Μετά τα γεγονότα και στην Πύλα, αυτό που θα περίμεναν όλοι ήταν μια αντίδραση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντ’ αυτού, όπως και στην περίπτωση της περίκλειστης Αμμοχώστου, αλλά όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, παρακολουθεί με προκλητική παθητικότητα τις εξελίξεις.

Η αντίδραση έρχεται από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που δρώντας αυτοβούλως, δηλώνει πρόθεση να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων ως εργαλείο για αποτροπή της τουρκικής επεκτατκικής δραστηριότητας. Σε πλήρη αντίθεση η Κυβέρνηση εξαγγέλλει την ετοιμότητά της να ανακοινώσει «μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) τονίζει την αναγκαιότητα να εγκαταλείψουμε τους οδυνηρούς διχοτομικούς συμβιβασμούς, αφού η πολιτική των συναινέσεων και του ενδοτισμού επανειλημμένα απέδειξε ότι έχει αποτύχει παταγωδώς. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της διεκδίκησης μέσω χάραξης αποτρεπτικής στρατηγικής, με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση.

Όλα αυτά τα χρόνια, ως Κυπριακή Δημοκρατία ήδη δώσαμε πολλά στους Τουρκοκύπριους, αλλά δεν πήραμε τίποτα, παρά μόνο περαιτέρω κλιμάκωση τους τουρκικών αξιώσεων. Είναι καιρός να απαιτήσουμε και τα αναφαίρετα ιστορικά δίκαια της Πατρίδας και του λαού μας!

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)