Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Βουλευτή Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνου Παπαγιάννη για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020:

Κάθε χρόνο η συζήτηση του προϋπολογισμού αποτελεί το κορυφαίο νομοθετικό γεγονός του Κοινοβουλίου. Είναι η στιγμή που πέραν από τα λόγια οφείλουμε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στην πράξη με την Κυβερνητική πολιτική.

Ως ΕΛΑΜ δεν ακολουθούμε ισοπεδωτική πολιτική αλλά από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Έτσι μόνο εξηγούνται όλα όσα ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και από τους βουλευτές των κομμάτων που κυβέρνησαν και συγκυβερνήσαν τον τόπο μας.

Δεν έχω καμία πρόθεση να κολακεύσω τα αυτιά του οποιουδήποτε σε αυτήν την αίθουσα. Αντίθετα, η υποχρέωσή μας είναι να διαπιστώσουμε τα κακώς κείμενα στην Πατρίδα μας με τον πλέον έντονο τρόπο μπας και αντιληφθείτε ποια είναι η πραγματικότητα που ζούμε.

 

Ξεκινώ την ομιλία μου με ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορά πολύ μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας και είναι το κεφάλαιο των εκποιήσεων. Πέραν από το τι ακούγεται στα τηλεοπτικά πάνελ και από αυτή την αίθουσα, από τους εκπροσώπους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Σε όλη την Κύπρο, καθημερινά, συμπατριώτες μας κινδυνεύουν να χάσουν είτε τη πρώτη κατοικία τους, είτε την επαγγελματική τους στέγη, εντούτοις, η άποψη των τραπεζών και των κομμάτων που μόλις έχω αναφέρει, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, καθημερινά συμμετέχει με τον πιο έντονο τρόπο στην όλη διαδικασία, και ευτυχώς για τους συμπατριώτες μας, ΕΜΕΙΣ στεκόμαστε στο πλευρό τους, έμπρακτα και χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις, αποτρέποντας μέχρι στιγμής μερικές εκατοντάδες εκποιήσεις.

Κάτι άλλο που συμβαίνει καθημερινά είναι ότι δεχόμαστε πολλά παράπονα για την αδιαλλαξία των τραπεζών, σε περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική θέληση να καταλήξει ο δανειολήπτης σε ένα συμβιβασμό ή σε μια αναδιάρθρωση, όμως παρά την θετική πρόθεση από τη πλευρά του δανειολήπτη, οι τράπεζες εξακολουθούν να προχωρούν με τη διαδικασία των εκποιήσεων.

Κάνουμε έκκληση, για ακόμη μια φορά, για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε κάποια από τα υπερ-όπλα των τραπεζών και να υπερασπιστούμε επιτέλους τους συμπατριώτες μας. Οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις, οι υπερχρεώσεις των τόκων και οι αδικαιολόγητες χρεώσεις των τραπεζών πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Για να προλάβω τους καλοθελητές, θα αναφέρω επιγραμματικά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει τόσο στο Προεδρικό, όσο και στο κοινοβούλιο. Πέραν των δικών μας προτάσεων όμως, έχουμε στηρίξει προτάσεις άλλων κομμάτων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Πλέον, δεν μιλούμε με υποθετικούς όρους, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των συμπατριωτών μας βρίσκεται προ του φάσματος για να προσφυγοποιηθεί ακόμη μια φορά. Για όσους έχουν τη παραμικρή αμφιβολία για τα όσα έχω αναφέρει ένας περίπατος στα σημεία που γίνονται οι εκποιήσεις καθημερινά, σε όλες τις  Επαρχίες, θα πείσει και τον τελευταίο δύσπιστο.

Σε αυτό το σημείο ακούσαμε την Δευτέρα το Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού να αναφέρει ψευδώς ότι κανένα κόμμα δεν ενδιαφέρεται για τους καλοπληρωτές. Προφανώς το ΕΛΑΜ, σε αντίθεση με το κόμμα σου κ. Νεοφύτου, έχει καταθέσει 3 διαφορετικές προτάσεις για τους συμπατριώτες, χωρίς να μένει στα «θα».

 

Ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο, που ενοχλεί τους πλείστους σε αυτή την αίθουσα, είναι αυτό των σκανδάλων. Ένα από τα πλέον παράδοξα γεγονότα σε αυτήν την Πατρίδα είναι η συχνότητα των σκανδάλων στο νησί μας. Ένα  τόσο μικρό νησί, που όμως ταλαιπωρείται από ανθρώπους που έχουν διασπαθήσει δημόσιο χρήμα.

