Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης τείνει να πάρει το χαρακτήρα μίας δεύτερης τουρκικής εισβολής, τέσσερις δεκαετίες μετά από το 1974. Ένα πρόβλημα το οποίο για πάνω από μία δεκαετία ταλανίζει την Κύπρο και μεταμορφώνει το δημογραφικό της χαρακτήρα, όπως παραδέχθηκαν ανώτατοι Αξιωματούχοι του Κράτους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημογραφικού που προεδρεύει το ΕΛΑΜ.

Και στα δύο αυτά ζητήματα η Τουρκία εμφανίζεται ως ο πρωταγωνιστής. Στο Κυπριακό εισέβαλε στρατιωτικά και μέχρι σήμερα κατέχει το 37% των εδαφών μας, εφαρμόζοντας σε όλη αυτή την περίοδο νοοτροπία περαιτέρω επεκτατισμού.

Στο δε Μεταναστευτικό, με παραδοχές των νυν (Νίκος Νουρής) και πρώην (Κωνσταντίνος Πετρίδης) Υπουργών Εσωτερικών, εργαλειοποιεί τις ροές και μεταφέρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές απειλώντας το δημογραφικό, εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού.

 Απαιτείται αντίδραση

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει και στα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, προτού να είναι αργά.

Προτού παγιωθούν νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό πρόβλημα μετά τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο και την κατάθεση πρότασης για λύση δύο κρατών, που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο χειρότερο σενάριο που μπορεί να υπάρξει. Στη Συνομοσπονδία!

Ως ΕΛΑΜ έχουμε καταθέσει σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου συγκεκριμένες προτάσεις ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας με σκοπό τη βαθμιαία κλιμάκωση της αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας:

  • Κλιμακωτή αφαίρεση των διαβατηρίων από τους αξιωματικούς του κατοχικού καθεστώτος, κίνηση που εφάρμοσε εν τέλει η Κυβέρνηση μετά από πιέσεις της Παράταξής μας.
  • Κλείσιμο όλων των Οδοφραγμάτων και κατάργηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής
  • Εφαρμογή εμπάργκο όπλων και οικονομικών κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος

Όσον αφορά το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, το Ε.ΛΑ.Μ βρέθηκε πρωτοπόρο στον αγώνα καταπολέμησής της, με αποκορύφωμα την ανάληψη της Προεδρίας της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημογραφικού. Μέρος των προτάσεών μας έχουν επίσης και σε αυτό το ζήτημα υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση, καταδεικνύοντας την ορθότητα των θέσεών μας, οι οποίες έχουν καταρτιστεί μετά από ενδελεχή μελέτη από ακαδημαϊκούς, νομικούς και ειδικούς στα ζητήματα μετανάστευσης.

Το σημαντικότερο σε κάθε πολιτική απόφαση είναι η πρόληψη. Δυστυχώς, στην Κύπρο για δεκαετίες είμαστε ακόλουθοι των εξελίξεων. Για αυτό χρειάζεται η απαραίτητη πολιτική βούληση να αναληφθούν ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των καταστάσεων που δημιουργούνται λόγω των έντονων τουρκικών προκλήσεων.

Είναι φορές που ένα Κράτος οφείλει να επιλέξει μεταξύ: του να είναι αρεστό στους πολλούς ή να επιβιώσει. Το Ε.ΛΑ.Μ σε αυτή την περίπτωση επιλέγει την επιβίωση του Ελληνισμού στο νησί και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και να τοποθετηθούν ανάλογα μπροστά στα νέα δεδομένα που βρίσκονται ενώπιόν μας.

 

Σωτήρης Ιωάννου Βουλευτής Ε.ΛΑ.Μ Λάρνακας