Ο Βουλευτής Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνος Παπαγιάννης παρευρέθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις στις θάλασσες της Κύπρου και το Βαρώσι, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξηγώντας τις θέσεις του Κινήματος για αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης τουρκικής επεκτατικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο έχει δικαιωθεί για όλα όσα έλεγε πριν από ένα χρόνο, όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας πάνω από το σημείο θυσίας των Ισαάκ και Σολωμού, καθώς η Τουρκία εκμεταλλεύεται την αδυναμία της δικής μας πλευράς και ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το Βαρώσι.

Επιπλέον, ο συναγωνιστής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν στην Ευρωβουλή θα πρέπει να πιέσουν ούτως ώστε να υπάρξουν αυστηρές και ουσιαστικές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις στην Τουρκία, όπως το εμπάργκο όπλων, την αποκοπή όλων των κονδυλίων προς τη Τουρκία και το Ψευδοκράτος, την οριστική διακοπή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ  και την ενεργοποίηση του άρθρου  42 (7) της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Παράλληλα, από τη στιγμή που η Τουρκική προκλητικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, ο συναγωνιστής τόνισε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αφαιρέσει την Κυπριακή Ταυτότητα από τους Τουρκοκύπριους που έχουν «ταυτότητα» του ψευδοκράτους. Πέραν όμως από αυτό, το κλείσιμο των οδοφραγμάτων αποτελεί άμεση ανάγκη για να ασκηθούν έντονες πιέσεις προς στο κατοχικό καθεστώς.

Εν συνεχεία, ο κ. Παπαγιάννης τόνισε πως απαιτείται να χαράξουμε για πρώτη φορά μια εθνική στρατηγική στο εθνικό μας πρόβλημα, προβάλλοντας επιτέλους το Κυπριακό στη πραγματική του διάσταση, που είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εποικισμού και εθνοκάθαρσης, επανατοποθετώντας το παράλληλα στη διεθνή και ευρωπαϊκή του πτυχή, αντί να το υποβαθμίζουν συνεχώς σε μια εσωτερική δικοινοτική διαφορά.

Στο τέλος της εκπομπής, το θέμα συζήτησης μετά από εμετικές δηλώσεις του Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Γ. Γεωργίου ότι πρέπει να υπάρξει έρευνα σχετικά με τον 16χρονο λεβέντη που κατέβασε το πανί της σκλαβιάς και αφού άφησε υπόνοιες ότι ο νέος ήταν υποκινούμενος από το ΕΛΑΜ, ο κ. Παπαγιάννης δήλωσε ότι η ταυτότητα του νέου είναι άγνωστη, οπότε δεν ξέρουμε καν ποιος είναι, όμως υπογράμμισε πως θα αποτελούσε τιμή για το ΕΛΑΜ αν ήταν μέλος του Κινήματος.