Ένα γεγονός που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι πολλές περιπτώσεις που σαν Κίνημα έχουμε καταγγείλει, είτε δεν προβάλλονται στο βαθμό που πρέπει, είτε εσκεμμένα αποσιωπούνται για να μην δοθεί η ανάλογη σημασία. Για παράδειγμα η πρόσφατη υπόθεση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  που το 2016 καταγγείλαμε τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και δημοσία αλλά σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε η ανάλογη δημοσιότητα στην όλη υπόθεση. Τρία χρόνια μετά, με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αρκετά από όσα είχαμε καταγγείλει επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό. Τυχαία υπάρχει άμεση σύνδεση με πολιτικά πρόσωπα των 4 παραδοσιακών κομμάτων. Κάτι ανάλογο έγινε και με την περίπτωση του Συνεργατισμού, όπου ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ από αυτό το βήμα είχε καταγγείλει τα όσα αργότερα ανέφερε και το πόρισμα του Συνεργατισμού.

Το αποτέλεσμα; Καμία τιμωρία.

Με μεγάλη έκπληξη άκουσα τον κύριο Άντρο Κυπριανού και τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου να αλληλοκατηγορούνται για σκάνδαλα που όντως αποτυπώνουν την αληθινή εικόνα. Ξέχασαν όμως να αναφέρουν την υπόθεση της Focus, τον Οργανισμό Νεολαίας, το Συνεργατισμό, το ΣΑΠΑ, τα Συμβούλια Ημικρατικών και τόσα άλλα που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μαζί φάγατε τα εκατομμύρια που έχουν χαθεί.

Δεν ξέρω ποιος από τους δυο είναι κερδισμένος στη μάχη των σκανδάλων, αλλά αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ο μόνος χαμένος είναι ο φορολογούμενος πολίτης.

Ακόμα και στον τομέα του Αθλητισμού, ακούστηκαν και ακούγονται διάφορα για την περιβόητη κάρτα φιλάθλου. Χρησιμοποιήθηκε ως προκάλλυμα για την καταπολέμηση της βίας, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που πέτυχε ήταν να αδειάσει τα γήπεδα, να διατηρήσει τη βία και να εξυπηρετήσει τις εταιρείες που έχετε σχέσεις.

 

Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα και ταυτόχρονα σημαντικά θέματα που πρέπει επιτέλους το κράτος να αντιμετωπίσει είναι οι χαμηλές συντάξεις. Δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας θεωρούνται εν έτη 2019 προς 2020 ως χαμηλοσυνταξιούχοι. Δυστυχώς, οι υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων, δεν έχουν αποδώσει ούτε στο ελάχιστο κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτό τον τομέα.

Είναι τουλάχιστο τραγικό για μια ευρωπαϊκή χώρα, που οι κυβερνόντες καθημερινά περηφανεύονται για μια δήθεν σύγχρονη κοινωνία, μια οικονομία με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για ένα κράτος που έχει ξεπεράσει τη κρίση, να υπάρχει μια τεράστια ομάδα συμπατριωτών μας που να λαμβάνει συντάξεις 356, 400 ή 500 ευρώ, κι ακόμη να μην έχει διορθωθεί αυτή η αδικία.

Σε ακόμα ένα προϋπολογισμό, βλέπουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους να είναι ξεχασμένοι και αδικημένοι. Την ίδια στιγμή που κάθε εβδομάδα το υπουργείο μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για αυξημένα κονδύλια, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε περαιτέρω διάφορες ευάλωτες ομάδες συμπατριωτών μας, βλέπουμε με πόση ευκολία αυξάνονται δραματικά οι δαπάνες για στήριξη των μεταναστών.

Οι προτάσεις του ΕΛΑΜ που αφορούν τους χαμηλοσυνταξιούχους έχουν μέχρι στιγμής απορριφθεί από την Κυβέρνηση.

 

Πόσο δίκαιο είναι το υποτιθέμενο κράτος δικαίου να έχει ξεχασμένο τον γεωργό, τον οικοδόμο, τον κτηνοτρόφο και γενικότερα τους εργαζόμενους στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την ίδια ώρα να μας μιλούν για στήριξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής. Σε όλα όσα έχω πει και θα πω έχω παρουσιάσει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια και ρωτώ την Κυβέρνηση και το Δημοκρατικό Συναγερμό: Η υπόσχεσή σας για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων των γεωργών έχει υλοποιηθεί; Κατά τη δική σας κρίση άμεση καταβολή της βοήθειας είναι τα 2 χρόνια; Σας είχαμε προειδοποιήσει για τα ενδεχόμενα προβλήματα του νέου συστήματος αποπληρωμής των γεωργικών ζημιών και ήμασταν αυτοί που λαϊκίζαμε. Θα παραδεχθείτε το λάθος σας και θα απολογηθείτε στους γεωργούς για την καθυστέρηση; Ακόμη και τώρα οφείλετε να προχωρήσετε στην καταβολή των αποζημιώσεων, όχι γιατί το υποσχεθήκατε αλλά γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα καταστραφούν.

