Με την πρόφαση της εξόδου στις αγορές ο φορολογούμενος πολίτης φορτώθηκε ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ χωρίς πραγματικό λόγο, παρά μόνο για την δημιουργία της εντύπωσης ότι η οικονομία οδεύει καλώς.

Η Κύπρος έπρεπε σήμερα να μειώνει το χρέος της μέσω της Εθνικής παραγωγής και των εξαγωγών, αντί να προσκυνά τους ξένους τοκογλύφους και να εκτοξεύει το δημόσιο χρέος.

Διαφαίνεται μέσω αυτής της ενέργειας ότι η χώρα παραιτείται επισήμως της όποιας προσπάθειας μείωσης του χρέους τα επόμενα χρόνια και επαναδιαπραγμάτευσης της απεχθής οφειλής του μνημονίου προς όφελος του λαού.

Το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ είναι στο 110% και «τρέχει» ανοδικά. Η ανεργία καλπάζει, η μετανάστευση των νέων είναι πλέον κοινή πρακτική, ο λαός περιθωριοποιείται και οι πολίτες έχουν εγκαταλειφθεί τελείως από το κράτος.

Υπάρχουν όμως και ερωτήματα τα οποία τίθενται προς απάντηση για αυτή την ενέργεια της Kυβέρνησης.

– Γιατί δανείζεται το κράτος με επιτόκιο 4,00% αντί το ισχύον 2,50%;

– Γιατί πρέπει το δημόσιο χρέος να αυξηθεί κατά 1000 εκατομμύρια ευρώ;

– Πού θα επενδυθούν αυτά τα χρήματα;

– Μήπως θα πληρωθεί περισσότερο ELA των τοκογλυφικών ξένων τραπεζών;

– Ποιοι θα επωφεληθούν πραγματικά από αυτά τα χρήματα;

– Μήπως είναι για να «ανακουφιστούν» με νέα δάνεια οι μεγάλο-οφειλέτες;

– Ποιοι είναι οι αγοραστές των ομολόγων και σε ποια τελική τιμή τα έχουν αγοράσει;

– Ποια η προμήθεια που έχει δοθεί στους τοκογλυφικούς οίκους που διαχειρίστηκαν την πώληση και ποιο το καθεστώς της συμφωνίας;

Τέλος, ο λαός θέλει να γνωρίζει επακριβώς του όρους του συγκεκριμένου δανεισμού.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) κρίνει πως η εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής του κράτους οφείλει να εντάσσεται σε μία σαφή και συγκροτημένη στρατηγική διαχείρισης του χρέους, έτσι ώστε να μην αυξάνονται τα επιτόκια αναχρηματοδότησης.

Θεωρούμε πως ο δανεισμός αυτός είναι επιπόλαιος και μόνο επιζήμιος μπορεί να είναι. Άλλο έξοδος στις αγορές κι άλλο έξοδος από την κρίση.

Η κυβέρνηση πρέπει να στοχεύει στην επιστροφή των πολιτών στην παραγωγή και στην εργασία και όχι στην ενίσχυση των τοκογλύφων και στην στήριξη των τραπεζιτών και μεγάλο-οφειλετών.

Γραφείο Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)