Τεράστια αύξηση του τουριστικού ρεύματος παρουσιάζεται στα κατεχόμενα. Μάλιστα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές μας, έχουν δοθεί οδηγίες ακόμη και για πρόσθετο καθαρισμό των παραλιών για να υποδεχτούν τα κύματα τουριστών που ήδη καταφτάνουν στις κατεχόμενες περιοχές από την Τουρκία προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου που χρόνο με τον χρόνο σημειώνει και αυτό τα δικά του ρεκόρ.

Η αύξηση του τουρισμού στα κατεχόμενα ξεπερνά ακόμη και το 45%, ενώ εάν συνεχιστεί η έλλειψη κλινών στις ελεύθερες περιοχές δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προβαίνει στα κατάλληλα διαβήματα, ώστε να ενημερώσει τους τουριστικούς πράκτορες ότι με τις ενέργειες τους αυτές αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, αλλά εδώ θα μας πείτε εδώ υπάρχουν πολιτικά κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί που με τις πράξεις τους αναγνωρίζουν του ψευδοκράτος οι τουρίστες θα το σκεφτούν;

Στο μεταξύ μέγα ζήτημα προκύπτει και από τους τουρίστες που καταφτάνουν στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν μας φτάνουν αυτοί που επισκέπτονται απευθείας τα κατεχόμενα για τις θερινές τους διακοπές (μέσω της Τουρκίας ασφαλώς) έχουμε και αυτούς που ενώ επιλέγουν τις ελεύθερες περιοχές εν τούτοις μεταβαίνουν με λεωφορεία στα κατεχόμενα. Οι εκεί επισκέψεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, γεύματα, βόλτες και διανυκτερεύσεις στα καζίνο και διάφορα άλλα που έχει ως αποτέλεσμα οι τουρίστες να αφήνουν τεράστια ποσά στο ψευδοκράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι τα δυο αεροδρόμια μας Λάρνακας και Πάφου δέχθηκαν περίπου 8 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου περίπου 5 εκατομμύρια.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