Εξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Συμπληρώνονται φέτος 47 χρόνια από τον μαύρο Ιούλη του 1974.

Η διχόνοια, τα χρόνια που προηγήθηκαν, η αδελφοκτόνος διαμάχη οδήγησαν την Πατρίδα μας στη μεγαλύτερη καταστροφή που έζησε μέχρι σήμερα.

Ως Κίνημα πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο μαρτυρικός λαός μας, αλλά και ολόκληρος ο Ελληνισμός, δικαιούται να γνωρίζει την πάσα αλήθεια για τα όσα συνέβησαν εκείνες τις ημέρες και να βοηθήσει τις νεότερες γενιές για να μην επαναλάβουν τα ίδια τραγικά λάθη.

To ποιοι ευθύνονται, ποιοι διέπραξαν λάθη, ποιοι παρέλειψαν να πράξουν το καθήκον τους και κυρίως γιατί οι Κυβερνήσεις μετά το 1974 δεν οδήγησαν κανένα υπεύθυνο στην δικαιοσύνη θα πρέπει να εξεταστεί εις βάθος.

Το γιατί οι κορυφαίοι χουντικοί όπως ο Ιωαννίδης,  Μπονάνος, ο Αραπάκης και ο Παπανικολάου δεν οδηγήθηκαν σε δικαστήρια για το έγκλημα της Κύπρου. Το ότι ο Φάκελος της Κύπρου, που είδε εν μέρει την δημοσιότητα, είναι ελλειπής καθώς παραμένουν στα συρτάρια της ελλαδικής Βουλής φάκελοι για το τι έχει συμβεί.

Στις 20 Ιουλίου του 1974 η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια της, που προετοίμαζε επί σειρά ετών εις βάρος του λαού μας.

Οι ορδές του Αττίλα εισβάλλουν στο νησί μας και σκορπούν τον όλεθρο στο πέρασμά τους.

Χιλιάδες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι. Εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Πολλά καλοκαίρια πέρασαν και από τότε το φωταγωγημένο σύμβολο της ντροπής στο Πενταδάκτυλο θυμίζει ότι ο κατακτητής δεν έχει αλλάξει πρόσωπο.

Αυτήν ακριβώς την ώρα ο Αττίλας 3 είναι σε εξέλιξη.

Οι Τούρκοι εποικίζουν την Αμμόχωστο και μιλούν πλέον ξεκάθαρα για λύση δύο κρατών.

Ποια η δική μας αντίδραση; Θα επιτρέψουμε, κατά παράβασίν όλων των ψηφισμάτων την απώλεια της Βασιλεύουσας; Θα γίνουμε ακόλουθοι των εξελίξεων και των «θέλω» του Ερντογάν;

Επειδή έχουμε αργήσει, πρέπει να αντιληφθούμε  ότι παρόλο που η πολιτική είναι μία μεταβαλλόμενη κατάσταση, δεν μας έχουν μείνει άλλα περιθώρια.

Με την ανάλογη στρατηγική και ενεργώντας άμεσα, πρέπει να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας και να σηκώσουμε επιτέλους ανάστημα.

Αν οι θέσεις μας για την πλειοψηφία της πολιτικής σκηνής, πριν λίγο καιρό έμοιαζαν ακραίες, άραγε σήμερα και με τις εξελίξεις που έχουμε ενώπιον μας, διερωτόμαστε πόσο ακραίο είναι το γεγονός ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα.

Πόσο ακραίο ακούγεται ότι πλέον δεν έχουμε περιθώρια κατευνασμού;

Η δική μας πρόταση είναι κατατεθειμένη και την επαναλαμβάνουμε:

Πρέπει άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει σε όλα τα διεθνή φόρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία, όπως για παράδειγμα το εμπάργκο όπλων και την αποκοπή της οποιασδήποτε χρηματοδότησης.

Από τη στιγμή που η Άγκυρα θέτει θέμα δύο κρατών και εποικισμού της Αμμοχώστου, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την κρατική μας υπόσταση, εκμεταλλευόμενοι την αντιδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2005.

Αν δεν τα πράξουμε τώρα πότε ακριβώς θα το κάνουμε; Όταν θα έχουμε νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό και νέες αποφάσεις από τον Ερντογάν για το τι μέλλει γενέσθαι στην Πατρίδα μας;

Πότε θα αντιληφθείτε ότι ακόμα και αν όλοι οι ξένοι μας γυρίσουν τη πλάτη, ακόμα και αν βρισκόμαστε στο παραπέντε μιας τόσο σοβαρής εξέλιξης, παραμένουμε το μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος που έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο, έχοντας την απόλυτη εξουσία στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Γι’ αυτό λοιπόν έστω και την υστάτη καλούμε την κυβέρνηση όπως προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων, στην ανάκληση των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων από τους Τουρκοκύπριους, ξεκινώντας από τους ψευδοαξιωματούχους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη μονομερή άσκηση βέτο σε ότι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Έχουν περάσει 47 χρόνια. Είναι πολλά για να αναλογιστούμε τα λάθη μας ως πολιτική ηγεσία. Είναι όμως πολύ λίγα για να ξεχάσουμε και να παραδοθούμε. Σήμερα, μακριά από μικροπολιτικές σκέψεις κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στους αθάνατους νεκρούς μας με την υπόσχεση ότι δεν θα είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων της Κύπρου. Ενωμένοι σαν λαός μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Το ένδοξο παρελθόν μας το αποδεικνύει και έφτασε πλέον η ώρα να προχωρήσουμε στην πρακτική επαναφορά του ενιαίου αμυντικού δόγματος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ασκώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Κανένας δεν θα διεκδικήσει το οτιδήποτε για εμάς, αν εμείς οι ίδιοι δεν σηκώσουμε κεφάλι. Η ιστορία μας, οι νεκροί μας και οι επόμενες γενεές το απαιτούν!