Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με το παρόν δελτίο τύπου θέλει να καταδικάσει την προκλητική τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της πατρίδας μας. Η Τουρκία καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου προσπαθεί με πειρατικές μεθόδους να αμφισβητήσει με πράξεις την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ανακηρυχθείσας ΑΟΖ, καθώς και το δικαίωμα της να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Επιπλέον, με την συμπεριφορά της προσπαθεί να καταθέσει επί του πρακτέου, τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει τις εξελίξεις αφού στηρίχθηκε σε υποσχέσεις ξένων δυνάμεων οι οποίες όμως ελάχιστα παρεμβαίνουν προς την Τουρκία για την απόσυρση του στολίσκου της από την κυπριακή ΑΟΖ. Καθυστερημένα εξετάζονται μέτρα, τα οποία το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) είχε εδώ και καιρό προτείνει, για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. 

Αλήθεια πως θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν από το 2008, όταν υπήρχαν οι πληροφορίες για ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ετίθετο σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, όπως το είχαμε από τότε εισηγηθεί; Θα ήταν ή όχι η ύπαρξη δύο εώς τριών ΤΠΚ (Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων) μία δύναμη αποτροπής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Φρουρά κατά του τουρκικού στολίσκου;

Πως θα ήταν αλήθεια αν τίθετο σε λειτουργία από το τότε Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος και δεν έμενε απλά ως ένα κούφιο σύνθημα για κατανάλωση.

Δυστυχώς τα ανωτέρω ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα. Όπως και αναπάντητο θα είναι το ερώτημα πως θα αντιδράσουμε πρακτικώς όταν η Τουρκία αγοράσει ή κατασκευάσει δικό της γεωτρύπανο και ξεκινήσει να κάνει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Γραφείο Τύπου Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)