“Η λύση είναι σαν το ταγκό, που χρειάζεται δύο να το χορεύουν”, είπε σε τηλεοπτική εκπομπή του αγγλόφωνου Al Jazeera που προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα o Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι η λύση “είναι πολύ κοντά αλλά μπορεί να είναι και πολύ μακριά την ίδια στιγμή”, επισημαίνοντας πως είναι δύσκολη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε ένα χρόνιο πρόβλημα. “Η εμπιστοσύνη έρχεται με την πρόοδο. Αν υπάρχει η συνηθισμένη ξύλινη γλώσσα και αλληλοκατηγορίες, τότε υπάρχει περισσότερη έλλειψη εμπιστοσύνης”, είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε ερώτηση για το πόσο σίγουρος είναι ότι ο κυπριακός λαός θα στηρίξει μία ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των ηγεσιών των δύο πλευρών, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά “υπάρχει ένα μυστικό, αν δώσουμε προσοχή στη κοινή γνώμη από την αρχή και να προσπαθήσουμε συσπειρώσουμε την κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τότε νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του Al Jazeera, ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από αυτή που προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα και περιγράφεται στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε αισιόδοξος λέγοντας “όταν κανείς προσπαθεί είναι υποχρεωμένος να είναι αισιόδοξος, αλλιώς ας τα μαζέψουμε και να φύγουμε” ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αλλάξουν πράγματα προς το καλό, “εφόσον κάθε πλευρά λάβει αυτό το δώρο ως κίνητρο για την επανένωση, διότι αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κυπρίους”. 

Συνέντευξη στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής παραχώρησε και ο Οζντίλ Ναμί, τον οποίο ο δημοσιογράφος αποκαλούσε “Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κύπρου”.

Ο Οζντίλ Ναμί απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκο”κύπριοι” θα προτιμούσαν να καταλήξουν με ένα ανεξάρτητο κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Εργαζόμαστε για μια ομοσπονδιακή λύση, επ’ αυτού διαπραγματευόμαστε”.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι άλλες επιλογές δεν είναι ρεαλιστικές. “Ζούμε πλάι-πλάι σε ένα μικρό νησί και η μόνη συμβιβαστική θέση είναι μια ομοσπονδιακή λύση”, είπε ο Οζντίλ Ναμί.

Παράλληλα κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για “απορριπτική στάση” και “μαξιμαλιστικές θέσεις” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στάση που όπως είπε προκαλεί πικρία και ερωτηματικά για το κατά πόσο η ομοσπονδιακή λύση είναι εφικτή ή όχι με βάση την ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη. Χρησιμοποίώντας μάλιστα την ίδια έκφραση με τον Ιωάννη Κασουλίδη: “Η λύση, σαν το ταγκό, χρειάζεται δύο”.

Μεταξύ άλλων ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι είναι αναγκαία μία συνολική λύση, αλλά ότι στο ενδιάμεσο θα μπορούσαν να εφαρμόζονται διάφορα στοχευμένα και προσεκτικά σχεδιασμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε διδασκαλία ελληνικών και τουρκικών στα σχολεία της άλλης κοινότητας, σε ελεύθερο εμπόριο σε όλο το νησί, σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και σε κοινή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Οζντίλ Ναμί εκτίμησε δε, πως “τώρα” είναι η στιγμή να βρεθεί λύση. “Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου. Πιστεύω ότι είναι μία μη ανατρέψιμη διαδικασία και το Κυπριακό θα λυθεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το περιουσιακό, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να βρεθεί ένα καθεστώς που θα ορίζει ότι οι περιουσίες στο βορρά θα παραμείνουν στην πλειοψηφία τους σε Τουρκοκύπριους, με αντάλλαγμα αποζημιώσεις.

Σημειώνεται ότι οι προμαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις δεν περιελάμβαναν επ’ ουδενί, ερωτήσεις αναφορικά με τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.