Ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση του Βουλευτή Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνου Παπαγιάννη στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού:

Θα ξεκινήσω με τα όσα έχουν ακουστεί και αφορούν το Κίνημά μας. Κατ’ αρχάς μας χαροποιεί ιδιαίτερα που τη μέρα συζήτησης του πορίσματος για τη Κατάρρευση του Συνεργατισμού, κάποιοι επιλέγουν να χτυπήσουν για άλλη μια φορά το ΕΛΑΜ.

Όσοι πρόκειται να ακούσουν, καλό είναι να κρίνουν με αυτά που έχουν ειπωθεί και να μας εξηγήσουν τι σχέση έχει ο Συνεργατισμός με όλα τα υπόλοιπα.

Θα ήθελα όμως να δώσω και μία συμβουλή στους πολιτικούς μας αντιπάλους, καθώς απ’ ότι φάνηκε και σήμερα, οι πληροφοριοδότες τους ή εσκεμμένα τους δίνουν λάθος πληροφορίες, ή μεταξύ σας δεν καταφέρνετε να συνεννοηθείτε όπως πρέπει. Αν θυμάστε, μετά τις αρχικές κατηγορίες περί φυγοστρατίας, πλέον έχετε αλλάξει τη κατηγορία, καθώς τελικά ήταν απολύτως δικαιολογημένη η απαλλαγή, ενώ με την ώρα τους όλα θα αποδειχτούν.

Θα πρέπει επίσης να αποφασίσετε αν είμαστε επικίνδυνοι για τη δημοκρατία, αν είμαστε συστημικοί, αν είμαστε αντισυστημικοί, αν είμαστε όλα αυτά που μας κατηγορείτε, καθώς είναι κοινή λογική, ότι η μία κατηγορία αντικρούει την άλλη.

Επίσης, θα πρέπει να αποφασίσετε αν είμαστε δεκανίκι του ΔΗΣΥ ή δεκανίκι του ΑΚΕΛ, διότι οι βουλευτές και τα στελέχη των προαναφερόμενων κομμάτων μας κατηγορούν ότι είμαστε δεκανίκι του άλλου, γι’ αυτό πριν να μας κατηγορείτε, καλό θα είναι να τα βρείτε πρώτα μεταξύ σας.

Όσο αφορά την ουσία, θα ήθελα να δηλώσω και από το βήμα της Βουλής ότι για διαφορετικούς λόγους μεν, αλλά με τον ίδιο στόχο δε, τα 4 παραδοσιακά κόμματα του τόπου επέλεξαν να στοχοποιήσουν το μοναδικό πολιτικό κίνημα που δεν έχει καμία ευθύνη για την διάλυση του συνεργατισμού, έτσι ώστε να συγκαλύψουν ακόμα ένα σκάνδαλο.

Στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής δεν αναφέρεται πουθενά το ΕΛΑΜ, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα που όπως έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα από την αρμόδια επιτροπή, φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάρρευση της τελευταίας κρατικής τράπεζας του τόπου.

Για να γίνω πιο ξεκάθαρος όμως, και έχοντας πλήρη επίγνωση αυτών που θα πω, αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ψεύτες, ανήθικους, ανίκανους και επικίνδυνους.

Ψεύτες, γιατί η κυβέρνηση αυτής της πατρίδας κορόιδεψε τον κόσμο ότι θα αποδεχθεί το πόρισμα, και έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Με έναν υπουργό που θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί άμεσα από την θέση του αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη.

Με ένα κυβερνών κόμμα που ακόμα κοροϊδεύει τον λαό ότι μας έφερε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος σύμφωνα με την Eurostat στο τέλος του 2018 ήταν σχεδόν 23 δις.

Όσον αφορά την αντιπολίτευση θα αναφερθώ αρχικά στο «κόμμα του λαού». Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε σε αντιφασιστική εκδήλωση τις προάλες ότι «Σε κάθε κρίσιμη στιγμή όμως αποδείχτηκε ότι το ΕΛΑΜ είναι το πολυτιμότερο δεκανίκι για τον κ. Αναστασιάδη και τον Συναγερμό.

