Επί τη ευκαιρία των συζητήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε για το Brexit, θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία προς όφελος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) απαιτεί να τερματιστεί η παρουσία των Βρετανικών βάσεων και να αποχωρήσουν τα βρετανικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Δυστυχώς, σύμφωνα με παραδοχή του ιδίου του ΥΠΕΞ, καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε το σθένος να ζητήσει την αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από την Κύπρο.

Επειδή δεν μας αρέσει να μένουμε στα λόγια, αλλά αντιθέτως τεκμηριώνουμε τις προτάσεις μας, η αποχώρηση μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας:
– την ευκαιρία που μας δίνεται με το Brexit που καθιστά την Βρετανία τρίτη χώρα
– την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2018 που καθιστά τις βρετανικές βάσεις κατάλοιπο της αποικιοκρατίας
– τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ρητά αναφέρουν ότι «λεγόμενα δικαιώματα ή προνόμια πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων σε πρώην αποικίες, είναι παράνομα, ως κατάλοιπα αποικισμού (Vestiges of colonialism)».

Ως εκ τούτου, καταδικάζουμε την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την οποία εξέφρασε την ικανοποίηση του «για απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου  στις περιοχές των Βάσεων». Με λύπη παρατηρούμε ότι ΜΟΝΟ το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) φωνάζει για πλήρη αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)