχει μείνει μόνο ένα όπλο, η υπογραφή μας. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσουμε ολόκληρη την Κύπρο στους Τούρκους, επειδή κάποιοι θέλουν να πίνουν καφέ στην Κερύνεια και να παρευρίσκονται σε κηδείες στην κατεχόμενη μας γη. Ούτε θα συναινέσουμε ποτέ στο ξεπούλημα του φυσικού μας πλούτου και στην ισότιμη εκμετάλλευση του από τους τουρκοκύπριους, όπως λέτε συχνά – πυκνά, κόκκινοι και μπλε πολιτικοί.

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς, τον Υπουργό Οικονομικών, ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να λένε στον κόσμο oτι το τέρας του Εθνικισμού εiναι η μεγαλύτερη τους απειλή. Θυμήθηκαν πολέμους και πραξικοπήματα, σκελετούς και φαντάσματα, ακόμα και τον Κόκκινο Στρατό και την Βέρμαχτ. Ωσάν και ο Ζούκοφ, ο Στάλιν και ο Λένιν δεν σφάγιασαν εκατομμύρια πολίτες όπως έπραξε ο Ρεμ και ο Χίτλερ. Ξεχνούν όμως κάτι βασικό, εμείς όμως ζούμε στην Κύπρο του 2018 προς 2019 και καμία σχέση δεν έχουμε με όλα αυτά.

Το μέλλον είναι μπροστά μας. Ευτυχώς, θα ζήσετε για να δείτε το δικό σας πολιτικό τέλος και την δική μας άνοδο. Θα δείτε πως καταπολεμείται η διαφθορά και οι πολιτικές λιτότητας.

Θα δείτε πως σταματά η λαθρομετανάστευση, πως δικαιώνεται ο φτωχός και ξεχασμένος κυπριακός ελληνισμός και ευτυχώς για τον τόπο, ο λαoς άρχισε μέσω της ψήφου του να σας τιμωρεί.

Χθες, ακούσαμε την κυρία Κουκουμά να μας κατηγορεί ως συστημικούς, διότι στηρίξαμε τις κρατικές εγγυήσεις προς την Ελληνική Τράπεζα. Η κυρία Κουκουμά όμως, γνωρίζει πως και το κόμμα της ήταν βαθιά μπλεγμένο στην διαχείριση της Συνεργατικής Τράπεζας. Να σας θυμίσω άραγε τον Μουσκάλη, τον Καζαμία και τον Πιερή; Δεν γνωρίζετε ότι πριν λίγες μέρες η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε δημόσια ότι θα ερχόταν νέο κούρεμα καταθέσεων, ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ; Κάτι που ενημέρωσε την Κύπρο με επιστολή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φαίνεται ότι ούτε το κόμμα σας , ούτε και κανένας άλλος σε αυτήν την αίθουσα.

Η επιθυμία σας λοιπόν, ήταν να χαθούν οι καταθέσεις της λαϊκής και εργατικής τάξης, για να μπορείτε την επομένη μέρα να απαλλαγείτε από τις ευθύνες σας και να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα του ΑΚΕΛ.

Το ΕΛΑΜ στην συγκεκριμένη περίπτωση ανέλαβε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν, για τα δικά σας λάθη, που έφεραν την Κύπρο μέχρι εδώ.

Όσον για τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, που ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ ήταν ο Δούρειος Ίππος για την εκλογή του κ. Αναστασιάδη, θα μεταφέρω σε όλους εσάς, αυτό που όλος ο κόσμος διαπίστωσε. Στις Προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, δύο ήταν οι Δούρειοι Ίπποι, ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Μαλάς. Δεν ήμασταν εμείς, που τις επόμενες μέρες τρέξαμε στο Προεδρικό για να πάρουμε ανταλλάγματα, δεν είμαστε εμείς που συγκυβερνούμε εδώ και 6 χρόνια, δεν είμαστε εμείς που βάζουμε σε πρώτη μοίρα την εξυπηρέτηση των δικών μας συμφερόντων.

Και για να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία, να θυμίσω σε όσους έχουν ξεχάσει, την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, πραγματοποιήθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Μακεδονία. Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες ΕΛΑΜίτες προτίμησαν να συμμετέχουν στα εθνικά συλλαλητήρια για την Μακεδονία και να συμπαρασταθούν στους Έλληνες Αδελφού, δεν έλαβαν μέρος στο δικό σας θέατρο και υπάρχουν αποδείξεις για αυτό.

Άφησα τελευταίο ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που θα το συνδέσω με την πόλη μου, την Αμμόχωστο. Εκτός από τον τουρισμό, είναι και κάποια άλλα σοβαρά προβλήματα που θα αναφέρω εν τάχει. Από αυτό το βήμα έχω ξαναπεί ότι, ο Θεός μας αξίωσε να έχουμε ένα πανέμορφο νησί, με τις ωραιότερες παραλίες στην Ευρώπη και ένα αρκετά ελκυστικό και μαγευτικό προορισμό για τους ξένους επισκέπτες.

