Ακολουθεί η τοποθέτηση του Βουλευτή Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνου Παπαγιάννη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 14/06/2019, όπου υπογράμμισε για άλλη μια φορά την πάγια θέση του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος για αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο.

Κύριε πρόεδρε,

Σήμερα συζητούμε ενώπιον του σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων ένα θέμα το οποίο, δυστυχώς, από πολιτική ατολμία, ποτέ, καμία Κυβέρνηση δεν τόλμησε να εξετάσει, ενώ σύμφωνα με τοποθέτηση του ιδίου του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Χριστοδουλίδη στην αντίστοιχη επιτροπή.

Από την πρώτη μέρα ίδρυσης μας, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) είχαμε ως πάγια θέση να τερματιστεί η παρουσία των Βρετανικών Βάσεων και να αποχωρήσουν τα βρετανικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο.

Μετά την είσοδο μας στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την συμμετοχή μας στο Εθνικό Συμβούλιο, μεταξύ των προτάσεων που καταθέσαμε επίσημα στα πλαίσια χάραξης νέας Εθνικής στρατηγικής, ήταν και η έναρξη των διαδικασιών για αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων.

Επιπλέον, είμαστε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πολιτικό κόμμα που έχει καταθέσει στο Προεδρικό σχετικό αίτημα, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποχώρησης των Βρετανικών Βάσεων και επιστροφή των εδαφών μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, με συγκεκριμένες στρατηγικές κινήσεις.

Σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, όπου τα πάντα αλλάζουν, μπροστά μας έχουμε νέες μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις, για να θέσουμε επιτέλους το ζήτημα της αποχώρησης των Βρετανικών Βάσεων.

Επειδή δεν μας αρέσει να μένουμε στα λόγια, αλλά αντιθέτως τεκμηριώνουμε τις προτάσεις μας, η αποχώρηση μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας:

– την ευκαιρία που μας δίνεται με το Brexit, η οποία μετατρέπει την Βρετανία σε τρίτη χώρα

– την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2018 που καθιστά τις Βρετανικές Βάσεις «κατάλοιπο της αποικιοκρατίας».

– τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ρητά αναφέρουν ότι «λεγόμενα δικαιώματα ή προνόμια πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, είναι παράνομα, ως κατάλοιπα αποικισμού (Vestiges of colonialism)».

– την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στις 25 Φεβρουαρίου του 2019, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση, το συντομότερο δυνατό, να θέσει τέρμα στην παρουσία των Βάσεων, από τον Άγιο Μαυρίκιο.

Τα προαναφερόμενα συνθλίβουν, αφενός τις θέσεις της Βρετανικής Κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι το 1960 οι βάσεις απέκτησαν νέες οντότητες (NEW ENTITIES) και, αφετέρου, τη διαχρονική θέση που εκφράζουν οι κυπριακές κυβερνήσεις πως οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι αποικιακό καθεστώς, συνεπώς ουδέποτε έχουν αξιώσει την αποχώρησή τους.

Άλλωστε και το ίδιο το Λονδίνο παραδέχεται, σε αποδεσμευμένα έγγραφά του, ότι η παρουσία του στις βάσεις στην Κύπρο εξαρτάται από την ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ των Κυπρίων. Και η ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ των Κυπρίων,  εκφράζεται με  τη διαχρονική θέση ότι «οι βάσεις δεν είναι αποικιακό καθεστώς», η οποία, κατά συνέπεια, συμβαδίζει με τη βρετανική θέση και τα δικά τους συμφέροντα.

Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, για να αξιοποιήσουμε τα πιο πάνω. Ας γίνουμε επιτέλους προμηθείς και όχι επιμηθείς, για να προλάβουμε τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις που θα επιφέρει η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό γίνει μέσω «ήπιας» αποχώρησης, δηλαδή μέσω κάποιας συμφωνίας, είτε γίνει μέσω «σκληρής» αποχώρησης, που σημαίνει έξοδο χωρίς κάποια συμφωνία.

Το κόστος από το Brexit μπορεί να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Κυπρίων, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, πόσο μάλλον αυτών που σήμερα ζουν στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αναμένουμε τι θα αποφασίσουν άλλοι για εμάς , αλλά πρέπει να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι την τύχη μας και να δράσουμε προληπτικά.

Απ’ ότι φαίνεται, πολλοί έχουν ξεχάσει το ρητό, «Αν λαχταράς τη λευτεριά σε ξένους μην ελπίζεις, παρ’ την ο ίδιος αν μπορείς αλλιώς δεν την αξίζεις». Δεν περιμέναμε όμως κάτι διαφορετικό. Θα έπρεπε όμως, τουλάχιστον, ως κράτος να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας.

Η αποχώρηση θα καταργεί το Πρωτόκολλο 3 και ως εκ τούτου θα δημιουργεί διακριτά σύνορα, περιοριστικές διαδικασίες και συνοριακούς ελέγχους, μέσα στα εδάφη της πατρίδας, αφού πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγνωρίζεται ως τρίτη χώρα.

Δηλαδή, οι Κύπριοι πολίτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα στη χώρα τους, ενώ οι κύπριοι αγρότες των περιοχών των Βρετανικών βάσεων θα επιβαρυνθούν με δασμούς στα προϊόντα τους, κάτι που θα επιφέρει κατ’ επέκταση τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η εσφαλμένη άποψη ότι όσο μένει άλυτο το Κυπριακό, δεν πρέπει να δημιουργηθεί και δεύτερο μέτωπο με την Μεγάλη Βρετανία για το θέμα των βάσεων, πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα. Οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπορούν να αποτελέσουν το σημείο έναρξης των συνομιλιών για αλλαγή του κυριαρχικού καθεστώτος των βάσεων.

Έφτασε ο καιρός που πρέπει η Κυβέρνηση να σεβαστεί τις θυσίες των ηρώων μας και να σταθεί αντάξια  των αγώνων που έδωσαν οι πρόγονοι μας. Κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν θα κατείχε βουλευτική έδρα αν δεν ήταν αυτές οι θυσίες. Δεν ζητούμε κάτι παράλογο, αλλά απαιτούμε πίσω τις γειτονιές μας, την πατρίδα μας και την αξιοπρέπειά μας.