Υπάρχει πολύ έντονο παρασκήνιο ενόψει της επίσκεψης του Μαυρογιάννη στην Άγκυρα με πρωταγωνιστή τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Το βράδυ της Δευτέρας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν μίλησε τηλεφωνικά για 15’ με τον Ταγίπ Ερτογάν, όπου συνομίλησαν για το Κυπριακό και τις κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερτογάν τόνισε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πως η Τουρκία θα συνεχίσει την εποικοδομητική στάση της για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος το επόμενο διάστημα. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως ο Ερτογάν αμέσως μετά συνομίλησε με τον Έρογλου, όπου τον ενημέρωσε για την συνομιλία με τον Μπαν Κι Μουν, υποδεικνύοντας του τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν από κοινού στο Κυπριακό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, υπήρξε πολύωρη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Γουίλιαμ Μπερνς, και του Τούρκου ομόλογού του, Φεριντούν Σινιρλίογλου, τον οποίο μάλιστα θα συναντήσει ο Μαυρογιάννης την ερχόμενη Πέμπτη στην Άγκυρα. Το μεγαλύτερο μέρος της 5ώρης συνάντησης ήταν αφιερωμένο στο Κυπριακό, όπου ανέλυσαν την άμεση εμπλοκή της Άγκυρας στις ερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, μέσω των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες των Τούρκων με τους Αμερικανούς και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, γίνονται με πλήρη μυστικοπάθεια, χωρίς να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα. Αυτό προκαλεί την εύλογη ανησυχία όλων των Ελλήνων, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό ότι οι Αμερικανοί συνωμοτούν με την Τουρκία για να συνάψουν μια ανθελληνική λύση του Κυπριακού, που εν τέλει θα μας επιβάλουν.

Την ίδια στιγμή ο ομοσπονδιακός κοινοτάρχης μας συνεδρίασε μαζί με τον Μαυρογιάννη και την ομάδα νομικών του Κυπριακού για να κατασταλάξουν στο πλάνο που θα ακολουθηθεί στην Άγκυρα. Στην ατζέντα του βρίσκονται ζητήματα όπως η Ασφάλεια, οι εγγυήσεις και το εδαφικό. Παράλληλα ο Μαυρογιάννης θα αναπτύξει στον Τούρκο Υφυπουργό την πρόταση ΑΝΑΝστασιάδη για την Αμμόχωστο ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. 

Η αγωνία για το Κυπριακό κορυφώνεται καθώς άπαντες συνωμοτούν εις βάρους του Κυπριακού Ελληνισμού. Η εμπλοκή των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην διαδικασία έχει γίνει πιο έντονη από ποτέ, οδηγώντας την Κύπρο ακόμα πιο κοντά στην τουρκοποίηση.

Αποτελεί καθήκον για κάθε Έλληνα της Κύπρου, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να αντιταχθεί με όλες του τις δυνάμεις στο ξεπούλημα της Κύπρου, συμβάλλοντας ενεργά στον αντιομοσπονδιακό αγώνα, πλαισιώνοντας τις γραμμές του μοναδικού καθαρά αντιομοσπονδιακού κινήματος.