Κύπρος, Κομμουνιστικό ΑΚΕΛ και Τουρκία

Σειρά Άρθρων από τον Αινεία

Αρθρο 1

Ο κομμουνισμός ως πολιτική και οικονομική ιδεολογία κυριάρχησε κατά τον 20ο αιώνα. Με διάφορους τρόπους επηρέασε σχεδόν κάθε κράτος στον κόσμο και επιβιώνει σε μερικά κράτη ακόμα και σήμερα. Ο κομμουνισμός υποστηρίζει ότι ένας κόσμος που θα χαρακτηρίζεται από υλική αφθονία και ειρήνη μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από την κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και επιτρέποντας στη συλλογικότητα, με την διαμεσολάβηση του κράτους να σχεδιάσει και να κατευθύνει όλες τις πτυχές της κοινωνίας με επιστημονικό και ορθολογικό τρόπο. Κατά τον προηγούμενο αιώνα, κομμουνιστικά καθεστώτα αναδύθηκαν στην Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα, το Βιετνάμ και αλλού, κυριαρχώντας επι σχεδόν του μισού πληθυσμού και της μισής έκτασης του πλανήτη. Στο διανοητικό επίπεδο, ο κομμουνισμός κέρδισε επίσης την καρδιά και το μυαλό πολλών διανοουμένων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετρώντας ανθρώπινες ζωές, περισσότερο από 100 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας του κομμουνισμού. Ο κομμουνισμός ακόμα εξουσιάζει την Βόρεια Κορέα, την Κούβα και μερικά άλλα κράτη φτωχαίνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ενδείξεις όμως καταδεικνύουν ότι αυτά τα ολοκληρωτικά κράτη είτε πεθαίνουν, είτε μετεξελίσσονται σε πιο φιλελεύθερα, καπιταλιστικά κράτη.

Η  ανάλυση του σύγχρονου κομμουνισμού διατυπώθηκε από τους Γερμανούς διανοούμενους Καρλ Μαρξ (1818-1883) και Φρίντριχ Ένγκελς (1820-1895) οι οποίοι παρουσίασαν το σχέδιο τους στον κόσμο το 1848 με την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου. Ενώ οι Μάρξ και Ένγκελς προτιμούσαν τον όρο «σοσιαλιστική» για την κοινωνία προς την οποία η ανθρωπότητα κινείται αναπόδραστα, αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τον όρο «κομμουνιστικός» προκειμένου να διακριθούν από τις πολυάριθμες θεωρίες ουτοπικού σοσιαλισμού που κυκλοφορούσαν τότε και για να υπογραμμίσουν την, κατά την κρίση τους, επιστημονική βάση της κομμουνιστικής φιλοσοφίας.

Η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ φέρεται να δηλώνει πως υποστηρίζει την κομμουνιστική θεωρία, ενώ στην ουσία συναγελάζεται με το κεφάλαιο, τους τραπεζίτες και επί της διακυβέρνησης Χριστόφια, φώναζε από τις Βρυξέλλες πως υπάρχουν και καλές Τρόικες. Κατέθεσαν και υπερψήφισαν στην Βουλή μνημονιακά νομοσχέδια για μείωση μισθών και κουτσούρεμα συντάξεων.

Είναι η ίδια ηγεσία που ο γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού και πρώην κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου, ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021 σε συζήτηση για το Κυπριακό, σημείωσε μεταξύ άλλων πως  «εμείς δεν θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι Ελληνική»

« Το ΑΚΕΛ είναι κόμμα πατριωτικό και το έχει αποδείξει διαχρονικά. Το ΑΚΕΛ ενδιαφέρεται και ο τόπος μας και ο λαός  μας να επιβιώσει σε αυτή τη γή που μας γέννησε. Θεωρούμε όμως ως λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Δεν θεωρούμε ότι η Κύπρος είναι Ελληνική, όπως θεωρούν κάποιοι οι οποίοι με την μεγαλύτερη ευκολία είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν ένα μεγάλο μέρος για να μείνει ένα κομμάτι της Κύπρου το οποίο να είναι αμιγώς Ελληνικό…» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο κ. Κυπριανού είχε μιλήσει και στο CNN Turk, σχετικά με τον αγωγό East Med, υποστηρίζοντας πως το φυσικό αέριο θα είναι πιο συμφέρουσα λύση και πιο φθηνό το φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς για τον αγωγό East Med ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απάντησε «Όπως είπα πριν δεν θα είμαστε εναντίον του να έχουμε ένα αγωγό μέσω Τουρκίας. Αντιθέτως, πιστεύουμε ‘ότι αυτή θα είναι η πιο φτηνή επιλογή αλλά πριν αποφασίσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε επίλυση του Κυπριακού. Για αυτό επιμένουμε πως αν έχουμε μια λύση, που θα είναι επωφελής για τους Ε/κ και Τ/κ θα είναι παράλληλα επωφελής και για την Τουρκία»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί η Τουρκία έχει αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ απάντησε « Εξ όσων γνωρίζουμε δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αποκλεισμός είναι μια αρνητική εξέλιξη επειδή θα δημιουργήσει ένταση μεταξύ των χωρών της περιοχής και θα είναι μια διαρκής πηγή αστάθειας και ανασφάλειας. Για εμάς είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριλάβουμε την Τουρκία στις συζητήσεις για το φυσικό αέριο μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής». Είναι η ίδια ηγεσία που φωνάζει ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι αδέλφια μας».

Αινείας