Επιβεβαιώνονται και από κυβερνητικές πηγές οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Κύπρο. 

Όπως εξηγήθηκε, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ανταποκρίνεται θετικά σε πρόσκληση του Νίκου Ανανστασιάδη, γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στο κρατικό κανάλι και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, συμπληρώνοντας ότι, απλώς εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεταξύ 21 με 23 Μαΐου.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε επίσης να χαρακτηρίσει ουσιαστική την συγκεκριμένη συνάντηση όσον αφορά το Κυπριακό.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης του Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινωθεί και η χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης, master plan, σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της κλειστής περιοχής.

Παράλληλα πρόκειται να ανακοινωθεί ότι θα δοθεί άδεια να εισέλθουν στην κλειστή πόλη εμπειρογνώμονες για επιθεώρηση και διευκόλυνση των μελετών τους, καθώς και η έναρξη της αποναρκοθέτησης τριών ναρκοπεδίων, δύο στις ελεύθερες περιοχές και ένα στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία έχει σχεδόν κλείσει, παρότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν την επιβεβαιώνει. Ενώ ένα από τα ζητήματα που δεν διευκρινίζονται ακόμη, είναι το πώς θα διατυπώνεται η προοπτική της επιστροφής της κλειστής περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Τετάρτη την κυπριακή Κυβέρνηση για την επίσκεψη Μπάιντεν. Ωστόσο οι Αμερικανοί ήθελαν να την ανακοινώσουν τη Δευτέρα, πλην τους πρόλαβε με τις δηλώσεις του ο Ντερβίς Έρογλου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, ο Ερογλου με τις δηλώσεις του ήθελε να προκαταλάβει πιθανές αντιδράσεις ηγετικών παραγόντων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας προς το Λευκό Οίκο, για την πρόθεση του Αντιπροέδρου να επισκεφθεί τα κατεχόμενα. Οι Αμερικανοί για την ώρα διαβεβαιώνουν αυτούς τους παράγοντες ότι έχουν απαιτήσει στο χώρο που θα γίνει η συνάντηση Έρογλου – Μπάιντεν να μην υπάρχουν σύμβολα του ψευδοκράτους.

Το θέμα της Αμμοχώστου και της επίσκεψης Μπάιντεν αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν το πρωί της Τρίτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ, Ιωάννης Κασουλίδης και Τζον Κέρι. Να σημειωθεί επίσης, ότι στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται τις ίδιες μέρες κι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, Τζoν Κόνινγκ.

Από την άλλη ο Δήμος Αμμοχώστου, χαρακτηρίζει πολύ θετική εξέλιξη την αναμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, με την ευκαιρία της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί αναμένεται να ανακοινώσουν τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένης και της κλειστής περιοχής.

Κληθείς να σχολιάσει την κάθοδο του Τζο Μπάιντεν στο νησί, ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ανέφερε πως ο Δήμος έχει μέχρι στιγμής κάποια πληροφόρηση για την επίσκεψη αυτή, σημειώνοντας παράλληλα πως θα ζητήσει να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κατά την παραμονή του στην Κύπρο.

Ο Αλέξης Γαλανός χαρακτήρισε την αναμενόμενη επίσκεψη πολύ θετική όχι μόνο για την Αμμόχωστο αλλά γενικότερα για το Κυπριακό. “Θα ζητήσουμε ενημέρωση, αλλά και να διευθετηθεί επαφή με τον Δήμο Αμμοχώστου, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την αμερικανική Πρεσβεία”, διευκρίνισε ο δήμαρχος.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν με αμείωτη ένταση και φυσικά με την συγκατάθεση του κοινοτάρχη μας, την αμμοχωστοποίηση του Εθνικού μας προβλήματος και δια μέσω τετελεσμένων επιδιώκουν να θολώσουν περαιτέρω τα νερά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην πατρίδα μας.

Εξιδανικεύοντας την συγκεκριμένη κίνηση, αποκρύπτεται επιδέξια η πραγματικότητα, αφού εν ολίγοις, προσφέρεται ως αντάλλαγμα στο ψευδοκράτος η αναγνώριση αντί να επιτευχθεί η αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και η οριστική αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το σύνολο της κατεχόμενης γης μας.