Εις ώτα μη ακουόντων, καταγγέλλει ότι απευθύνονταν οι προειδοποιήσεις του, ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών πριν από περίπου τρεις μήνες. Με αφορμή τις ενέργειες πυρόσβεσης της πυρκαγιάς στη Σολέα, αποκαλύπτουμε το προάγγελμα των δασονόμων. 

Οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες του Κλάδου, τέθηκαν ενώπιον της Πολιτείας και των ΜΜΕ πριν από περίπου 3 μήνες και συγκεκριμένα  21 Μαρτίου ημέρα που τιμάται παγκοσμίως η Διεθνής Ημέρα Δασών. 

Υποστελέχωση – Αποδυνάμωση – Αποδόμηση

Ο Κλάδος σε ανακοίνωση του που δεν είχε καμία απήχηση όπως καταγγέλλει, κάνει λόγο για σοβαρές αμέλειες όπως

– Υποστελέχωση του Τμήματος Δασών, – υποβάθμιση πυροσβεστικού εξοπλισμού, – αποδυνάμωση του συστήματος ετοιμότητας για δασικές πυρκαγιές – και καταστροφική αποδόμηση της Μονάδας Πτητικών Μέσων 

Χωρίς νομοθετικό πλαίσιο τα κρατικά αεροσκάφη

Η Κύπρος, καταγγέλλει ο Κλάδος, είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει νομοθετικό πλαίσιο για τα κρατικά αεροσκάφη. Κάνει λόγο για καταστροφική αποδόμηση της Μονάδας Πτητικών Μέσων που παραμένει υποστελεχωμένη εδώ και 5 χρόνια ( 4 στις 5 θέσεις κενές), χωρίς νομικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ την ίδια ώρα το κράτος αρνείται να εγγράψει τα 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών στο νηολόγιο της ΚΔ (Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας) για να μην καθηλωθούν τα αεροσκάφη και οι σχετικές επιχειρήσεις. “Προτιμούμε δηλαδή, να πετούν χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο, εν γνώσει μας πως εαν εγγραφούν θα καθηλωθούν για πολλούς και διάφορους λόγους – σχετικούς και με την ασφάλεια πτήσεων”

Ο κλάδος επισημαίνει με ανησυχία

Την υποβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης και τον ουσιαστικό περιορισμό των προοπτικών αναβάθμισης της μέσα από :

τον τερματισμό της προσπάθειας για δημιουργία τμήματος συναφούς με τη Δασολογία στο ΤΕΠΑΚ, όπως προνοείται από το νόμο 198(Ι)/2003 για την ίδρυση και λειτουργία του ΤΕΠΑκ και όπως είχε προωθηθεί με συγκεκριμένη πρόταση που υπέβαλε το ΤΕΠΑΚ τον Οκτώβριο του 2013 στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. το κλείσιμο του Δασικού Κολεγίου, όπως αυτό οριστικοποιείται μέσα από την πρόσκληση του Υπουργείου ΓΑΑΠ για εκδήλωση ενδιαφέροντος για παραχώρηση ακόμα και ΟΛΩΝ των εγκαταστάσεων του στον Πρόδρομο, την ώρα που όλοι αναμέναμε εκ μέρους του ίδιου του Υπουργείου, την υλοποίηση Απόφασης αρ.79.070 του Υπουργικού Συμβουλίου για μετεξέλιξη του Δασικού Κολεγίου σε ένα σύγχρονο δασικό εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό κέντρο με τοπική και περιφερειακή εμβέλεια και αποστολή.  

Την υποστελέχωση του ΤΔ το οποίο λειτουργεί σήμερα με 67 κενές οργανικές θέσεις, ενώ άλλες 27 θέσεις έχουν καταργηθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Το προσωπικό που απομένει είναι κατανεμημένο σε 37 διαφορετικά σημεία ( σταθμούς, μονάδες, κλάδους κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης κτλ) με πολύ διευρυμένη αποστολή και ευθύνη, αφού η ζώνη ευθύνης του ΤΔ επεκτάθηκε από το 2012 από το 35% της έκτασης της ελεύθερης Κύπρου στο 54% ενώ από το 2013 του έχουν ανατεθεί και νέες πολύ απαιτητικές αρμοδιότητες όπως ο έλεγχος της εμπορίας ξυλείας και η εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών, η εφαρμογή της νέας Δασικής Πολιτικής κτλ.

Την αποδυνάμωση του συστήματος ετοιμότητας για δασικές πυρκαγιές, ενώ παράλληλα, με την αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης των υπερωριών από το 2014 σημαντικό μέρος του κόστους φύλαξης των δασών κατά τις μη εργάσιμες ώρες έχει φορτωθεί στους ώμους και τις τσέπες των δασικών υπαλλήλων.

Την υποβάθμιση του πυροσβεστικού εξοπλισμου και του στόλου των μηχανοκίνητων οχημάτων όπου η μη αντικατάσταση προβληματικών και πεπαλαιωμένων οχημάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το προσωπικό και τις επιχειρήσεις που διεξάγει

Ο Κλάδος, κάνει λόγο για συρρίκνωση των εκστρατειών διαφώτισης του κοινού, υποβαθμισμένη λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, ανεπάρκεια των στεγαστικών συνθηκών της δασικής υπηρεσίας

Χωρίς δασική εκπαίδευση και έρευνα στην Κύπρο, η πατρίδα μας, αναφέρει ο Κλάδος, θα στερηθεί σοβαρής υποστήριξης στην εφαρμογή σύγχρονων και αποτελεσματικών προσεγγίσεων στη διαχείριση και προστασία των δασών μας, κάτι που οι Άγγλοι αποικιοκράτες εντόπισαν έγκαιρα και είχαν φροντίσει να θεσμοθετήσουν μέσα από την ίδρυση του ΔΚΚ το 1951.

Όλα τα πιο πάνω καταγράφονται σύμφωνα με τον Κλάδο Υπαλλήλων του Τ.Δ και μέσα από τα συρρικνωμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό του Τμήματος Δασών.

“Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα και με πρόφαση την οικονομική κρίση, γινόμαστε μάρτυρες εξελίξεων που τείνουν να ανατρέψουν αυτή την καλή εικόνα και να υποβαθμίσουν το δασικό τομέα με σοβαρότατες επιπτώσεις στην προστασία των δασών και στις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Ως εργαζόμενοι στο δασικό τομέα ως επαγγελματίες και παράλληλα ως φορολογούμενοι πολίτες αυτού του τόπου, έχουμε την απαίτηση να δοθεί επιτέλους η δέουσα σημασία και υποστήριξη για να διατηρηθεί ο δασικός τομέας και τα δάση μας σε αειφόρο πορεία και διαχείριση”.

ΠΗΓΗ