Μπλόκο θα επιδιώξει να στήσει η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για το νέο φορολογικό πλαίσιο στον τομέα των ακινήτων. Παράλληλα, θα ασκήσει πιέσεις για να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο η συζήτηση της κυβερνητικής πρότασης για επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων και οικοδόμησης γης για σκοπούς οικονομικής δραστηριότητας, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Οικονομικών πως υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΚΕΛ προσπαθεί να πετύχει συμφωνία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για να κατατεθεί από κοινού τροπολογία, με την οποία θα επιδιωχθεί η υιοθέτηση κλιμακωτών φορολογικών συντελεστών. Στέλεχος του ΑΚΕΛ δήλωσε στον «Φ» πως ανάλογα με την αξία των ακινήτων θα πρέπει να αυξάνεται και ο φορολογικός συντελεστής, υποστηρίζοντας πως με την κυβερνητική πρόταση ευνοούνται οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Όπως, είπε, θα πρέπει να είναι χαμηλός ο φορολογικός συντελεστής για τους ιδιοκτήτες με μικρές κατοικίες.

Το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Αληλλεγγύη εξετάζουν τα στοιχεία που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογικούς συντελεστές που ισχύουν τώρα και θα τοποθετηθούν. Παράλληλα, το ΔΗΚΟ ζήτησε και επιπλέον πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας την κατάθεση στοιχείων για κατηγοριοποίηση των ακινήτων με τιμές του 2013.

Η ΕΔΕΚ διαφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Η Συμμαχία Πολιτών, επιμένει στους κλιμακωτούς συντελεστές και θα καταθέσει τροπολογία για φοροαπαλλαγή, αφού όπως μας λέχθηκε οι πολίτες φορολογούνται για τα εισοδήματά τους.

Δικές του προτάσεις για κλιμακωτή φορολόγηση των ακινήτων ετοιμάζει και το ΕΛΑΜ.

Κομματικά στελέχη, ανέφεραν πως θα επιδιωχθεί να υπάρξουν συγκλίσεις με στόχο να είναι δίκαιος ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων.

Το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, συμφωνεί με τον νέο τρόπο φορολόγησης  των ακινήτων, ωστόσο έχει έντονες επιφυλάξεις για το ΦΠΑ στα οικόπεδα.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κυβέρνησης προβλέπει την επιβολή φόρου ακινήτων με ενιαίο συντελεστή φορολόγησης ύψους 0,5 τοις χιλίοις σε όλες τις ιδιοκτησίες με τιμές του 2013. Επίσης, καταργούνται τα τέλη που επιβάλλουν οι δήμοι και οι κοινότητες, γνωστά ως κτηματικός φόρος. 

ΠΗΓΗ