 

Ένα κεφάλαιο που αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία είναι η στήριξη του υπουργείου εργασίας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης προς τα άτομα με αναπηρίες. Όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, δεν πρέπει τα άτομα με αναπηρία να στηρίζονται μόνο με κάποια επιδόματα. Η στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, πρέπει να γίνεται τόσο με την παροχή εργασίας, αλλά και η αντιμετώπιση που θα έχουν από το κράτος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους κάνει να νιώθουν υποδεέστεροι πολίτες.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται οι μονογονιοί και οι πολύτεκνοι που χρειάζονται τη στήριξη του Κράτους και οι υποσχέσεις κάθε προεκλογικής τους έχουν κουράσει. Αυτές οι ευάλωτες ομάδες των συμπατριωτών μας, κάθε φορά που εσείς μιλάτε για ανάπτυξη δέχονται ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπρέπειά τους.

 

Ακόμη μία αδικία θα είναι το 4% που καλούνται να συνεισφέρουν οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και είναι συγκριτικά το υψηλότερο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

Όσον αφορά το ΓΕΣΥ μία από τις πρώτες αλλαγές που επιβάλλεται να γίνει είναι το καθεστώς του προσωπικού γιατρού. Ειδικά στο θέμα των παραπομπών χρειάζονται αλλαγές έτσι ώστε να αποφορτιστούν σε μεγάλο βαθμό οι προσωπικοί γιατροί και να μπορούν οι ειδικοί γιατροί να εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή τους ασθενείς.

 

Στη χώρα μας υπάρχει ένας ακόμη παραλογισμός. Το να επικαλείται η Κυβέρνηση και το Υπουργείο ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 1519 ευρώ είναι ευθεία πρόκληση στη νοημοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών, αφού σίγουρα αυτό δεν είναι το ποσό που λαμβάνουν κάθε μήνα. Ο μέσος όρος που παρουσιάζετε, είναι πλασματικός.

Την ίδια στιγμή που οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κράτους λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και τόσα ωφελήματα η πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και οι χαμηλόμισθοι στον δημόσιο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κατάφωρη αδικία. Οι μισθοί και τα δικαιώματα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να μπορεί αυτό το Κράτος να θεωρείται κράτος δικαίου. Το παράδειγμα για το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι επίπλαστο και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα που βρίσκεται έξω από αυτήν την αίθουσα.

Και ποια είναι η διέξοδος που δίνεται στο ζήτημα της αδικίας;

 

Μα φυσικά η πολιτική των ανοικτών οδοφραγμάτων και η βελτίωση της οικονομίας των κατεχομένων. Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Έχετε δημιουργήσει μια κατάσταση με πολλαπλές επιπτώσεις, τις οποίες έχουν για ακόμα μια φορά επωμιστεί συμπατριώτες μας. Πόσο δύσκολο είναι να μειώσετε τις τιμές των καυσίμων μέσω της μείωσης της φορολογίας; Πόσο δύσκολο είναι να καταργήσετε την συμφωνία της πράσινης γραμμής για να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός; Πόσο δύσκολο είναι να δώσετε κίνητρα στους Έλληνες της Κύπρου αντί να δίνεται τόσα οφέλη στον κατακτητή; Τι πρότυπο δίνεται στους ίδιους τους πολίτες όταν εσείς οι ίδιοι τρώτε ψάρι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και πίνετε καφέ στο Λιμανάκι της Κερύνειας; Όταν οι συμπατριώτες μας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες και εσείς του δίνετε την επιλογή των κατεχομένων πως θα προοδεύσουμε σας κράτος;

Ένα άλλο θέμα που έχει άμεση σχέση με τα ανοικτά οδοφράγματα και έχει ολέθριες συνέπειες για την άμυνα και την ασφάλεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Από την πρώτη μέρα που έχουμε μπει στην βουλή έχουμε θέσει σαν προτεραιότητα την καταπολέμηση της. Κάθε χρόνο καταγγέλλουμε περιστατικά βίας και εγκληματικότητας από τους κουβαλητούς της Αγκύρας. Φέτος η κατάσταση έχει ξεφύγει και δικαιωθήκαμε ΔΥΣΤΥΧΩΣ για ακόμα μια φορά. Αντί η κυβέρνηση να αντιδράσει βλέπουμε τους προϋπολογισμούς να περιέχουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για στήριξη των λαθρομεταναστών. Πλέον τα περιστατικά βίας σε πλατείες, γειτονιές, ακόμη και σε σχολεία έχουν πολλαπλασιαστεί, αυτή είναι η απάντησή σας;

