Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Βουλευτή Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνου Παπαγιάννη στην ολομέλεια της Βουλής για την εγκληματικότητα:

Στην Κύπρο του 2019 η εγκληματικότητα καλπάζει, η ανασφάλεια των πολιτών είναι στα ύψη και το κράτος απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό. Ξεκινώντας όμως θα ήθελα να χωρίσω σε κατηγορίες τα είδη εγκλημάτων στην χώρα μας. Αρχικά έχουμε τα εγκλήματα βίας, δηλαδή τις ανθρωποκτονίες, τους βιασμούς και τις σωματικές κακοποιήσεις. Υπάρχουν επίσης τα εγκλήματα κατά περιουσίων όπως είναι η ληστεία και η καταστροφή περιουσίας. Η πατρίδα μας όμως υποφέρει και σε άλλους τομείς. Η μάστιγα των ναρκωτικών έχει εξαπλωθεί σε μεγάλα ποσοστά στην κοινωνία μας. Άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα που έχουμε σαν λαός και σαν κράτος να αντιμετωπίσουμε είναι τα οικονομικά σκάνδαλα και η διαφθορά. Τέλος, το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι άλλη μια κατηγορία.

Όσον αφορά τα εγκλήματα βίας, είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς. Δολοφονίες, ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ξυλοδαρμοί, βιασμοί που σε πολλές περιπτώσεις είναι και σε ανήλικους, βία στην οικογένεια είναι κάποιοι από τους ορισμούς που ακούμε καθημερινά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Όπως είναι λογικό, θα σταθώ σε αυτή την κατηγορία λόγω και των τραγικών εξελίξεων στην υπόθεση του Νίκου Μεταξά. Ο καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος έχει προκαλέσει συγκλονισμό στο σύνολο της κοινωνίας. Ο αποτροπιασμός προς το πρόσωπο του και τη εγκληματική του δράση είναι δεδομένος. Θέλω όμως να πω ότι ακόμα και σε αυτή την τραγωδία κάποια κόμματα προσπάθησαν να φορτώσουν τον φονιά στο κίνημα μας, εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Φυσικά αποδείχτηκε λίγες μέρες μετά ότι ο δολοφόνος ανήκει σε άλλο κόμμα και καμία σχέση δεν έχει με το ΕΛΑΜ. Άρα αυτό ήταν ακόμα ένα ψέμα εναντίον μας. Θέλω σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω ότι για το ΕΛΑΜ δεν είναι θεμιτό ούτε και σωστό να προσπαθεί ο οποιοσδήποτε να κερδίσει πολιτικά οφέλη μετά από αυτή την τραγική κατάσταση. Δεν είμαστε κοράκια  για να παίζουμε με τον ανθρώπινο πόνο. Ευελπιστούμε στην πλήρη εξιχνίαση του εγκλήματος και στην απονομή δικαιοσύνης στο μέγιστο βαθμό.

Συνεχίζοντας με τα εγκλήματα κατά περιουσιών, ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά για εμπρησμούς, κλοπές, ληστείες και καταστροφές περιουσιών.

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα στον τομέα της εγκληματικότητας είναι τα ναρκωτικά. Ένα πρόβλημα που έχει κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές προεκτάσεις. Στην πλειοψηφία τους, νέοι άνθρωποι παρασύρονται καθημερινά στον αργό θάνατο και καταστρέφουν την ζωή τους χωρίς κανένα λόγο. Έμποροι θανάτου κυκλοφορούν ακόμα και σε σχολεία ανενόχλητοι και μοιράζουν δόσεις σε μια νεολαία που κυριολεκτικά έχει μείνει απροστάτευτη.

Όμως, στο ίδιο μήκος κύματος αυξήθηκε η διαφθορά και τα οικονομικά σκάνδαλα. Η κοινή γνώμη έχει μάθει πλέον ότι η «υψηλή κοινωνία» σε συνεργασία με γνωστούς πολιτικούς ποικίλων χρωμάτων και γνωστά δικηγορικά γραφεία, συχνά – πυκνά κλέβουν τον λαό μας χωρίς κανέναν δισταγμό. Είτε με μίζες, είτε με επενδύσεις, είτε με διαβατήρια, είτε με τα αποχετευτικά, είτε με μεταρρυθμίσεις, είτε με αγοραπωλησίες γης, είτε με αξιόγραφα, είτε μέσω του χρηματιστηρίου, είτε με δήθεν εξοπλιστικά προγράμματα, είτε με διορισμούς σε ημικρατικούς, είτε offshore εταιρίες, είτε με πωλήσεις περιουσίας που ανήκουν σε κόμματα και δεν φορολογούνται, είτε μέσω δημαρχείων. είτε με υπόγειες συναλλαγές και ανταλλάγματα.

