Λίγες ώρες πριν από την εξαιρετικά σημαντική σύσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, η Τουρκία κορύφωνε τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα Γεντίζ, που εδώ και μερικές μέρες παρακολουθεί από απόσταση 10 εως 15 ναυτικών μιλίων τις εργασίες του γεωτρύπανου της ΕΝΙ/KOGAS saipem 10000, ενώ βρισκόταν σταθερά σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων από το δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα στο οικόπεδο 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, ξαφνικά λίγο μετά το μεσημέρι έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων.

Η Τουρκική αποθράσυνση συνεχίστηκε και κορυφώθηκε αφού η φρεγάτα άνοιξε τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών και κανονισμών ενώ κατά την αποχώρησή της λίγα λεπτά αργότερα, ενεργοποίησε και τους αισθητήρες της δηλαδή Ραντάρ και ανθυποβρυχιακές συσκευές.

Η κίνηση του Τουρκικού πολεμικού πλοίου στην ουσία προκάλεσε ανησυχία και σε άλλα εμπορικά, φορτηγά και ψαράδικα πλοία  που περνούσαν από την περιοχή.

Η νέα Τουρκική πρόκληση σημειώνεται ένα μόλις 24ωρο μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα των Διοικητών του Τουρκικού ναυτικού Ναύαρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου και Αντιναύαρχου Βεϊσέλ Κιοσελέ οι οποίοι παρακολούθησαν χθες τις εργασίες στην Αμαθούσα από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός” παραμένει αγκυροβολημένο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στον κατεχόμενο Αγιο Σέργιο και αναμένει νέες οδηγίες από την Άγκυρα για τις επόμενες κινήσεις του.

ΠΗΓΗ