Αντί όμως, να υπάρχει ένα κράτος αρωγός για την βελτίωση των υποδομών, ο στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των κατεχομένων. Απευθύνω προς την Κυβέρνηση τα όσα οι κάτοικοι της επαρχίας ζητούν και απ’ ότι φαίνεται δεν θα εισακουστούν.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί στην Επαρχία Αμμοχώστου είναι η κατάσταση με την Περνέρα και τον Κάππαρη. Για χρόνια πλέον, η Περνέρα έχει αφεθεί στο έλεος της πρωτοβουλίας των κατοίκων και των ανθρώπων που προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους χωρίς να έχουν συμπαράσταση από κανέναν. Ο Κάππαρης πέραν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δεν έχει καν τα βασικά, ούτε δρόμους, ούτε φωτισμό, ούτε καν πεζοδρόμια και αντ’ αυτού κάποιοι ευαγγελίζονται ανάπτυξη και στήριξη προς τις επιχειρήσεις.

Ένα ακόμη πρόβλημα που οι κάτοικοι στο Παραλίμνι, στην Αγία Νάπα, στο Λιοπέτρι, στο Αυγόρου και στο Ξυλοφάγου έχουν να αντιμετωπίσουν, είναι το τεράστιο πρόβλημα με τους εκατοντάδες τσιγγάνους, λαθρομετανάστες, φοιτητές ή αιτητές πολιτικού ασύλου, όπως του αποκαλείτε, να γκετοποιούν καθημερινά περιοχές, ενώ με ανώτατες εντολές, έχετε αφοπλίσει την ίδια την αστυνομία και ο κόσμος βράζει και η πολιτεία για ακόμα μια φορά απουσιάζει.

Οι επιχειρηματίες στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, μικροί και μεγάλοι, ζητούν να κλείσει το οδόφραγμα της Δερύνειας.

Τις συνέπειες από την διάνοιξη του οδοφράγματος θα την ζήσουμε όλοι από τον επόμενο Απρίλη. Την ιστορία όμως, ευτυχώς, κανένας δεν μπορεί να αποφύγει. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει, ότι στο σημείο όπου δολοφονήθηκαν δεκάδες άμαχοι στις 17 Αυγούστου του 1974 στα Περβόλια της Πέρτζιενας, κάποιοι κύριοι με γραβάτες άνοιξαν οδόφραγμα για να μας φέρουν πιο κοντά στην διχοτόμηση. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι κάποιοι άνοιξαν οδόφραγμα, κατέβασαν τις ελληνικές σημαίες, μετακίνησαν το δικό μας φυλάκιο, την ίδια ώρα που ο εχθρός ύψωσε πολλές μεγάλες σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.  Την ίδια στιγμή που ο εχθρός έστησε πινακίδα, ακριβώς μόλις περάσεις από το οδόφραγμα και σας καλωσορίζει στην «τουρκική δημοκρατία της βορείας Κύπρου».

Την ίδια ώρα που έλεγαν στον κόσμο ότι το φυλάκιο του Αττίλα θα μετακινηθεί, με το που είδαν την μητέρα του Τάσου Ισαάκ και την αδελφή του Σολωμού Σολωμού να πλησιάζουν για να καταθέσουν στεφάνι, οπλισμένοι τούρκοι στρατιώτες εμφανίστηκαν για να πιστοποιήσουν, σε όλους εσάς, ότι ούτε ένα μέτρο δεν μετακίνησαν το φυλάκιό τους.

Όταν το 2003, ο Ντενκτάς άνοιξε τα οδοφράγματα, είχε δώσει ξεκάθαρη εντολή να γεμίσουν τα κατεχόμενα με τουρκικές σημαίες, για να εμπεδώσουν οι Έλληνες ότι στον βορρά υπάρχει ένα «τουρκικό κράτος». Τα αποτελέσματα των πολιτικών σας έχουν αποδείξει ότι είστε πολύ μικροί.

Επειδή ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα παραλείψει κάτι άλλο σημαντικό, θα γράψει ότι στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Τάσος και ο Σολωμός το 1996, αυτοί οι ίδιοι κύριοι με γραβάτες, αντί να στήσουν αγάλματα, άνοιξαν οδοφράγματα.

Για όλα αυτά και για πολλά άλλα που δεν έχω χρόνο να αναφέρω, εμείς έχουμε χρέος να μην λυγίσουμε μπροστά σας και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για αφύπνιση του κυπριακού ελληνισμού, μέχρι την τελική δικαίωσή του.

 

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)