Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τους πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται στην Κύπρο “ως φοιτητές”, ο Βουλευτής Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνος Παπαγιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της εγκληματικότητας και την γκετοποίηση των γειτονιών μας, όμως για άλλη μια φορά οι βουλευτές ΟΛΩΝ των υπολοίπων κομμάτων αγνόησαν τους κινδύνους που εγκυμονούν, ψηφίζοντας το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ακολουθεί η ομιλία του συναγωνιστή Λίνου Παπαγιάννη:

Ως ΕΛΑΜ θα καταψηφίσουμε, τόσο το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, όσο και την πρόταση νόμου της κ. Ελένης Μαύρου, που αφορά τους αλλοδαπούς, ενώ θα στηρίξουμε την πρώτη και την δεύτερη τροπολογία του κ. Ευσταθίου.

Αρχικά, διαφωνούμε τόσο με την σκεπτική των δύο νομοθεσιών, όσο και με την ευρύτερη πολιτική που εφαρμόζεται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται καθημερινά, με το εν λόγω νομοσχέδιο θα δώσουμε επιπλέον κίνητρα σε αλλοδαπούς να κατακλίσουν την χώρα μας. Παρόλο που οι νομοθεσίες αναφέρονται σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν σχέση με την έρευνα, τις σπουδές και την εθελοντική εργασία, θεωρούμε ότι θα επιδεινωθούν τα διάφορα προβλήματα.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έχουμε δει είτε παράνομους μετανάστες, είτε αιτητές πολιτικού ασύλου, είτε φοιτητές από τρίτες χώρες, να γκετοποιούν περιοχές και να δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Για όσους αμφιβάλουν, καλό θα ήταν να περάσετε ένα βράδυ κάτω από το κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ, από την οδό Λήδρας, την πλατεία Φανερωμένης ή και γενικότερα από την παλαιά Λευκωσία, ή αν τολμάτε στείλτε τα παιδιά σας για μια βόλτα από αυτές τις περιοχές.

Στείλτε ένα απόγευμα Κυριακής τα παιδιά σας με τους φίλους τους για ένα περίπατο στον Μόλο Λεμεσού, ή ακόμη στον Άγιο Αντώνιο ή στην Ομόνοια. Περνάτε, να δείτε τι γίνετε στην Έμπα, στην Χλώρακα και την Γεροσκήπου.

Ακόμη μια απόδειξη για το που οδηγείτε την Κύπρο, είναι η περιοχή του Άη Γιάννη στην Λάρνακα και η τραγική κατάσταση στην Κοφίνου και το Αλεθρικό, λόγω του κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή.

Τέλος, νοικιάστε, αν μπορείτε και αν αντέχετε ένα εξοχικό στην περιοχή Σύνορο στο Κάππαρι ή ακόμα γύρο από το κέντρο της Αγίας Νάπας. Επιπρόσθετα, μπορείτε να ρωτήσετε τους κατοίκους στο Λιοπέτρι ή στο Ξυλοφάγου, ειδικά τους παραδοσιακά προσκείμενους στην αριστερά, για το πώς νιώθουν που οι γειτονιές τους έχουν μετατραπεί σε γκέτο αλλοδαπών.

Αν θεωρείτε ότι τα λέμε όλα αυτά, επειδή είμαστε ρατσιστές, στους πρώτους που θα εκτεθείτε είναι οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών και στους εναπομείναντες Έλληνες καταστηματάρχες και επιχειρηματίες.

Ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα που σήμερα δεν θα επιλυθεί, αλλά εμπεριέχεται στην ίδια νομοθεσία, και εξελίσσεται σε μάστιγα είναι οι αιτητές πολιτικού ασύλου. Βλέπουμε, εργάτες που για πέντε χρόνια εργάζονται σε διάφορες δουλειές να φεύγουν από τους εργοδότες τους, να αιτούνται εντός 15 ημερών πολιτικό άσυλο και στην συνέχεια να βρίσκουν παράνομα δουλειά κάπου αλλού στην χώρα.

Ακόμα ένα παράξενο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι εγκρίνονται αιτήσεις πολιτικού ασύλου σε άτομα, που για χρόνια πηγαινοέρχονταν στην χώρα τους για διακοπές και λίγο πριν λήξει η βίζα τους, θυμούνται ότι είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς να επιστρέψουν μόνιμα στην πατρίδα τους.

Σαν κράτος, θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα για αποτροπής για την λαθρομετανάστευση και όχι μέτρα υποδοχής. Θα έπρεπε αναλόγως και του πληθυσμού μας, να πάρουμε μέτρα για την προστασία των ίδιων των πολιτών αυτού του κράτους και όχι να δίνουμε υπερπρονόμια σε πολίτες τρίτων χωρών. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι ένα παράπονο που μας εξέφρασαν από την ίδια της πρεσβεία της Συρίας, είναι η ελλιπής συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Εσωτερικών για την ταυτοποίηση των δήθεν προσφύγων. Οι ίδιοι επιθυμούν τον επαναπατρισμό όλων αυτών των ανθρώπων, αλλά στην Κύπρο υπάρχει ένα κύκλωμα δικηγορικών γραφείων που εμποδίζει την όλη διαδικασία, καθώς επωφελείται με μεγάλα οικονομικά ποσά.

Ένας τεράστιος κίνδυνος που ελλοχεύει από την πρακτική που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, με την σύμφωνο γνώμη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλοίωση του κοινωνικού ιστού.

Τέλος, θα θέσω κάτι προς προβληματισμό βάση των όσων έχουν δει την δημοσιότητα και αφορά το ποσοστό των νέων ανδρών που καταφθάνει καθημερινά στην χώρα μας μέσω της παράνομης μετανάστευσης.

Πάνω από 80% που έχει καταφθάσει στην χώρα μας, είναι άντρες ηλικίας 18-45 και καλό είναι να προβληματιστείτε κατά πόσο αυτό είναι ένα τυχαίο γεγονός ή ένα οργανωμένο σχέδιο ενάντια στην πατρίδα μας.