Ψήφισε με προθυμία όλα τα νομοσχέδια για τον Συνεργατισμό και φόρτωσαν χρέος δισεκατομμυρίων στους πολίτες».

Στα ψέματα λοιπόν του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, θα απαντήσω χρησιμοποιώντας ως απόδειξη τα πρακτικά και το αρχείο της βουλής, καθώς το Ε.ΛΑ.Μ. στα νομοσχέδια που αφορούσαν τις εκποιήσεις και τα μέτρα στήριξης των τραπεζών ψήφισε σε όλα ΟΧΙ. Σε όλες τις τροπολογίες, ψηφίσαμε με μοναδικό γνώμονα το καλό του πολίτη και όχι το συμφέρων των τραπεζών, μακριά από κομματικές αγκυλώσεις.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια για τις εγγυήσεις, θα υπενθυμίσω στους συντρόφους του ΑΚΕΛ, που διαχρονικά είναι τσακωμένοι με την αλήθεια, ότι σε αντίθεση με αυτούς, εμείς βάλαμε τα συμφέροντα των καταθετών της συνεργατικής πάνω από το Κίνημά μας.

Εσείς, εκ του ασφαλούς και γνωρίζοντας ότι σας παίρνει μαθηματικά να τα καταψηφίσετε, βάλατε όπως κάνατε διαχρονικά, τα συμφέροντα του ΑΚΕΛ πάνω από τον λαό και την κοινωνία.

Να υπενθυμίσω ακόμα σε όσους πρόκειται να ακούσουν αυτά που θα πω, ότι τις μέρες που θα ψήφιζε η βουλή για τον συνεργατισμό, στο προεδρικό ανέβηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Στην συμφωνία του πάρε-δώσε το Ε.ΛΑ.Μ. δεν είχε καμία ανάμειξη.

Ενώ όλοι είχαμε ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας ότι κινδυνεύουμε άμεσα με κούρεμα των καταθέσεων από το μηδέν, εντούτοις, εσείς προτιμήσατε να το παίξετε «αντιδραστικοί». Θέλατε δηλαδή να κουρευτεί ο φτωχός κόσμος, για να μείνετε στις κατηγορίες.

Είστε ανήθικοι, γιατί διαδίδετε στον κόσμο ψέματα. Είστε ανήθικοι γιατί ξέρετε ότι παίξατε με σοβαρότατα θέματα υγείας.

Τα κομματικά σας στελέχη, χέρι – χέρι με τους βουλευτές σας, γυρίζουν σε όλη την Κύπρο και επινοούν κάθε εβδομάδα νέα φανταστικά σενάρια για το ποιοι είμαστε. Με απώτερο στόχο την συγκάλυψη και αυτού του σκανδάλου, είστε πρόθυμοι να διαλύσετε ανθρώπους για να διατηρήσετε τις καρέκλες σας.

Είστε ανίκανοι επειδή την διαχείριση του συνεργατισμού την είχαν άτομα που εσείς διορίζατε. Άνθρωποι που όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ. το προηγούμενο καλοκαίρι, από αυτό το βήμα, ανήκουν στα δικά σας κόμματα. 9 μήνες πριν βγει το πόρισμα δήλωσε ακριβώς τα όσα καταδεικνύει η Ερευνητική Επιτροπή.

Είστε επικίνδυνοι, επειδή ο φανατισμός που προωθείτε στον κόσμο θυμίζει άλλες εποχές. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με μίσος εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Όπως συγκαλύψατε τα σκάνδαλα του κουρέματος, της Focus, των Κυπριακών Αερογραμμών, των αποχετευτικών, του χρηματιστηρίου και τόσα άλλα, προσπαθείτε με τον ίδιο τρόπο να τελειώσετε και το σκάνδαλο του Συνεργατισμού.

Να είστε σίγουροι όμως ότι εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα όσα έχετε κάνει εναντίον της Κύπρου και του λαού μας.

Ο μόνος λόγος που μας πολεμάτε είναι γιατί είστε ένοχοι και το γνωρίζετε…