Παρέμβαση είχε σήμερα Παρασκευή ο Βουλευτής Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης αναφορικά με το ζήτημα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ράδιο Πρώτο με τους δημοσιογράφους Λάζαρο Μαύρο, Μάριο Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο.

Θυμίζουμε τη δήλωση του Βουλευτή Αμμοχώστου για τις προσπάθειες της Παράταξής μας να εξετάσει το ζήτημα μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων:

“Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας μας οδήγησαν στην εγγραφή του θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κακοδιαχείριση του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας τις τελευταίες δεκαετίες. Το πιο πάνω αποτελεί πάγιο αίτημα του ΕΛΑΜ και εκφράζεται κάθε χρόνο από εμάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Από όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα η Πολιτεία έχει εισπράξει ένα ποσό που ξεπερνά τα 8 δις ενώ μόλις τα μισά έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης. Το υπόλοιπο ποσό μεταφέρθηκε στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Για τους πιο πάνω λόγους ζήτησα από το Γενικό Ελεγκτή αναλυτική έκθεση από το 1983 μέχρι σήμερα, ώστε να ενημερωθούμε για το πως χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα των φορολογούμενων και τα οποία προορίζονταν για την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.

Εάν όμως τα πιο πάνω δεν γίνουν πράξη, τότε το Κίνημά μας θα καταθέσει πρόταση νόμου για δημιουργία ειδικού ταμείου εντός του Παγίου Ταμείου της Δημοκρατίας ώστε όλα αυτά τα χρήματα να διοχετεύονται αποκλειστικά στην αγορά και ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς. Όσον αφορά την έκθεση που έχουμε ζητήσει, εάν δεν λάβουμε τις απαιτούμενες απαντήσεις θα ζητήσουμε ιδιωτική έρευνα από ελεγκτικό οίκο.

Έφτασε η ώρα να μπει ένα τέλος στη συγκάλυψη των σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Η Άμυνα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για ένα Κράτος και πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι ότι η Κυπριακή Άμυνα θα πρέπει να εξοπλιστεί στη βάση της αποτρεπτικής ισχύος, όπως άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης.”

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου
(Ε.ΛΑ.Μ.)