Οι διαπιστώσεις είναι ένα κομμάτι που πρέπει επιτέλους να υιοθετήσει η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση, χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει στην κατάθεση ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης πρότασης προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην συνεδρία που είχε γίνει στο προεδρικό τον Σεπτέμβριο του 2016, για το πώς αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα και η διαφθορά. Καμία από τις προτάσεις μας δεν έχει υιοθετηθεί στην πράξη, κάτι που άλλωστε η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει μέχρι στιγμής. Μένουν προσκολλημένοι στις δικές τους αποσπασματικές ιδέες και πολιτικές, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει ένα τέλος στην εγκληματικότητα.

Όσον αφορά το ΕΛΑΜ όμως, δεν έχουμε μείνει ως εκεί. Να θυμίσω σε όσους έχουν ξεχάσει και να ενημερώσω όσους δεν το γνωρίζουν, ότι έχουμε καταθέσει πρόταση για δημιουργία τουριστικής αστυνομίας, από τον Φεβρουάριο του 2017. Με αυτόν το τρόπο θα υπήρχε σαφώς καλύτερη αστυνόμευση στις τουριστικές περιοχές και ταυτόχρονα θα υπήρχε αποσυμφόρηση στους υπόλοιπους τοπικούς αστυνομικούς σταθμούς.

Επίσης, προτείνουμε την περαιτέρω εκπαίδευση των αστυνομικών ενάντια στην Ισλαμική τρομοκρατία.

 

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ένα κράτος πρέπει πρώτα να θέλει την πάταξη του εγκλήματος για να μπορέσει να τα καταφέρει. Πιο συγκεκριμένα οι αρμόδιοι μαζί με τους κυβερνώντες πρέπει να αντιληφθούν ότι ο αστυνομικός δεν έγινε αστυνομικός για να μοιράζει πρόστιμα, ούτε να κάθεται σε ένα γραφείο. Στην Κύπρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια η πολιτεία μαζί με τον εκάστοτε υπουργό δικαιοσύνης χρησιμοποιεί τους αστυνομικούς ως εισπράκτορες. Έχοντας αφήσει κυριολεκτικά χωρίς κανένα κίνητρο τους ίδιους τους αστυνομικούς και εφόσον συνεχίζει να τους κρατά με δεμένα χέρια, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει. Καμία προστασία δεν παρέχεται στους ίδιους, κανένα κίνητρο δεν τους δίνετε και η υποστελέχωση σε διάφορα τμήματα και τοπικούς σταθμούς είναι εμφανέστατη. Το παράδειγμα των αστυνομικών που περιμένουν την προαγωγή τους είναι ένα από τα πολλά που αποδεικνύουν πόσο λάθος κινείται το κράτος. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι στις 13 Οκτωβρίου του 2016 καταθέσαμε πρόταση για ενίσχυση των αστυνομικών με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους.

Για να μπορέσει το κράτος μας να εξαρθρώσει το οργανωμένο έγκλημα, θα πρέπει και η δικαιοσύνη να είναι δίκαιη απέναντι σε όλους τους πολίτες. Οι πλούσιοι να αντιμετωπίζονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως και οι φτωχοί. Οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι να έχουν την ίδια μεταχείριση όπως και ο κάθε απλός πολίτης απέναντι στον νόμο. Επειδή υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες για το θέμα των δικαστών θα πρέπει επιτέλους οι 3 εξουσίες, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική να αντιληφθούν ότι κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με κώδικες δεοντολογίας, ούτε κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών με αυτό τον τρόπο.

Χρειάζεται μηδενική ανοχή στα θέματα του οργανωμένου εγκλήματος και ειδικά για τα ναρκωτικά και τα εγκλήματα λευκού κολάρου. Αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους και να προστατεύσουν τους πολίτες, είναι αυτοί που σήμερα είναι απροστάτευτοι.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με το εξής: Όταν δίνεις προεδρικές χάρες σε δολοφόνους, παιδεραστές και κλέφτες δημοσίου χρήματος, το μόνο που καταφέρνεις είναι να ενθαρρύνεις όσους εγκληματούν και να δημιουργείς ανασφάλεια και οργή στους πολίτες.