Θα αναφέρω ενδεικτικά τα παραδείγματα της φοιτητικής χορηγίας και των χαμηλών συντάξεων όπου το συνολικό ποσό για τα επιδόματα σίτισης, στέγασης και Χριστουγέννων είναι 5 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό για να υπήρχε αντίστοιχη αύξηση εξήντα ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θεώρησε κάτι τέτοιο ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και η αύξηση στα ποσά που δαπανούνται για στήριξη των μεταναστών είναι 70 εκατομμύρια ευρώ μόνο για φέτος. Και ενώ όλοι μιλούν με κάθε ευκαιρία για μια ρατσιστική κοινωνία, ο μεγαλύτερος ρατσισμός που υπάρχει στο νησί είναι κατά των Ελλήνων της Κύπρου.

Μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας που έχει ξεχαστεί είναι οι κουρεμένοι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων. Θυμάστε πόσες υποσχέσεις και πόσα θα είχαν ακουστεί από αυτά τα έδρανα και στα τηλεοπτικά πάνελ; Κανένας δεν έχει πληρώσει το τίμημα πλην του φορολογούμενου πολίτη και το ευχαριστώ της κυβέρνησης ήταν οι εκποιήσεις και οι αυξήσεις στις φορολογίες.

Ιδιαίτερα επίκαιρο αυτή την περίοδο είναι και η περιβόητη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που παρουσίασε ο νυν Υπουργός Οικονομικών.

Πόσο βιώσιμη όμως είναι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση όταν η ελεύθερη Αμμόχωστος θα μετατραπεί σε 2 δήμους που θα είναι και από τους μικρότερους στην Κύπρο;

Με ποια λογική θα διαλύσουμε τον χαρακτήρα ιστορικών κοινοτήτων, διαγράφοντας τις ονομασίες των χωριών;

Πόσο δίκαιη θα είναι η αντιμετώπιση για τους μικρότερους δήμους και κοινότητες απέναντι στους μεγάλους δήμους; Πώς ακριβώς θα διαφυλαχθούν τα συμφέροντά τους;

Πόσες εξουσίες θα παρέχονται στους δημάρχους των 2 «υπερδήμων» που πληθυσμιακά και οικονομικά θα είναι πολύ πιο ισχυρό από όλους τους άλλους δήμους;

Τέλος, γιατί έμειναν εκτός δημόσιας διαβούλευσης οι κοινότητες και οι εκπρόσωποί τους;

Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχει άμεση σχέση με την γενικότερη εικόνα αυτής της κατάστασης είναι τα τεράστια προβλήματα στις δημόσιες συγκοινωνίες που μένουν άλυτα όλα αυτά τα χρόνια. Τα οδικά δίκτυα σε όλο το νησί αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εν συντομία θα αναφέρω τους δρόμους Λευκωσίας – Τροόδους, Λεμεσού – Σαϊττά και 1ης Απριλίου.

Θα κλείσω την ομιλία μου με το κεφάλαιο της άμυνας και των τουρκικών προκλήσεων. Όλα αυτά τα χρόνια τα λεφτά της άμυνας παν οπουδήποτε αλλού. Η χώρα μας θα έπρεπε να ήταν ένα φρούριο με τα δισεκατομμύρια που έχουν χαθεί όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτίστως πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί στην πράξη το ενιαίο αμυντικό δόγμα με την μητέρα Ελλάδα. Ταυτόχρονα απαιτείται η εφαρμογή ενός στρατηγικού πλάνου βασισμένου στην αποτρεπτική ισχύ τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η εξοπλιστική ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων, της Αεράμυνας, του Ναυτικού μας είναι επιβεβλημένη.

Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά χρειαζόμαστε πρωτίστως πολιτική βούληση και σωστή στρατηγική, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει. Οι προκλήσεις των Τούρκων δεν θα σταματήσουν ούτε με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ούτε με την πολιτική του καλού παιδιού. Πρέπει να ενισχύσουμε το Εθνικό φρόνημα των Ελλήνων της Κύπρου και να ισχυροποιήσουμε το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς. Οι συμμαχίες της χώρας μας πρέπει να είναι τέτοιες έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά ενάντια στη Τουρκία, κάτι που αποτελεί μέχρι σήμερα το μόνο θετικό στην όλη ζοφερή εικόνα.

Καταληκτικά, θέλω να στείλω ένα μήνυμα τόσο εντός αλλά κυρίως εκτός αυτής της αίθουσας. Ο Έλληνας ποτέ δεν ήταν επαίτης. Ο Έλληνας ποτέ δεν δέχτηκε να μείνει σκλάβος. Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και αυτό πράττουμε. Οφείλουμε να πάρουμε την κοινωνία μας μπροστά και αυτό θα πράξουμε.