Μετά την τηλεδιάσκεψη με τη διυπουργική επιτροπή, ως ΕΛΑΜ καταθέσαμε ξανά τις προτάσεις μας για την οικονομική ανακούφιση των συμπολιτών μας λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης την οποία ζούμε σήμερα.

Θεωρούμε πως απαιτείται η εφαρμογή και άλλων μέτρων με τα οποία το Κράτος θα μπορεί να στηρίξει τους συμπολίτες μας και θα αναγκάζει τις Τράπεζες να ταχθούν για πρώτη φορά με το μέρος του λαού.

Προτείναμε:

Το Κράτος να θέσει ως πρώτιστη του ανάγκη τη στήριξη στις ευάλωτες ομάδες, στους αυτοτελώς εργαζομένους, στους εποχιακούς εργάτες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε όσους συμμετέχουν στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής.

  • Όσον αφορά τους αυτοτελώς εργαζόμενους, που διαχρονικά έχουν αδικηθεί από το Κράτος ζητήσαμε την ισόποση κάλυψή τους σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων. Έχουμε ακούσει την Κυβέρνηση να προτίθεται να καλύψει το 55% του μισθού που δηλώνουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετό και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε ώστε να αυξηθεί ακόμα περαιτέρω. Επίσης πρέπει να υπάρξει δικαίωμα αναστολής των δόσεων στις κοινωνικές ασφαλίσεις για το επόμενο τρίμηνο.
  • Όσον αφορά τους εποχιακούς εργάτες θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί ακόμα ένα τρίμηνο το ανεργιακό τους επίδομα. Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι ο επόμενος μήνας θα καλυφθεί, με προοπτική αναλόγως των συνθηκών να επεκταθεί αυτή η περίοδος.
  • Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτείναμε το δικαίωμα για παρατράβηγμα μέχρι 10% άτοκο βάση του περσινού τους τζίρου. Αυτό θα δώσει το δικαίωμα χωρίς την οποιαδήποτε περαιτέρω χρέωση να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες κάθε επιχείρησης.
  • Για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής τονίσαμε την ανάγκη ότι θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο, αφού εάν παρουσιαστούν κρούσματα τότε μονάδες του τομέα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
  • Τονίσαμε την αναγκαιότητα να υπάρξουν μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η μείωση του 10% σε συνδυασμό με την μείωση στη τιμή των καυσίμων δεν αποτελεί πραγματική μείωση για στήριξη του λαού.
  • Επίσης, προτείναμε την αποκοπή των επιδομάτων κίνησης όλων των αξιωματούχων, περιλαμβανομένων και των βουλευτών και αξιοποίηση του συγκεκριμένου κονδυλιού για ενίσχυση των παροχών που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
  • Τέλος, για το θέμα με τις τράπεζες που απασχολεί αρκετό κόσμο ζητήσαμε να προωθηθεί η πρόταση νόμου που έχουμε ήδη καταθέσει στο Κοινοβούλιο που αφορά τη μείωση 15% των δανείων των καλοπληρωτών, μία κίνηση που θα τονώσει τη ρευστότητα της οικονομίας. Γενικά, όσους του εισόδημα επηρεαστεί και για τις εταιρείες που ο κύκλος εργασίας τους μειώθηκε πέραν από το 25% από την πανδημία προτείναμε την παγοποίηση των τόκων των δανείων τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση που ζούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και οφείλουμε όλοι με τις κατάλληλες προτάσεις και την απαραίτητη ενότητα να προστατεύσουμε τους πολίτες από το να ζήσουν μέρες του 2013.

Ως ΕΛΑΜ ξεκαθαρίσαμε ότι θα στηρίξουμε κάθε μέτρο που αφορά την προστασία του λαού, ενώ δηλώνουμε ότι δεν θα στηρίξουμε καμία πρόταση που ενισχύει τις τράπεζες αφού αυτές έχουν ήδη λάβει κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 1.3 δις για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κάθε μέτρο που στηρίζει τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας είναι μια επένδυση που θα βοηθήσει καταλυτικά την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για να φέρουμε την Κύπρο στο δρόμο της οικονομικής ευημερίας και προόδου.

Επί της ευκαιρίας θα ήθελα να συγχαρώ όλο το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στέκονται στην πρώτη γραμμή για να κρατήσουν τους πολίτες της Κύπρου υγιείς και ασφαλείς. Επίσης, άξιοι συγχαρητηρίων είναι και όλοι όσοι ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας και μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση βρίσκονται και αυτοί στην πρώτη γραμμή.

Σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, ένα μεγάλο μπράβο και ένα ακόμη πιο μεγάλο ευχαριστώ από εμάς.

*Δηλώσεις ΜΜΕ*

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)