Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Υπουργός μας ενημέρωσε για τα κύρια ζητήματα που αφορούν τις εργασίες του Υπουργείου του, όμως δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, δεν υπήρξε χρόνος για να συζητήσουμε το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού, κάτι που όπως έχει ειπωθεί θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Θα καταγγείλω, λοιπόν, σήμερα κάποια στοιχεία, τα οποία δεν μας δόθηκε ο λόγος να αναφέρουμε στον κ. Υπουργό, οπότε το πράξω εδώ δημόσια.

Υπάρχει μια προσπάθεια από τη κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, να «απαντήσουν» προς τη πλευρά του ΑΚΕΛ για τον αριθμό των αιτητών πολιτικού ασύλου που βρίσκονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι που επαναλαμβάνει συνεχώς το Υπουργείο, είναι ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου κυμαίνεται στο 3.6% του συνολικού πληθυσμού.

Κατά τη δική μας άποψη, ο αριθμός απέχει πολύ από τη πραγματικότητα, καθώς για να υπολογίσουν τον αριθμό των μεταναστών τρίτων χωρών στην πατρίδα μας, λογαριάζουν μόνο τον αριθμό των αιτητών πολιτικού ασύλου, χωρίς να κάνουν αναφορά στους 40.000 παράνομους μετανάστες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση πολιτικού ασύλου.

Επίσης, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Υπουργό, που είτε έχει εξεταστεί το αίτημα τους και τους έχει δοθεί άσυλο, είτε βρίσκονται ακόμη στην αναμονή. Αν κάποιος κάνει τα μαθηματικά, το ποσοστό δεν είναι 3.6%, αλλά σχεδόν το διπλάσιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν μπορούν να υπολογιστούν όσοι βρίσκονται παράνομα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, οι οποίοι είτε έχουν φτάσει μέσω των κατεχομένων, είτε με κάποιον άλλο παράνομο τρόπο.

Διά του λόγου το αληθές, 80 ακόμη άνθρωποι έφτασαν σήμερα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Κάβο Γκρέκο, για να θεωρηθούν και αυτοί αιτητές πολιτικού ασύλου. Καλό θα ήταν να κοιτάξετε, πόσοι από αυτούς είναι άνδρες 18-45 ετών, καθώς δυστυχώς είναι η πλειοψηφία τους.

Είναι καιρός το αρμόδιο Υπουργείο να προβληματιστεί, καθώς εδώ και μήνες έχει προβεί στην εξαγγελία μέτρων, όμως για ακόμη μια φορά έχει μείνει στις εξαγγελίες, χωρίς να υπάρξει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

*Δηλώσεις στα ΜΜΕ*

Λίνος Παπαγιάννης
Βουλευτής Αμμοχώστου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)